Ar Jums patinka šis receptukų tinklaraštis?

2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Ukrainietiški barščiai


Orai atšalo, pas mus namuose kasdien pakvimpa sriuba. Skani, kvapni, sušildanti...Ir nereikia jokių sultinių kubelių norint išsivirti sveiką ir skanią sriubytę. Mėsa, daržovės, žiupsnelis prieskonių (pipirų, salierų, kalendros) ir pati gardžiausia sriuba puikuosis ant jūsų stalo. Na, o šiai sriubytei reikės:

200 g jautienos;
1 paprika;
1 morka;
1 svogūnas;
3-4 vnt bulvių;
1 nedidelis burokėlis;
druska pagal skonį;
prieskoniai pagal skonį.

Bulves nuskutame, supjaustome kubeliais ir užkaičiame su vandeniu. Buroką nulupame ir sutarkuojame burokine tarka kartu su morka. Svogūną supjaustome kubeliais, papriką - šiaudeliais.
Daržoves dedame į keptuvę ir kartu su kubeliais pjaustyta jautiena, pakepiname. Beriame druskos, prieskonių. Dar truputį pakepiname ir suberiame viską į verdančias bulves. Jei reikia, dar pasūdome. Verdame kol išvirs (apie 20min). Patiekiant paskaniname grietine.
Labai skani sriubytė.

Desertas su melionų sultimis



Kepant pyragą ir nuspaudžiant melionų sultis, sultis galima panaudoti puikiam desertui.
Reikės:
150 g melionų sulčių;
150 g vandens;
100 g riebios grietinėlės;
2,5 a.š. želatinos;
keturi sausainiai "Gaidelis";
pagal skonį cukraus ir citrinos sulčių.

Vandenyje ištirpiname želatiną. Pilame tirpintą želatiną į melionų sultis. Pasaldiname pagal skonį, įspaudžiame truputį citrinos sulčių. Grietinėlę išplakame iki standumo. Sumaišome abi mases. Dedame valandai į šaldytuvą, kad apstingtų. Tada pasiruošiame tris taures, pilame grietinėlės masės, dedame smulkiai trupintus sausainius, tada pilame vėl grietinėlės. Dedame į šaldytuvą, geriausiai per naktį.
Skanaus.

Melionų pyragas



Reikės:
400 g meliono;
2 kiaušiniai;
1 stiklinė cukraus;
250 g miltų;
1,5 a.š. kepimo miltelių;
70 g aliejaus.

Melioną sutarkuojame burokine tarka, sultis nuspaudžiame rankomis. Į melionų masę dedame kiaušinius, cukrų, aliejų ir išmaišome. Dedame kepimo miltelius, miltus. Išmaišome. Tešla gaunasi grietinės tirštumo. Dedame į riebalais pateptą kepimo formą ir dedame į įkaitintą 180C orkaitę ir kepame 30min.
Skanus, gaivus pyragas, švelniai jaučiamas melionas.

Paprasti "barščiai"



Reikės:
1 morka;
1 svogūnas;
200 g. kiaulienos kumpio (arba kitokios kiaulienos mėsos dalies);
1 nedidelis burokėlis;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
3 vnt bulvių.

Bulves nuskuskite ir dėkite į vandenį. Užkaiskite.
Keptuvėje su prieskoniais ir žiupsneliu druskos pakepkinkite tarkuotą morką, burokėlį, kubeliais pjaustytą svogūną ir smulkiais kubeliais supjaustytą mėsą. Apkepintas daržoves ir mėsą dėkite į verdančias bulves. Berkite pagal skonį druskos. Virkite kol viskas išvirs. Patiekite su grietine.
Patys paprasčiausi, bet tikrai skanūs "barščiai". Skanaus.

Kvietinių kruopų košė su varške



Reikės:
650 ml vandens;
150 ml kvietinių kruopų;
200 g varškės;
250 ml pieno;
žiupsnelis druskos.

Į vandenį sudėti kruopas ir virti kol vanduo nugaruos. Tada supilti pieną ir virti kol visiškai kruopos išvirs. Jei norisi skystesnės košės, pilkite dar pieno. Pasūdykite. Sudėkite varškę ir gerai maišykite, kad varškė gražiai pasiskirstytų po košę. Užvirinkite. Išjunkite viryklę ir palikite penkioms minutėms išbrinkti.
Patiekiant įdėkite uogienės.
Skanaus.

Dangiški putėsiai



Reikės:
200 g riebios grietinėlės ();
260 g vandens;
40 g citrinos sulčių (naudojau žaliąją citriną);
pagal skonį cukraus;
3 a.š. želatinos.

Citrinos sultis užpilti verdančiu vandeniu, dėti cukrų, želatiną ir išmaišyti kol želatina ištirps. Jei reikia, skystį dar pašildyti. Jei trūksta cukraus, įdėkite dar. Padėkite vėsiai, kad atvėstų.
Grietinėlę išplakti iki standumo. Supilti į ją cirinos masę ir gerai išmaišyti. Supilstyti į taures ir dėti į šaldytuvą geriausia per naktį.
Labai skanu, sladžiarūgštu, gaunasi lengvas, purus kremas, išlaikantis savo formą.

Salotos su raudonaisiais serbentais



Reikės:
1 morka;
50g poro;
1 sauja raudonų serbentų;
1 v.š. aliejaus;
1 v.š. obuolių acto;
druskos;
cukraus.

Morką sutarkuoti burokine tarka. Porą supjaustyti smulkiai. SUmaišyti morką, porą ir serbentus. Ant jų pilti actą, aliejų, cukrų, druską ir išmaišyti. Jei kažko trūksta, pridėkite. Skanaus. Saldžiarūgštės gaivios salotos.

2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Makaronų ir daržovių sriuba



Reikės:
morka;
pusė svogūno;
ryžių makaronų pagal norimą kiekį (galima dėti ir kitokius makaronus);
druska pagal skonį;
prieskoniai pagal skonį (aš dėjau petražoles, šaldytus porus, salierą).

Apie pusę litro vandens užverdame, dedame kubeliais supjaustytą morką, kubeliais supjaustytą svogūną ir verdame, kol suminkštės daržovės. Dedame pagal skonį prieskonių, druskos. Kai daržovės beveik išvirė, beriame ryžių makaronus. Jei sriuba per tiršta, įpilame dar šiek tiek vandens ir užverdame. Verdame kol makaronai išvirs.
Patiekiant įdedame grietinės.
Skani, lengva sriubytė :-)

Sausainiai "Kalėdų senio lazdos"



Kvapnūs, skanūs, traškūs sausainukai.
Reikės:
0,5 stiklinės cukraus;
250 g miltų;
115 g sviesto;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
0,5 a.š. imbiero miltelių;
1 a.š. cinamono;
100 g medaus.

Cukrų, miltus, kepimo miltelius, imbierą, cinamoną ir druską sumaišyti. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir trinti pirštais kol pasidarys trupiniai. Sudėti skystą medų. Minkyti tešlą. Kai tešla bus paruošta, nelimpanti prie rankų, dėkite į šaldytuvą valandai. Po to, išimkite iš šaldytuvo, formuokite lazdeles ir dėkite į riebalais pateptą skardą. Dėkite į įkaitintą orkaitę 180C ir kepkite apie 20min.
Iškepusius puoškite lydytu šokoladu. Kepant palikite tarp lazdelių tarpus, nes kepdami šiek tiek išsipučia.

2011 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Sausainiai "Pašėlusios boružėlės"



Reikės:
apie 250-300g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
170 g sviesto;
220 g cukraus;
1 didelis kiaušinis;
1 kiaušinio baltymas;
0,5 a.š. vanilės;
spalvotų pastilių.

Kiaušinį, kiaušinio baltymą ir cukrų gerai išplakame. Pilame ištirpdintą sviestą, druską ir gerai išmaišome. Beriame vanilę, kepimo miltelius ir palengva pilame maišant miltus. Miltų gali reikėti ir šiek tiek mažiau arba šiek tiek daugiau, priklausomai nuo kiaušinio ir kiaušinio baltymo dydžio. Tešla gaunasi minkšta, elastinga, nelimpa prie rankų. Tešla atrodo štai taip:



Iš tešlos formuojame rutuliukus, po to juos suplojame, padarome blynelius, dedame į skardą ir lengvai įspaudžiame spalvotas pastiles. Kepame įkaitintoje orkaitėje 180C apie 15 min.
Skanūs, puošnūs sausainukai. Gali būti puiki dovana artimiesiems ar draugams :-)


Receptas rastas knygoje "Dovanos iš virtuvės", tik sausainukų pavadinimą mes pakeitėm savaip, tiksliau, mažoji pati nusprendė juos taip pavadinti :-)

2011 m. lapkričio 24 d., ketvirtadienis

Duona "Vasaros dienos"


Toks pavadinimas gal todėl, kad ji gražiai gelsva... o gal todėl, kad dažnai ją kepdavau vasarą.
Reikės:
60 g kukurūzų miltų;
230 g kvietinių miltų;
12 g šlapių mielių;
1 a.š. cukraus;
0,5 a.š. druskos;
120 ml pieno;
60 ml vandens;
50g saulėgrąžų skrudintų.

Vandenį ir pieną sumaišyti, pašildyti šiek tiek ir sudėti mieles su cukrumi. Gerai išmaišyti kol mielės ištirps. Palikti dešimčiai minučių.
Po to suberti druską, išmaišyti. Supilti miltus, sėklas. Tešla gaunasi minkoma, nelimpa prie rankų. Jei tešla labai limpa, įberkite dar šiek tiek kvietinių miltų. Palikite tešlą dubenyje porai valandų, kad pakiltų. Po to formuokite kepaliuką ir kepkite orkaitėje 10 min 220C ir dar 10-15min 170C.

Receptas rastas lyg aguonėlės blog'e ir šiek tiek modifikuotas :-)

Pievagrybių užtepėlė


Reikės:
200 g pievagrybių;
1 didesnis kiaušinis;
1 svogūnas;
grietinės;
druskos, pipirų pagal skonį.

Pievagrybius nulupame, supjaustome ir apkepame keptuvėje kartu su supjaustytu svogūnu. Kiaušinį išverdame. Į smulkintuvą dedame pievagrybius su svogūnais, išvirtą kiaušinį, šaukštą grietinės, druskos, pipirų pagal skonį ir triname. Masė gaunasi beveik kreminė. Jei masė gerai nesitrina, įdėkite dar truputį grietinės, tik nepadauginkite, nes bus skysta.

Manų kruopų sriuba



Reikės:
300ml vandens;
300ml peno;
1 v.š. cukraus;
50 g manų kruopų;
žiupsnelis vanilės;
100 g rikotos varškės.

Vandenį, pieną užvirti. Supilti manų kruopas ir virti kol išvirs (apie 10min). Sudėti cukrų, vanilę ir varškę. Gerai išmaišyti, pavirti kelias min. ir išjungti. Patiekti su uogiene (jei norisi saldžiau). Jei norisi dar skystesnės sriubos, verdant gali pilti daugiau pieno. Dedant varškę, geriausia yra, kai ji nėra kreminės konsistensijos, o gabaliukais.

2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Pyragas "žaliųjų citrinų šokis varškėje"


Reikės:
Pagrindui: 250 g sausainių (paprasčiausių tešlainių);
50 g sviesto;
50 g cukraus.

Varškės masei: 250 g varškės:
80 g cukraus;
40 g krakmolo;
2 kiaušinių;
2 žalijųjų citrinų;
1 sauja razinų;
50 ml pieno
vanilės.

Pagrindui: sausainius smulkiai sutriname, ne visai iki miltų, bet labai panašiai. Pas mane gavosi smulkučiai gabaliukai ir dalis sausainių tapo miltais. Pilame cukrų, išlydytą sviestą iš gerai rankomis išmaišome. Gaunasi trupinukai. Suspaudus tvirtai saujoje pasidaro gumulėlis ir nebyra.
Imame tortinę formą nuimamais kraštais. Supilame trupinukus ir labai gerai grūstuvės pagalba prispaudžiame trupinukus prie dugno. Dedame į orkaitę ir kepame 15min.
Varškės masei: varškę išmaišome su cukrumi, krakmolu, kiaušiniais, pienu. Dedame į blenderį ir gerai išsukame iki tyrės konsistensijos. Razinas užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome kol suminkštės ir išbrinks. Tada nusunkiame ir dedame į varškės masę. Dedame vanilę, tarkuotas žaliųjų citrinų žieveles ir išsunktas šių citrinų sultis. Įdaro paragaukite kai pilsite citrinų sultis, jei jums rūgštu, sulčių spauskite mažiau. Viską gerai išmaišykite ir užpilkite ant sausainių pagrindo. Kepkite orkaitėje apie 30min. Iškepus atvėsinti. Geriausia palikti per naktį susistovėti.
Pyragas labai skanus. Saldžiarūgštis. Pagrindas toks malonaus skonio, o varškė....mmmm... kaip ypatingai mėgstanti varškės kepinius tik galiu pridurti, kad labai labai skanu. Beje, varškės masė gaunasi tokia "sunki", drėgna, ne puri, ne orinė,tad jei kas tokių masių nemėgsta, tada geriau nekepkite.

2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Supjaustyta mėsos armonika


Jau kartą kepiau mėsos armonika iš Ulės blog'o. Patiko, tik buvo labai nepatogu pjaustant. Šį kartą receptą šiek tiek redagavau.
Taigi, reikės:
apie 1 kg kiaulienos nugarinės;
10 cukinijos riekelių;
10 svogūno riekelių;
10 obuolių riekelių;
4 v.š. pomidorų padažo.
druskos;
mėgiamų prieskonių.

Taigi, mėsą supjaustome kaip karbonadui ir išmušame ją su druska ir prieskoniais. Man gavosi 10 kepsniukų.
Tada pasiruošiam dešimt cukinijos riekučių; dešimt svogūno riekučių ir dešimt obuolių riekučių.
Į kepimo formą dedame stačiomis mėsos riekutę, šalia jos glaudžiame cukiniją, obuolį ir svogūną. Tada dedame vėl šalia mėsos riekutę ir vėl glaudžiame šalia daržoves. Taip dedame kol sudedame visą mėsą ir daržoves. Geriausia, kai šio kepsnio ilgis būna toks, kaip ir formos, tada niekas nenuvirsta ir neišyra :-)
Viršų apliejame pomidorų padažu sumaišytu su 4 v.š. vandens. Kepame orkaitėje apie 30-40min. 180C.
Labai patogu patiekiant, nes nebereikia pjaustyti.
Skanaus.

Šokoladiniai šokoladiniai ledai



Keistai čia pas mus... Žiema artėja, o ant ledų patraukė. Praeitą dieną prisipirkom ledų parduotuvėje, bet vistiek ne tas pats, kas valgyti namuose gamintus. Taigi, šiandien su mažaja padėjėja kibom į naminių ledų gamybos. Receptas galvotas ir sugalvotas staiga, kai reikėjo prasmingai sunaudoti grietinėlę.
Reikės:
400 g riebios grietinėlės (35-36%);
130 g pieno;
170 g juodojo šokolado;
60 g cukraus;
2 kiaušinio trynių;
1 sauja razinų.

Pieną supilame į puodą, sudedame sulaužytą šokoladą ir truputį pakaitiname, bet neužviriname. Maišome kol šokoladas gražiai ištirps. Padedame šią masę į šoną vėsti. Atskirame inde išplakame grietinėlę iki purumo. Padedame į šalį.
Trečiame inde dedame kiaušinių trynius, cukrų ir plakame apie penkias minutes kol masė pasidarys beveik balta (na ne visai balta, bet prie baltumo, šviesiai šviesiai geltona). Tada plakant mikseriu šokolado masę, po šaukštą atsargiai sudėti trynių masę. Dėti šią šokolado - trynių masę ant viryklės ir ant labai lėtos ugnies kaitinti nuolat intensyviai maišant kol masė šiek tiek sutirštės. Kaitiname neilgai, apie pora minučių ir saugome puodo kraštus ir dugną, kad masė nepridegtų. Šiam šokoladiniam reikalui sutirštėjus, nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname. Aš papraščiausiai išnešiau į balkoną.
Kai masė atvėsta, ją sumaišome su grietinėle išplakta. Tada dedame į ledų gaminimo - šaldymo aparatą ir apie pusvalandį ten šaldome. Pabaigoje suberiame nuplautas, nuplikytas ir išmirkytas bei nusunktas razinas.
Po to apstingusius ledus perdėjau į vafliukus (labai džiaugiuosi radusi jų pirkti), dedame kiekvieną porciją į maišelį ir į šaldiklį. Po poros trejetos valandų turime ledus. Skanius. Labai skanius ir labai šokoladinius. Niam niam - sako mano vaikas :-)


2011 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Mielinis pyragas su obuoliais



Reikės:
4 obuolių;
1 kiaušinio;
18 g mielių;
100 g cukraus;
300-330 g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
vanilės;
100g liesos (13%) grietinėlės);
70 g sviesto arba margarino.

Miles ištriname su šaukšteliu cukraus iki skystos masės. Dubenyje išplakame kiaušinį su cukrumi. Dedame išlydytą sviestą arba margariną, išmaišome. Dedame mieles. Išmaišome. Sudedame kepimo miltelius ir vanilę. Išmaišome. Supilame grietinėlę ir išmaišome. Po truputį pilame miltus ir maišome. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti elastinga ir minkšta. Išminkius tešlą, daliname pusiau. Pusę tešlos išklojame formą, dedame pjaustytus obuolius. Antrą dalį tešlos suplojame į blyną ir uždedame ant obuolių. Gerai su delnu prispaudžiame tešlą prie obuolių, tešlos kraštus su pirštais užkišame į apačią. Paliekame orkaitėje porai valandų, kad pakiltų. Tada jungiame ir kepame 190C apie 35 min.

Kukurūzų košė su obuoliais



Reikės:
5 obuoliai;
30 g kukurūzų kruopų;
1 a.š. cukraus;
vanilės;
3 puodeliai pieno.

Obuolius dedame į garų puodą ir gariname kol jie suminkštėja. Tada nulupame ir sutriname su grūstuvu į tyrę.
Pieną užverdame. Dedame nuplautas kruopas. Verdame kol išverda. Jei košė labai tiršta, pilame pieno arba vandens. Dedame cukrų, vanilę. Kai kruopos išvirusios ir košės konsistencija tinkama, išjungiame viryklę ir sudedame trintus obuolius. Gerai išmaišome ir patiekiame. Skanaus.

Citrinų sriuba



Reikės:
1 svogūno;
0,5 citrinos žievelės;
1-2 v.š. citrinos sulčių;
1 v.š. miltų;
3 v.š. ryžių;
3 v.š. konservuotų žirnelių;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį.

Svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname su trupučiu aliejaus kartu su citrinų žievelėmis. Dedame miltus, išmaišome. Puode užviriname vandenį, pilame ryžius, paverdame, pasūdome. Po penkių minučių dedame svogūnus ir citrinų žieveles. Pilame citrinų sultis. Gerai išmaišome, dedame prieskonius. ir verdame kol ryžiai suminkštės. Tada sudedame konservuotus žirnelius ir paverdame pora minučių. Patiekiant dedame grietinės.
Skanaus.

Moliūgų sriuba su sausainiais



Reikės:
400 g moliūgo;
1 svogūno;
100g liesos grietinėlės;
druskos pagal skonį;
pipirų pagal skonį
duonos lazdelių arba nesaldžių sausainių, krekerių.

Svogūną pakepiname su trupučiu aliejaus ir dedame į puodą. Dedame smulkiau pjaustytą moliūgą, užpilame vandeniu, kad apsemtų ir verdame kol moliūgas suminkštės. Tada sutriname viską trintuvu iki vienalytės masės. Užpilame grietinėlės, pasūdome jei reikia, dedame pipirų. Pakaitiname, bet neužverdame, nes grietinėlę sutrauks smulkiais grūdeliais.
Pilstome į lėkštes. Ant sriubos viršaus pabarstome aštrių, sūrių ar pikantiško skonio sausainių trupinukų arba duonos lazdelių.

2011 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Sveikuolių salotos


Reikės:
60 kopūsto;
30 g poro;
2 obuoliai;
2 v.š. razinų;
2 v.š. moliūgo sėklų;
1 v.š. aliejaus;
1 v.š. obuolių acto;
pagal skonį druskos, cukraus ir citrinų sulčių.

Kopūstą smulkiai supjaustome, obuolius supjaustome kubeliais, pora smulkiais gabalėliais. Išmirkytas razinas dedame ant daržovių. Moliūgo sėklas pakepiname šiek tiek keptuvėje ir dedame ant daržovių. Pilame aliejų, obuolių actą, druską, cukrų, citrinos sultis ir rankomis paspaudome ir pamaišome visą masę. Jei ko nors trūksta, įdedame. Skanaus.

Bulvių lizdeliai su mėsa



Reikės:
6-7vnt bulvių;
350 g maltos paruoštos mėsos su druska, kiaušiniu ir prieskoniais.

Bulves sutarkuojame burokine tarka, kiek susidaro skysčio, nusunkiame. Dedame druskos, išmaišome. Dedame šeštadalį masės į keksiuko formelę ir gražiai apspaudžiame aplink formos kraštus, vidų, ir paliekame tokį įdubimą viduryje (formuojame panašiai kaip lizdelį). Taip padarome su visa bulvių mase. Tada iš paruoštos maltos mėsos darome šešis kukuliukus ir dedame po vieną ant kiekvieno bulvių lizdelio.
Kepame orkaitėje apie 35 min 180C.
Labai skanu ir sakyčiau, įdomiai atrodo.

Morkų, sūrio ir svogūno aptepukai



Labai skanučiai ir traškučiai.
Reikės:
1 morka;
50 g sūrio;
1 nedidelis svogūnas;
1 kiaušinis;
druska pagal skonį;
prieskoniai pagal skonį;
duonos riekelės.

Morką išverdame, atvėsiname ir sutarkuojame burokine tarka. Sūrį sutarkuojame tai pat. Svogūną apkepiname keptuvėje iki kol suminkštės. Viską dedame į dubenį. Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, gerai išmaišome ir tepame ant duonos riekelių. Kepame orkaitėje kol užtepukas iškeps, apie 20min 180C

Trinta morkų sriuba



Tai antroji mano trinta sriuba, bet tikrai manau, kad ne paskutinė. Kažkaip pradeda jos man patikti :-)
Reikės:
100 g morkų;
350ml vandens;
50 g poro;
1 v.š. aliejaus;
1 v.š. miltų;
1-2 stiklinė pieno;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį.

Morkas supjausčiau griežinėliais, porą smulkiau. Viską apkepiau keptuvėje su šaukštu aliejaus, druska ir prieskoniais. Dėjau šaukštą miltų, gerai išmaišiau.
Atskirame puode užvirinau vandenį ir perdėjau kepintas morkas ir porus. Gerai išmaišiau. Vanduo šiek tiek sutirštėjo. Jei reikia, pagal skonį dar pasūdome. Verdame kol morkos visiškai išvirs. Tada masę perdedame į smulkintuvą ir viską sutriname iki tyrės. Pilame pagal norimą sriubos tirštumą pieno. Kai visa masė yra susmulkinta, perdedame atgal į puodą ir užverdame. Skanaus.

2011 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Kisieliaus desertas



Reikės:
500 ml vandens;
1 puodelis uogų sulčių (150ml);
2-3 v.š. cukraus;
4 v.š. krakmolo.

Vandenį su sultimis užverdame, dedame cukrų, išmaišome. Sudedame pusėje puodelio vandens ištirpintą krakmolą ir nuolat maišome kol viskas užvirs.
Patiekiame puodeliuose ir valgome su šaukštu.
Skanus, lengvai pagaminamas desertukas. Cukraus galite dėti ir daugiau arba mažiau, priklausomai nuo sulčių rūgštumo. Aš dėjau juodųjų serbentų sultis.
Labai skanu ir gaivu.

Briuselinių kopūstukų ir mėsos kotletai



Reikės:
200 g briuselinių kopūstų;
700 g maltos mėsos;
100 g duonos;
1 kiaušinis;
druska pagal skonį;
prieskoniai mėgiami;
pora saujų miltų.

Briuselinius kopūstus sumalkite mėsmale. Duoną pamirkykite piene ir sumalkite mėsmale tai pat. Dėkite maltą mėsą, muškite kiaušinį, sudėkite druską, prieskonius ir gerai išminkykite. Berkite pora saujų miltų ir išmaišykite gerai. Formuokite kotletukus, apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Puode užvirkite vandenį, sudėkite kotletukus ir virkite apie 20 min. Jei reikia, pasūdykite. Pabaigoje skystį nupilkite ir užpilkite trupučiu pieno. Sutirštinkite padažą miltais. Skanaus.

Pusryčių keksiukai su žirneliais ir sūriu


150g tarkuotos burokine tarka cukinijos;
140g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
1 kiaušinis;
60 ml aliejaus;
75 ml pieno;
50 sūrio;
50 g konservuotų žaliųjų žirnelių.

Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, pieną ir druską ir gerai išmaišykite iki vienalytės masės. Sudėkite kepimo miltelius, išmaišykite. Dėkite miltus ir gerai išmaišykite. Galiausiai sudėkite tarkuotą ir nuspaustą cukiniją. Išmaišykite. Į keksiukų formeles dėkite po šaukštą tešlos. Ant tešlos sudėkite žaliuosius žirnelius, o ant žirnelių - sūrio riekutę. Tada likusia tešla uždenkite įdarą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 min 190C.

Raudonosios salotos



Reikės:
1 virto burokėlio;
1 morkos;
2 obuolių;
50 g poro;
3 v.š. aliejaus;
3 v.š. obuolių acto;
pagal skonį druskos;
pagal skonį citrinos sulčių;
pagal skonį cukraus.

Burokėlį, morką sutarkuojame burokine tarka. Dedame smulkiai pjaustytą porą, kubeliais pjaustytus obuolius. Pilame aliejų, actą, druską, citrinos sultis, cukrų. Išmaišome. Jei ko trūksta, pridedame. Skanaus.

Spalvoti pusrytainiai, arba, duonos, cukinijos ir žirnelių užtepukas



Reikės:
100 g cukinijos;
100 g. konservuotų žaliųjų žirnelių;
100 g sūrio (naudojau mocarelos sūrį);
1 kiaušinio;
2 v.š. miltų;
druskos pagal skonį;
duonos riekelių.

Cukiniją supjaustome smulkiais kubeliais. Sumaišome su žaliaisiais konservuotais žirneliais, kubeliais pjaustytu sūriu, kiaušiniu, druska. Išmaišome. Dedame miltus, kad nebūtų masė labai skysta. Išmaišome. Tepame ant duonos riekelių ir dedame į orkaitę ant grotelių. Skrudiname apie 20min 180C.

Labai labai skanu :-)

2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Moliūgų cukatai


Radusi šį receptą, žiūrėjau gana nepatikliai, nes man moliūgas - tai visiškai netinkanti į desertus daržovė, nebent į kokius blynus arba pyragus tik kaip sudedamoji, bet ne pagrindinė dalis.
Bet kadangi namuose raičiojasi dar du dideli oranžiniai gražuoliai, tai vistik ryžausi pamėginti moliūgų cukatus. Dariau iš nedidelės normos, nes nežinojau ko tikėtis.
Taigi, receptukui reikės:
1,5 kg nulupto moliūgo;
400 g cukraus;

marinato paruošimui (visko dedame pagal skonį):
vanilės;
cinamono;
citrinos pusės;

cukatų glazūrai:
cukraus;
citrinos rūgšties.

Moliūgą supjaustome stambokais kubeliais. Maždaug dvigubai, trigubai stambesniais negu pjaustome bulves sriubos virimui. Nes jis džiūdamas gerokai susitrauks. Užpilame cukrumi ir paliekamai dvylikai valandų.
Aš, vos tik užpyliau cukrų, išmaišiau, ir nusistebėjau, ar tikrai to skysčio atsiras. Bet jau už pusvalandžio pradėjau kauptis skysčio. Po numatyto laiko buvo labai daug išsiskyrusių moliūgo sulčių, gabaliukai plaukiojo jame.
Taigi, tada tą skystį nupilame į puodą, o moliūgą paliekame. Užverdame skystį, dedame vanilės, žiupsniuką įbėriau cinamono, ir įmečiau pusę citrinos supjaustytos riekutėmis. Paverdame apie dešimt minučių ir karštą sirupą užpilame ant moliūgo kubelių. Išmaišome ir vėl paliekame dvylikai valandų. Svarbu: kai virsite sirupą, jį nuolat ragaukite, jei trūksta cukraus, įdėkite jo, jei norisi rūgšties, įdėkite citrinos rūgšties. Sirupas skanus turi būti jums. Jei jums jo skonis nepatiks, nepatiks ir moliūgo cukatai.
Po dvylikos valandų, moliūgą su visu sirupu pilame į puodą ir verdame kol moliūgas šiek tiek suminkštės, pasidarys ryškios spalvos, bet nesuteš, nes kitaip gausis košė, o ne cukatai. Verdame kažkur dešimt minučių. Moliūgo kubeliai turi išlikti pakankamai kieti. Tada, sirupą nupilame. Moliūgo gabaliukus paskleidžiame ant kepimo popieriaus ir dedame į orkaitę. Ten juos džioviname apie keturias valandas 75-80C karštyje. Orkaitės durelės turi būti šiek tiek pravertos BŪTINAI, nes turi išeiti drėgmė iš moliūgo. Kaitinant vis kas pusvalandį, valandą ateiname ir pamaišome ranka moliūgus, kad džiūtų iš visų pusių. Kai jie bus tokie nešlapi, paspaudus jausis, kad juose drėgmės nėra, o jie tik lipnūs nuo sirupo, tada išjungiame orkaitę.
Cukatų pabarstymui naudojau:
cukraus pudros;
žiupsnelis citrinų rūgšties.
Viską sutryniau iki pudros miltelių, užpyliau ant cukatų, su rankomis gerai apvoliojau ir palikau taip porai dienų ant skardos. Šiaip galima jų daugiau ir nedžiovinti ir nelaikyti atvirai, galima dėti į indelius ir laikyti spintelėje, bet jie man nelabai skanūs buvo. Palaikius pora dienų, jie dar padžiūvo, labiau tas skonis atsiskleidė, ir jie tokie skanesni tapo.
Va taip atrodė kai laikiau skardoje su cukraus ir citrinos rūgšties pudra:



Dėl šios glazūros proporcijų, tai kadangi sirupas buvo pakankamai saldus su šiek tiek rūgštelės, tai į šią glazūrą aš dėjau daugiau citrinos rūgšties, kad būtų saldžiarūgštis skonis.
Taigi, darbo čia realiai nėra daug, ilgiausiai užima pats laukimas - marinavimas, vėl marinavimas, ir džiovinimas.
Dabar apie skonį. Na, nežinau, čia skonio reikalas, bet kadangi man, kaip sakiau, moliūgas nėra desertinė daržovė, ir šiaip, aš džiovintų vaisių nelabai mėgstu, tai man nelabai ir patiko. Vienų cukatų aš nevalgiau, man neskanu. Dėti į pyragą, manau, visai tiktų. Todėl ruošiuosi juos berti į Kalėdinį pyragą. Bet va, vyras paragavęs šitų moliūginių cukatų, sakė, kad jam skanu. Vaikas net neragavo, nėjo įsiūlyti :-)
Tiesa, iš šio kiekio cukatų gavosi nedaug, trys geros saujos.
Va šitoj foto matosi kaip atrodo cukatų vidus:

2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Moliūgo ir dešrelių kotletukai



Reikės:
3 pieniškų dešrelių;
100g moliūgo;
1 kiaušinio;
druskos pagal skonį;
prieskonių mėgiamų;
1 a.š. kepimo miltelių;
miltų, kad tešla gautųsi formuojama tarp rankų.

Dešreles sutarkuojame burokine tarka. Moliūgą tai pat ir nuspaudžiame. Dedame viską į vieną indą, mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, kepimo miltelius ir išmaišome. Pilame palengva miltus. Tešla turi gautis tokia, kad drėgnomis rankomis ją paėmus, galima suformuoti kotletukus. Kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus. Skanaus.

Paprastas obuolių pyragas



Reikės:
2 kiaušiniai;
2-3 stiklinės miltų;
70 g margarino;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 a.š. cinamono;
1 stiklinė cukraus;
6-8obuoliai.
Obuolius supjaustome gabaliukais. Margariną išlydome, dedame į jį cukrų, cinamoną, kepimo miltelius, išmaišome, dedame kiaušinius ir išmaišome, pilame miltus ir išmaišome. Tešla turi gautis grietinės tirštumo. Obuolius dedame į tešlą, išmaišome. Tešlos turi gautis mažiau negu obuolių. Kepame apie pusvalandį 190C.

Sorų košė su obuoliais



Reikės:
0,5 puodelio sorų kruopų;
500 ml pieno;
pagal skonį cukraus;
1 a.š. cinamono;
1 a.š. vanilės;
4 obuoliai.

Obuolius perpjoviau pusiau, išėmiau sėklalizdes ir garinau garų puode kol jie suminkštėjo. Tada nulupau odeles ir sutryniau iki košelės.
Sorų kruopas nuplauname. Užviriname pieną, pilame kruopas ir verdame apie 20 min. Jei trūksta skysčių, įpilame vandens. Kai kruopos bus išvirusios, pilame cinamoną, cukrų, vanilę, išmaišome. Išjungiame viryklę. Dedame trintą obuolių košelę, gerai išmaišome. Patiekiame su uogiene arba be.
Labai labai skani košė.

2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis

Obuoliniai sūriniai kramstukai



Toks pavadinimas šovė galvon, kai iškepusius šiuos kramstukus ragavom. Batonas traškus, skanus, aptepimas irgi labai patiko. Receptą sumąsčiau pati (gal ir yra kažkur toks, visko gali būti, nes čia nieko sudėtingo nėra).
Reikės:
50 g sūrio;
100 g obuolių;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
mėgiamų prieskonių (aš naudojau prieskonių mišinį salotoms).

Obuolius ir sūrį sutarkuojame burokine tarka. Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, išmaišome. Tepame storiau (arba ploniau, kaip kas mėgsta) ant batono riekelių ir kepame orkaitėje kol gražiai apskrus (apie 20min 190C).

Moliūgų - morkų apkepas



Receptas rastas interneto platybėse ir kiek pakoreguotas. Apkepas tikrai skanus.
Reikės:
100 g moliūgo;
300 g obuolių;
3 v.š. miltų;
3 v.š. manų kruopų;
2 didelių kiaušinių arba 3 mažesnių;
4-5 v.š. cukraus;
400 g varškės;
1 a.š. kepimo miltelių.

Moliūgą sutarkuojame burokine tarka. Obuolius supjaustome smulkiau. Varškę išsukame su kiaušiniais, cukrumi, kepimo milteliais. Pilame miltus ir manų kruopas. Gerai išmaišome. Tada dedame tarkuotą moliūgą bei pjaustytus obuolius. Viską gerai išmaišome. Dedame į kepimo indą, ir kepame orkaitėje apie 30min 190C.

2011 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Bulvinis plovas



Na, jei iš ryžių plovas yra, pamaniau, kad gali būti ir iš bulvių :-) Čia toks visai visai supaprastintas plovo variantas.
Reikės:
1 vnt. vištienos filė;
0,5 kg bulvių;
1 morka;
pomidorų padažo pagal skonį;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Bulves nuskutame, supjaustome šiek tiek stambiau negu sriubai ir užkaičiame. File supjaustome, padruskiname, paprieskoniuojame ir iškepame kartu su tarkuotomis morkomis.
Kai bulvės išverda, jas suverčiame ant mėsos, išmaišome, užpilame pomidorų padažo, išmaišome, užkatiname. Skanaus.

Blynai su persimonais ir obuoliais



Reikės:
1 persimonas;
1 didesnis obuolys;
1 kiaušinis;
0,5 puodelio vandens;
cukraus pagal skonį;
1 a.š. kepimo miltelių;
4-6 v.š. miltų.

Persimoną ir obuolį nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Muškite kiaušinį, dėkite cukrų, vandenį, kepimo miltelius ir išmaišykite. Po šaukšta dėkite miltus ir maišykite. Tešla turi gautis grietinės tirštumo Kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Skanaus.

Vištienos kotletukai



Reikės:
2 vnt vištienos filė;
5 riekelės battono;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
2 stiklinės pieno.

Vištienos file sumalkite. Batono riekeles užpilkite 0,5 st. pienu, palaikykite pora minučių, nuspauskite ir sumalkite. Muškite kiaušinį, dėkite druską, prieskonius ir sumalkite su mėsmale. Viską gerai išmaišykite. Formuokite kotletukus ir apkepkite keptuvėje. Puode užvirinkite vandenį, sudėkite kotletukus, įdėkite pagal skonį druskos, prieskonių ir virkite 15min. Po to dalį vandens nupilkite ir užpilkite likusiu pienu. Sutirštinkite miltais (puodelyje vandens gerai išmaišykite miltus, kad gautųsi skysta tešla ir supilkite nuolat maišant į verdantį pieną su kotletais. Užvirkite. Skanaus.

2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Porų kotletukai



Reikės:
500 g maltos mėsos;
didelio vieno poro (apie 300g);
1 kiaušino;
druskos pagal skonį;
prieskonių;
pomidorų padažo pora šaukštelių.

Maltą mėsą sumaišyti su smulkiai pjaustytu poru, kiuašiniu, druska ir prieskoniais. Gerai išminkyti. Iš masės formuoti kotletukus, dėti į kepimo indą. Puodelyje vandens ištirpinti pomidorų padažą, užpilti ant kotletukų ir kepti orkaitėje apie pusvalandį 190C.

Morkų kava


Taip taip, morkų kava. Niekur neradau tokios pirkti, o pabandyti labai norėjosi. Ir išbandžiau. Labai labai patiko. Skonis panašus į kakavos, karamelės, ir morkų skonis jaučiasi vos vos vos vos...Taigi, receptas:
Reikės:
pačiai kavos gamybai: morkų;
kavai paruošti dar reikės pieno.

Morkas (norimą jų kiekį, kad nestoru sluoksniu tilptų paskleisti po skardą) nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka. Į skardą dėti kepimo popierių ir ant jo paskleisti morkas. Orkaitės dureles pradaryti, nustatyti 100C karštį su ventiliatoriaus režimu ir ilgai ilgai džiovinti. Man džiovinosi beveik keturias valandas. Kas valandą aš vis morkas permaišydavau, išpurendavau per naują. Orkaitės dureles būtinai palikite visą laiką pravertas, nes iš morkų garuoja drėgmė.
Taip atrodė morkos kai jau buvo beveik išdžiūvusios:

Kai morkos nebelips viena prie kitos, sauja jų paėmus ir sugniaužus, jos turi išlikti birios, sausos, tada vadinasi didžiausias darbas padarytas. Belieka paimti sausą keptuvę ir šiek tiek paskrudinti morkas. Taip atrodė jau paskrudintos:


Sudėti į indelį ir laikyti sandariai kambario temperatūroje.
O kavos paruošimui reikia užvirinti vandenuką. Dėti pora šaukštelių morkų kavos (galima daugiau, galima mažiau, aš ant trijų puodelių dėjau du šaukštus morkų kavos). Pavirti pora minučių ir palikti penkioms minutėms pritraukti:


Tada morkas nukošti, įpilti balinimui pieno (apie pusę puodelio, galima daugiau, cukraus pagal skonį) ir išpilstyi į puodelius.

Tikrai labai skani kava. Darysiu tikrai ne kartą...