Ar Jums patinka šis receptukų tinklaraštis?

2014 m. sausio 31 d., penktadienis

Kotletai su porais


Reikės:

150 g porų;
500 g maltos kiaulienos;
1 kiaušinis;
Pora saujų avižinių dribsnių;
Sauja miltų;
Druskos pagal skonį;
Mėgiamų prieskonių.

Porus smulkiai supjaustome ir sumaišome su malta kiauliena. Mušame kiaušinį, dedame avižinius dribsnius, miltus, druską, prieskonius ir išminkome. Formuojame iš masės kotletukus ir apkepiname keptuvėje. Tada užpilame vandeniu (kad apsemtų šiek tiek daugiau negu pusę) ir troškiname ant lėtos ugnies. Patroškinus dešimt minučių, apverčiame kitą kotletų pusę ir troškiname toliau vėl dešimt minučių. Tada užpilame liesą grietinėlę ir dar keletą minučių pakaitiname. Jei reikia, padažą dar pasūdome. Aš kotletus kepiau didelėje keptuvėje ir man jie visi gražiai tilpo. Apkepus užpyliau vandeniu ir troškinau.
Skanaus.

Kiaulienos išpjovos guliašas



Reikės:
500 g kiaulienos išpjovos;
1 skardinė konservuotų pupelių pomidorų padaže;
1 didesnis svogūnas;
1 didesnė morka;
1 raugintas agurkas;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Kiaulienos išpjovą supjaustome smulkiais kubeliais. Morką, svogūną supjaustome kubeliais tai pat. Dedame viską į gilią keptuvę ir apkepiname su prieskoniais ir žiupsneliu druskos. Tada užpilame vandeniu, kad apsemtų ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20min.
Raugintą agurką supjaustome smulkiais kubeliais ir sudedame į troškinį. Po poros minučių dedame konservuotas pupeles su visu skysčiu. Troškiname dar apie 10 minučių. Pabaigoje sudedame šaukštą grietinės ir užverdame. Išjungiame viryklę. Skanaus.

Trapūs vafliai

Reikės:
100 g sviesto;
0,5 stiklinės cukraus;
2  stiklinės miltų;
1 stiklinė pieno;
1 kiausinis;
vanilinio cukraus žiupsnelis.

Mano stiklinė buvo 150ml.

Sviestą išlydome ir sumaišome visus produktus. Kepame vaflinėje vaflius.
Vafliai skanūs, labai traškūs, kvapnūs.

2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

Vištos širdelių guliašas



Reikės:
1 kg vištos širdelių;
1 didesnės morkos;
1 didesnio svogūno;
200 ml liesos grietinėlės;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
Žalumynų (krapų, petražolių).

Širdeles apverdam apie dešimt minučių, nusunkiam ir supjaustom smulkiau. Morką ir svogūną supjaustom kubeliais ir apkepiname ketptuvėje su trupučiu aliejaus. Dedame supjaustytas širdeles, užpilame vandeniu (kad vos apsemtų) ir troškiname apie 20min. Tada užpilame liesos grietinėlės, dedame smulkintus žalumynus, jei reikia dar pasūdome ir dar pakaitiname keletą minučių. Skanaus.

Kalakutienos kotletai su bulvėmis



Reikės:
500 g maltos kalakutienos;
4 vnt bulvių;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
5 saujelės miltų.

Bulves sutarkuojame smulkesne negu burokine tarka (bet stambesne negu ta, kur tarkuotume bulvių „kugeliui“). Ranka bulves nusunkiame, kad  nebūtų skysčio. Burokine tarka sutarkuojame svogūną. Mėsą, tarkuotas bulves ir svogūną sumaišome, mušame kiaušinį, dedame druskos, prieskonių ir miltų. Masė gaunasi tiršta, bet nėra formuojama. Šaukštu storai dedame masės į įkaitintą keptuvę ir apkepame kotletus iš abiejų pusių. Tada sudėjus į puodą, užpylus vandeniu, kad pusiau apsemtų kotletus, troškiname ant lėtos ugnies apie 20min. Po to pilame liesą grietinėlę, užverdame. Jei reikia, dar pasūdome.  Išjungiame viryklę. Skanaus.

Troškinys su rūkyta vištiena



Reikės:
Dvi rūkytos vištienos šlaunelės;
Didelė morka;
Kopūsto panašiai tiek, kiek morkų masės;
Svogūnas.;
Druskos pagal skonį;
4 v.š. pomidorų padažo.


Morką sutarkuojame burokine tarka. Svogūną supjaustome kubeliais, kopūstą supjaustome smulkiomis juostelėmis. Viską dedame į puodą, užpilame verdančio vandens, beriame druskos ir troškiname ant lėtos ugnies 15 min.
Vištienos kulšelių mėsą supjaustome gabaliukais ir sudedame į puodą su troškinamomis daržovėmis. Dar patroškiname apie 15 min. Tada sudedame pomidorų padažą, išmaišome ir dar patroškiname kelias minutes. Jei reikia – dar pasūdome.
Skanaus.

2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

Bulviniai blynai su mėsos įdaru


Daugelis šiuos blynus vadina dar ir "Kėdainių blynais".

Reikės:
10 vnt bulvių;
2 kiaušiniai;
12 v.š. miltų;
druskos pagal skonį;
žiupsnelis mėgiamų prieskonių.

Įdarui:
maltos vištienos, prieskonių, druskos, tarkuoto svogūno.

Įdarui viską sumaišome. Aš maltos vištienos sunaudojau nedaug, apie 200g.

Bulves sutarkuojame ne burokine tarka, o šiek tiek smulkesne (bet ir ne ta, kur "kugelį tarkuojame). Mušame kiaušinius, dedame druską, prieskonius ir išmaišome. Tada sudedame dalį miltų, išmaišome, įdedame jei reikia dar. Miltų gali reikėti šiek tiek mažiau arba daugiau, priklauso nuo bulvių vandeningumo, bet tešla turi gautis ne skysta, o tirštoka.
Keptuvėje su trupučiu įkaitinto aliejaus dedame bulvių tešlos plonai, ant jos - faršo, o ant faršo - vėl tešlos, kad įdaras pasidengtų.
Kepame blynus kol iškeps, arba, iki galo galima nesistengti iškepti, o gerai apkepus sudėti blynus į puodą, užpilti verdančiu vandeniu ir patroškinti ant silpnos ugnies apie dešimt minučių. Baigiant troškintis užpilti truputį pieno. Troškintus blynus dariau dukrytei ir sau, o mūsų tetis valgė tik keptus. Skanaus :-)

2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Makaronai su kepurėm

Taip šį patiekalą pavadino mano dukrytė, kuri pati puikiai sugebėjo man išminkyti faršą ir įdaryti makaronus.
"Ką tu be manęs, mamyte, darytum?"- klausė padėdama man mano beveik keturmetė :-D

Reikės:
makaronų lizdelių;
400 g maltos kiaulienos;
1 kiaušinis;
1 svogūnas;
druskos pagal skonį;
mėgiami prieskoniai.

Padažui:
vanduo,100-15 ml liesos grietinėlės, sūrio.

Maltą mėsą išminkome su tarkuotu svogūnu, prieskoniais, druska ir kiaušiniu. Ant kiekvieno makaronų lizdelio dedame po saujelę paruošto faršo ir suplojame kaip kepurytę. Taip padarius su visais lizdelis (pas mane pakuotėje jų buvo dešimt) sudedame juos į gilesnę keptuvę. Užpilame verdančio vandens iki beveik lizdelių viršaus ir ant mažos ugnies "verdame" apie 20min. Po tiek laiko vandens bus gerokai pamažėja, tad supilame liesą grietinėlę, jei reikia - pasūdome (tik ne per daug, nes dar dėsis sūris, kuris priduos tai pat sūrumo) ir dar paverdame apie penkias minutes. Tada uždedame ant kiekvieno lizdelio po sūrio riekelę ir dar pora minučių pakaitiname kol sūris išsilydys.
Skanaus.
Patiekalas panašus į skanaus gyvenimo receptą pavadinimu lyg "Makaronų lizdeliai", bet aš padažą ruošiau greičiau.
Patiekalas gavosi tikrai skanus, labai sotus ir tikrai lengvai pagaminamas.

Gruzdintų koldūnų užkandėlė

Reikės:
koldūnų (naudojau su bulvių įdaru);
aliejaus gruzdinimui.


Gaminimas labai paprastas. Puode užkaitiname aliejų, sudedame koldūnus ir gruzdiname keletą minučių kol jie gražiai pagels. Išgriebus iš puodo aš dar juos sudėjau ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Gaminti paprasta, bet skanu.

Vištienos filė kotletukai

Reikės:
vienos vištienos filė;
150 g porų;
1 didoka morka;
3 v.š. majonezo;
2 kiaušiniai;
8 v.š. miltų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Vištienos filė smulkiai supjaustome. Porus supjaustome tai pat labai smulkiai. Morką sutarkuojame smulkesne tarka (ne burokine, o daržovių trintuve). Dedame majonezą, mušame kiaušinius, dedame miltus, druską, prieskonius. Išmaišome tešlą. Tešlą gaunasi tiršta. Su šaukštu dedame tešlos į keptuvę kaip blynus ir apkepame. Tada sudedame į puodą ir užpylę karštu vandeniu troškiname 20min. Baigiant troškintis (vanduo būna gerokai nugaravęs), užpilame liesos grietinėlės, pasūdome kiek reikia ir užvirus, išjungiame viryklę.
Skanaus.
Kotletukai labai skanūs, minkštučiai.

2014 m. sausio 3 d., penktadienis

Makaronai su sūriu

Labai paprastas, bet tuo pačiu labai skanus patiekalas.

Reikės:
300g mėgiamos formos makaronų;
150 ml liesos grietinėlės;
150g fermentinio sūrio;
druskos pagal skonį.

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje ir nusunkiame. Kol puodas ant viryklės, užpilame grietinėle, beriame tarkuotą sūrį ir maišome. Po minutės ar dviejų, išjungiame viryklę. Jei dar norisi - galima pasūdyti.
Skanaus. Nesitikėjau, kad gausis taip skaniai.

2014 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Morkų - obuolių blynai

Reikės:
200 g obuolių;
90 g morkų;
50 g miltų;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
1 v.š. cukraus.

Obuolius ir morkas sutarkuojame. Dedame cukrų, druską, mušame kiaušinį ir išmaišome. Supilame miltus ir gerai išmaišome. Kepame keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Kepta duona

Reikės:
duonos (naudojau šviesią);
aliejaus kepimui;


Padažui:
fermentinio sūrio;
majonezo.


Duoną supjaustome išilgai ir kepame aliejuje kol apskrus. Aliejaus pilu į keptuvę nemažai, duona aliejuje vos ne plaukioja. Pakepinu vieną pusę, po to kitą. Išimtus duonos gabaliukus sudedu ant popierinių servetėlių, kad riebalai nuvarvėtų.
Tada duoną sudedu į indą sluoksniuodama su sūriu ir majonezu (dedu duonos, užbarstau tarkuotu sūriu, uždedu labai nedaug majonezo, gal arbatinį šaukštelį, tada dedu vėl duonos, vėl sūrio, vėl majonezo). Sluoksniuojame kol baigiasi duona. Tada trumpam dedame į mikrobangę kol išsilydys sūris ir to po šaukštu viską išmaišau, kad suskystėjęs padažas gražiai apsidengtų po visą duoną.
Skanaus.
Gaunasi tikrai labai skanu.

Kotletukai su obuoliais

Reikės:
500 g maltos kiaulienos;
1 kiaušinis;
penkios saujos ryžių dribsnių(arba šiek tiek mažiau, priklauso nuo kiaušinio dydžio ir faršo skystumo);
1 svogūnas;
druskos pagal skonį;
mėgiami prieskoniai.

Svogūną sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su malta kiauliena, kiaušiniuk druska, prieskoniais. Po saujelę pilame ryžių dribsnius ir minkome. Masė turi gautis formuojama, ne skysta.

Įdarui:
šešios riekelės grietinėlės sūrio (naudojau su paprikomis);
du nedideli obuoliai arba vienas didelis.

Gaminimas:
Imame gabaliuką paruošto faršo, delne jį išplojame kaip blyną, dedame riekelę sūrio (mano sūrio riekelės pjaustytos plonai plonai, ir didelės, tad faršą išplojau per plaštakos dydį), ant sūrio dedame šauktelį kubeliais pjaustytų obuolių ir suformuojame kotletuką. Gaunasi toks nemažas. Padarome taip su visu faršu, gaunasi šeši kotletai. Apkepiname keptuvėje. Tada perdedame į puodą su verdančiu vandeniu ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20 min. Baigiant troškintis įpilame liesos grietinėles, jei reikia, dar pasūdome ir sutirštiname padažą miltais.