Ar Jums patinka šis receptukų tinklaraštis?

2016 m. spalio 30 d., sekmadienis

Bolivinių balandų duona (be miltų)

Ši duona ko gero pati sveikiausia iš visų mano išbandytų duonų receptų. Nėra pridėtinio cukraus, nėra kvietinių miltų (ei, nėra iš vis jokių miltų), nėra nei kiaušinių ar pieno produktų. Ir gaminasi labai lengvai. Tad pasiraitojam rankoves ir iš vakaro neužmirštame užsimerkti kruopų.


Reikės:
300g bolivinių balandų kruopų;
50g chia sėklų;
125ml vandens chia sėkloms brinkinti;
50ml alyvuogių aliejaus;
1 a.š. kepimo miltelių;
0,5 citrinos sulčių;
žiupsnelis druskos.

Iš vakaro bolivines balandas nuplauname, užpilame vandeniu ir paliekame šaldytuve nakčiai. Chia sėklas užpilame 125ml vandens, gerai išmaišome ir paliekame nakčiai šaldytuve tai pat.
Ryte balandas nukošti. Sutrinti blenderiu balandas, chia sėklas ir 125 ml vandens. Turi gautis tokia tešlą primenanti košė. Triname apie 2-3 minutes. Tada supilame alyvuogių aliejų,  pusės citrinos sultis, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos ir dar kartą minutę patriname. Supilame į kepimo formą ir kepame apie 60 min 160C. Atvėsiname orkaitėje (pradarytoje). Pjaustome tik visiškai atvėsusią.

Duona tikrai skani, pjaustosi puikiai. Bus kartojama ir kepama dar tikrai ne kartą.

Receptas rastas nuostabioje knygoje - Sezoninė virtuvės "Rudens" knygoje.

Baltojo ridiko salotos

Nusipirkau baltąjį ridiką. Atrodė labai gražus, tad susigundžiau. Grįžusi namo ėmiau ieškoti kokio nors salotų recepto, kur galėčiau jį sunaudoti. Pasisekė. Radau galybę receptų. Tad dabar vienu iš jų dalinuosi, o kiti laukia savo eilės.

Reikės:
1 baltasis ridikas;
pekino salotos;
pusė avokado;
grietinės arba natūralaus jogurto (kas norite, galite dėti majonezą, bet jį vartojame labai retai, tad visur majonezą keičiu natūraliu jogurtu);
druskos pagal skonį;
citrinos sulčių.

Avokado puselę supjaustome smulkiais kubeliais. Baltąjį ridiką sutarkuojame burokine tarka, pekino kopūstą susmulkiname. Dedame pora šaukštų grietinęs, druskos pagal skonį, įspaudžiau citrinos sulčių ir gerai "išminkiau".
Skanaus.

Trintų datulių užtepėlė

Tokias užtepėles darydavau kai mano vyresnioji dar buvo visai mažytė, gamindavau jai džiovintų slyvų užtepėlę, datulių užtepėlę. Šiandien pasigaminau datulių užtepėlę. Ją gaminti siūlo ir Sezoninės virtuvės "Ruduo" knyga. O kadangi ruošiausi kepti ir obuolių pyragą, kuriam reikės datulių karamelės (taip ji vadinama Rudens knygoje), tai ėmiausi darbo.

Reikės:
200g datulių;
vandens;
žiupsnelis druskos.

Datules užpyliau verdančiu vandeniu, kad jos suminkštėtų. Tada nusunkiau. Į smulkintuvą sudėjau datules, užpyliau 6 v.š. vandens, žiupsniuką druskos ir tryniau iki košės konsistensijos. Jeigu karamelės norisi skystesnės - įpilkite dar šaukštelį vandens.
Tepkite karamelę - užtepėlę ant duonos (ypač ant šios, sveikuoliškos), dėkite kaip įdarą bandelėms ar kepkite su ja pyragus. Pyragas su datulių karamele štai čia.

Obuolių pyragas su datulių karamele

Labai labai skanus, kvapnus, drėgnas ir tuo pačiu purus. Toks tikras rudens pyragas.

Reikės:
4 obuoliai (aš dėjau 3 obuolius ir 1 kriaušę);
4 v.š. ghee sviesto;
40g cukraus;
2 kiaušiniai;
50ml vandens;
apie 300ml miltų (gali reikėti ir šiek tiek mažiau arba daugiau, priklauso kokio dydžio kiaušiniai, bet tešla turi gautis grietinės tirštumo);
1 a.š. sodos;
šiek tiek citrinos sulčių nugesinti sodą (arba galima naudoti kepimo miltelius, tada citrinos sulčių nereikės);
2 a.š. cinamono;
3 kupini v.š. datulių karamelės (receptas čia
saujelė riešutų (naudojau lazdyno riešutus, kuriuos lengvai pasmulkinau).


Kiaušinius išplakame su lydytu ghee sviestu. Dedame cukrų, vandenį ir gerai išplakame. Tada supilame kepimo miltelius (arba sodą gesintą citrinų sultimis), miltus ir gerai išmaišome.
Obuolius, kriaušę nulupau ir supjausčiau gabaliukais. Uždėjau datulių karamelės, cinamono, riešutų ir gerai išmaišiau. Sypyliau viską į tešlą ir šaukštu išmaišiau. Tada tešlą supyliau į kepimo formą ir kepiau apie 40 min 180C.

Kaip ir minėjau, labai skanus pyragas.

Recepto idėja iš Sezoninės virtuvės "Ruduo" knygos, tik su šiek tiek mano pakeitimų.

Sorų kruopų kotletukai

Reikės:
2 st virtų sorų kruopų (aš į puodą pyliau apie 450ml vandens ir apie 220ml kruopų, kai viskas išvirė, naudojau visas kruopas, skysčio nusunkti tai pat nereikėjo, gavosi "ideali" košė);
1 labai smulkiais kubeliais pjaustyta paprika;
100g špinatų;
1 svogūnas;
žiupsnelis druskos;
mėgiamų prieskonių.

Svogūną supjaustome kubeliais ir trumpam pakepiname (aš kepinau ghee svieste). Dedame špinatus ir pakepiname, kol jie sumažės. Tada išjungiame viryklę ir sutriname viską iki tyrės. Išvirtas soras sumaišome su smulkinta paprika, špinatų ir svogūnų tyre, prieskoniais, druska ir paliekame atvėsti. Man kol masė atvėso, ji pasidarė tokia tiršta, lipni ir nereikėjo dėti jokių miltų ar kiaušinio. Tad formavau kukuliukus ir išdėliojau juos kepimo skardoje (ištiestoje kepimo popieriumi). Kepame apie 20min 180C.

Skanaus.


2016 m. spalio 29 d., šeštadienis

Bananų duona

Tokia truputį sveikuoliška, be pridėtinio cukraus.

Reikės:
4 sunokę bananai;
2 kiaušiniai;
100g avižinių miltų;
100g kvietinių miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
115g sviesto;
1 a.š. cinamono.

Bananus sutriname, mušame kiaušinius ir gerai išplakame. Supilame lydytą sviestą ir likusius produktus. Gerai išmaišome tešlą. Supilame į kepimo formą ir kepame apie 30min 180C.

Skanaus.

Aš dar į tešlą pridėjau saldainiukų - dražė.

Bananiniai keksiukai

Reikės:
2 bananai;
2 obuoliai;
2 kiaušiniai;
30g cukraus;
1 v.š. grietinės;
160g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 a.š. meduolių prieskonių;
100g kokoso aliejaus;
pabarstukų (pabarstyti keksiukų viršui prieš kepimą).


Bananus sutriname ir išplakame su kiaušiniais, kokoso aliejumi, cukrumi, prieskoniais, kepimo milteliais, grietine ir miltais. Supjaustome gabaliukais obuolius ir įmaišome į tešlą. Tešlą pilame į keksiukų formeles, pabarstome viršų pabarstukais ir kepame apie 15 min 180C.

Skanaus.

Vištienos ketvirčių apkepėlė

Reikės:
4 vištienos ketvirčiai;
2 svogūnai;
2 morkos;
2 v.š. grietinės;
bulvių;
ruginių miltų;
mėgiamų prieskonių.

Vištienos ketvirčius padaliname pusiau, t.y. atskiriame blauzdeles nuo kumpelių, o po to nukauliname, kad gautųsi vientisi mėsos gabaliukai. Mėsą išprieskoniuojame ir paliekame pastovėti. Tada imame mėsos gabaliuką, išvoliojame ruginiuose miltuose ir lengvai apkepame truputyje aliejaus iš abiejų pusių. Mėsą sudėliojame kepimo formoje. Morkas sutarkuojame, svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname abu kartu su trupučiu aliejaus. Dedame konservuotus smulkintus pomidorus. Dedame grietinę, truputį pakaitiname ir išdėliojame ant vištienos. Bulves nuskutame, supjaustome riekelėmis, beriame ant jų šiek tiek prieskonių, aliejaus, išmaišome ir apdėliojame gražiai ant daržovių.
Kepame 180C apie pusvalandį.
Gaunasi labai labai skanus apkepas.

Skanaus.

2016 m. spalio 15 d., šeštadienis

Moliūgo virtinukai su varške

Reikės:
200g moliūgo tyrės;
400g varškės;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis ciberžolės;
300g miltų (arba šiek tiek daugiau, kol tešla tampa minkoma, limpanti vos vos prie rankų).

Moliūgą išverdame, sutriname ir turime tyrę. Sumaišome visus produktus ir išminkome tešlą. Formuojame rutuliukus ir verdame pasūdytame vandenyje apie 6 minutes.
Skanaus.
Patiekiau su grietine.

Vitaminai

Tikriausiai daugelio gaminami ir naudojami.
Reikės:
imbiero;
citrinos;
medaus;
šaukštelio ciberžolės.


Imbierą ir citriną sumalame mėsmale ir sumaišome su medumi ir ciberžole. proporcijas imkite pagal save, aš ėmiau 350g citrinų, 180g imbiero ir 250g medaus bei šaukštelis ciberžolės.
Naudojame į arbatą (tik užpilame ne karštu vandeniu, o jau pravėsusiu) arba valgome tiesiog vieną kai norime pasistiprinti nuo ligų.
Skanaus.

2016 m. spalio 13 d., ketvirtadienis

Bulvių ir varškės blyneliai

Reikės:
0,5 kg virtų bulvių;
300g varškės;
1 virta morka;
žiupsnelis ciberžolės;
žiupsnelis druskos;
apie 150g miltų, kad tešla būtų ne per lipni.

Virtas bulves, morką sugrūdžiame bulvių grūstuve. Dedame varškę, druską, miltus ir išminkome. Formuojame blynukus ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Skanaus.

Moliūgo sausainiai

Labai labai skanūs, tikri meduoliukai.

Reikės:
400g miltų;
270g moliūgo tyrės;
1 kiaušinis;
1 a.š. kepimo miltelių;
40g cukraus;
1 a.š. meduolių prieskonių;
žiupsnelis druskos;
110g sviesto.

Pasigaminame moliūgo tyrę. Išverdame moliūgą ir sutriname iki tyrės. Į karštą moliūgo tyrę sudėjau sviestą ir išmaišiau. Sviestas ištirpo. Dedame cukrų, kepimo miltelius, prieskonius, kiaušinį ir gerai išmaišome. Dedame miltus ir gerai išmaišome. Gaunasi tiršta tešla. Šaukštu dedame į kepimo skardą sausainius, viršų aš dar pabarsčiau pabarstukais. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 15 min 180C.
Skanaus.

Cukinijų pyragas

Reikės:
2 kiaušiniai;
300g cukinijos (tarkuotos burokine tarka);
100ml aliejaus;
50g cukraus;
1 a.š. prieskonių meduoliams mišinio;
1 a.š. kepimo miltelių;
0,5 a.š. sodos;
saujelė šokolado laužyto gabaliukais;
saujelė džiovintų vaisių smulkintų (dėjau džiovintas datules ir persikus).

Išplakame kiaušinius su cukrumi, aliejumi. Dedame cukiniją ir gerai išmaišome. Sudedame likusius produktus ir gerai išplakame. Pilame į kepimo formą ir kepame apie pusvalandį 180C.
Skanaus.

2016 m. spalio 11 d., antradienis

Žiedinio kopūsto ryžiai

Labai paprasti, bet labai labai skanūs.

Reikės:
žiedinio kopūsto;
žiupsnelis ciberžolės;
mėgiamų prieskonių (aš naudojau prieskonių mišinį bulvėms);
trupučio aliejaus arba ghee sviesto.

Žiedinį kopūstą sutarkuojame burokine tarka. Tarkuojasi labai lengvai ir paprastai. Dedame kopūstą į keptuvę, dedame prieskonius, ciberžolę, druskos ir trumpai apkepiname ant sviesto ghee arba aliejaus. Kepame labai trumpai, kad kopūstas tik sušiltų, bet nesuminkštėtų ir netaptų koše.

Grikių ir cukinijų koteltai

Reikės:
100g grikių kruopų;
pusė nemažos cukinijos;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
miltų, kad tešla būtų tokia limpni, ne biri, aš dėjau 6-8 v.š. miltų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Grikių kruopas išverdame ir sumaišome su trakuota burokine tarka cukinija, kubeliais pjaustytu svogūnu, kiaušiniu, prieskoniais, druska ir miltais. Formuojame rankose kotletukus ir kepame keptuvėje.
Patiekiame su daržovėmis.
Aš patiekiau su žiedinio kopūsto ryžiais. Jų receptas ČIA

2016 m. spalio 9 d., sekmadienis

Bulvių ir varškės blynai su pievagrybių padažu

Reikės:
550g virtų bulvių;
180g varškės;
1 kiaušinis;
apie 170g miltų;
žiupsnelis druskos.

Padažui:
400g pievagrybių;
1 svogūnas;
4-5 v.š. jogurtinės grietinės;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis džiovintų petražolių.


Bulves sugrūdžiau grūstuve ir sumaišiau su likusiais produktais. Gaunasi tokia minkoma tešla, vos vos limpanti prie rankų. Jeigu tešla per daug lipni, įberkite saują miltų papildomai. Iš šios bulvių tešlos formuojame blynus, kaip žemaičių blynai formos ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.

Padažui:
pievagrybius nulupame ir pakepiname su kubeliais pjaustytu svogūnu. Dedame prieskonius, druską ir grietinę ir pora minučių dar pakaitiname.

Patiekiame blynus ir šalia patiekiame pievagrybių padažą. Nors padažas gavosi toks ne skystas, jeigu norisi daugiau skysčio, dėkite daugiau grietinės ir per pusę mažiau pievagrybių.
Skanaus.

Patiekalas tikrai labai skanus.

Cukinijų blynai su padažu

Reikės:
blynams:
1 nedidelė cukinija;
1 morka;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
200ml pieno;
6 v.š. miltų;
žiupsnelis druskos ir ciberžolės.

Cukiniją sutarkuokite ir atidėkite į šalį. Morką sutarkuokite, svogūną supjaustykite kubeliais. Nusunkite skystį susidariusį iš cukinijos ir viską kartu sumaišykite. Kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.


Padažui:
100g varškės;
200g graikiško jogurto;
žiupsnelis druskos;
smulkintų krapų.
Viską sumaišykite.


Patiekite blynus su varškės padažu.
Skanaus.

Sveikuolių šokoladas

Labai labai skanus. Tirpstantis burnoje. Puikus.

Reikės:
pusės puodelio kokoso aliejaus (ištirpinto);
apie 4-5 v.š. kakavos (aš dėjau mažiau);
4 v.š. agavų sirupo;
apie 3 v.š. sezamo sėklų.

O pagaminti labai lengva. Visus produktus sumaišome ir išpilstome į formeles. Dedame į šaldiklį pusvalandžiui ir viskas. Iššimame iš formelių ir laikome šaldytuve.
Skanaus.

Bolivinių balandų ir moliūgo sausainiai

Sveikuoliški tokie, skanūs ir labai lengvai pagaminami.

Reikės:
150ml bolivinės balandos kruopų;
200ml kvietinių miltų;
saujelė sulėgrąžų;
saujelė razinų;
2 v.š. medaus;
130g moliūgo;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos.

Bolivinę balandą nuplauname su šaltu vandeniu, užpilame švariu vandeniu ir statome virti kol kruopos išvirs (apie 15 min). Vandenį nusunkiame. Dedame medų ir išmaišome. Moliūgą išverdame, sutriname į tyrę ir dedame į bolivines balandas. Sudedame likusius produktus ir gerai išmaišome. Šaukštu dėliojame sausainius į kepimo skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepame apie 15 min 180C.

Skanaus.

Kepsnys su morkų "kepure"

reikės:
6 vnt vištienos kumpelių be kaulo;
2 morkų;
200g sūrio;
2-3 v.š. grietinės
jeigu norisi aštriau - skiltelė arba dvi česnako;
mėgiamų prieskonių.

Kumpelius pamušame su prieskoniais ir išdėliojame kepimo skardoje.
Morkas sutarkuojame ir sumaišome su tarkuotu sūriu, grietine ir česnakais (jeigu juos naudosite). Morkas apdėliojame ant mėsos kepsnių ir dedame kepti į orkaitę apie 25min  180C.

2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Cukinijų blynas keptas orkaitėje

Reikės:

2 kiaušiniai;
220ml pieno;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis cukraus;
200g tarkuotos burokine tarka cukinijos;
1 a.š. kepimo miltelių;
miltų, kad tešla gautųsi kaip blynams tirštumo.

Pieną išplakame su kiaušiniais, beriame druską, cukrų. Sudedame tarkuotą cukiniją, miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišome. Supilame tešlą į kepimo skardą ir kepame apie 15 min 180C.
Skanaus.

Aš patiekiau su uogiene.

Cukinijų pagrindo pica

Reikės:
2 st tarkuotų burokine tarka cukinijų;
žiupsnelis druskos;
1 kiaušinis;
apie 200ml miltų;
pomidorų padažo;
dešros, pomidorų, sūrio. 

Visus produktus sumaišome. Ištiesiame kepimo skardoje kepimo popierių ir ant jo supilame tešlą. Paskirstome tolygiai, kad gautųsi nestora picai tešla. Viršų patepame pomidorų padažu ir dedame kepti 10min 180C.
Ant apkeptos picos išdėliojame tai, ką dėsime. Aš dėjau dešros, pomidorų ir sūrio. Kepame orkaitėje  dar apie 10 min.
Skanaus.

Receptas iš "Debesų" žurnalo.