2018 m. vasario 22 d., ketvirtadienis

Tinginys su kokoso pienu

Reikės:
450g - 500 sausainių "Gaidelis";
saujos riešutų;
skardinės kokoso pieno;
100g šokolado (juodojo).

Sausainius sutrupiname. Kokosų piene ištirpiname šokoladą (aš tirpinau mikrobangėje). Pilame ant sausainių su riešutais. Gerai išmaišome.
Formuojame tinginį, susukame standžiai ir paliekame šaldytuve.
Skanaus.

2018 m. vasario 9 d., penktadienis

Bananų keksiukai

Reikės:
90g sviesto;
1 kiaušinis;
apie 100g datulių (minkštų, o jeigu jos kietos, tai reiktų pamirkyti karštame vandenyje);
2 gerai prinoke bananai;
200g speltos miltų;
1,5 a.š. kepimo miltelių;
sauja razinų.

Sviestą, kiaušinį gerai išplakame. Dedame gabaliukais supjaustytas datules.Sudėti šakute trintus bananus.Dėti miltus, kepimo miltelius ir likusius produktus.  Gerai viską išmaišykite. Tešlą dėjau į keksiukų formeles ir kepiau apie 20min 180C.

Skanaus.

Bananų sausainiai

Reikės:
1 bananas;
60g sviesto;
1 kiaušinis;
150g miltų;
100g -150g avižinių dribsnių;
1 a.š. kepimo miltelių;
50g šokolado drožlių, saldainiukų, razinų, datulių ar ko tik norisi skanaus.

Bananą sutriname šakute ir suplakame su tirpintu sviestu, kiaušiniu, kepimo milteliais. Suberiame miltus, avižinius dribsnius (jų kiekis gali būti mažesnis arba didesnis, priklausomai nuo banano, kiaušinio dydžio. Bet masė neturi gautis kieta. Turėtų būti tokia lipni.
Sudedame likusius paskaninimui skirtus produktus, gerai išmaišome ir šaukštu dedame į kepimo skardą sausainiukus. Kepame apie 15 min 180C
Skanaus.

Kotletukai

Gal ne visai tradiciniai, bet kažkas panašaus.

Reikės:
500g maltos kiaulienos;
400g juodos duonos;
1 kiaušinis;
150-200ml pieno (duonai mirkyti);
1 skiltelė česnako;
smulkiai pjaustyto svogūno;
džiuvėsių.

Į maltą mėsą dedame kubeliais pjaustytą svogūną, mirkytą ir sutrintą duoną, kiaušinį, įspaudžiame česnako, dedame prieskonių, druskos ir išminkome faršą. Formuojame kotletukus, apvoliojame džiuvėsiuose, kiaušinio plakinyje ir apkepame keptuvėje.
Pabaigiau kepti orkaitėje, ten kepiau apie 15min 180C.

Labai skanūs, minkštučiai kotletukai.

Troškinys su dešrelėmis

Tradiciškai, paprastai, žiemiškai ir skaniai.

Reikės:
kopūsto;
1 paprika,
1 morka;
1 svogūnas;
500g dešrelių;
1 skardinė konservuotų pomidorų (be odelių);
žiupsnelis druskos;
pom padažo keletas šaukštų.

Tarkuotą morką, kubeliais pjaustytą svogūną pakepiname su prieskoniais. Sudedame į puodą su kopūstais, dešrelėmis ir užpilame verdančiu vandeniu. Dedame kubeliais pjaustytą papriką ir troškiname apie 20min. Vandens neturėtų būti labai daug, geriausia, kad vos vos apsemtų daržoves. Tada sudedame konservuotus pomidorus, pomidorų padažą ir dar keletą minučių patroškiname.Jei reikia - pasūdome. 
Skanaus.

Bandelės su persikais

Pagaminamos labai lengvai, bet labai skanios:
Reikės:
sluoksniuotos bemielės tešlos;
varškės;
konservuotų persikų puselių.

Mano sluoksniuota tešla buvo lakšteliais, tai vienas lakštas - viena bandelė.

Tešlos lakštą truputį pakočioti. Dėti varškės šaukštelį, paskelsiti ant pusės tešlos. Ant varškės dėti persiko puselę. Tešla uždengti bandelę, kraštus užspausti. Viršų, kur yra persikas galima prapjauti, kad atrodytų gražiau. Kepame orkaitėje apie 15min 180C.

Aš sunaudojau keturioms bandelėms vieną varškės pakelį. Varškės nesaldinau, buvo saldu nuo persiko.

Skanaus.

Bulvių grybukai

Reikės:
apvalesnių bulvių;
maltos mėsos;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį.

Bulves nuskutame, išskaptuojame jų vidų (aš su specialiu skustuku vidų išgremžiu) ir užverdame su vandeniu apie 10min. Nusunkiame. Pilame šlakelį aliejaus, druskos ir bulves suprieskoniuojame.
Maltą mėsą suminkome su prieskoniais. Pridedame maltos mėsos į bulvių vidų (ten kur išgremžėme) ir sudedame į kepimo skardą. Kepame apie 20min 180C.
Skanaus.

Speltos miltų blynai

Reikės:
2 kiaušiniai;
400g natūralaus jogurto;
150g speltos miltų;
av.š. cukraus (aš dėjau beržų cukrų);
žiupsnelis cinamono.

Kiaušinius išplakame su jogurtu, cinamonu, cukrumi. Dedame likusius produktus, paliekame pastovėti apie 20min ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Skanaus.

Vištienos filė šašlykas su daržovėmis

Keptas namuose. Skanus. Įvairiaspalvis.

Reikės:
vištienos filė;
pomidorų (geriausia būtų slyviniai);
paprikos;
saldžiosios bulvės;
morkos;
bulvių;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį.

Filė supjaustome kubeliais (dydis - kaip šašlykams, standartiškai). Beriam prieskonių, druskos ir pamarinuojame. Aš taip išlaikiau per naktį.
Papriką supjaustome stambiais gabalais.
Bulves padaliname į keturias dalis, saldžiąsias bulves tai pat padaliname į panašaus dydžio gabaliukus, morkas, storesnėmis riekelėmis. Užpilame vandeniu ir paverdame apie 10min, kad suminkštėtų, bet ne išvirtų galutinai. Nupilame vandenį, pilame šlakelį aliejaus, prieskonių ir išmaišome. Imame medinius pagaliukus ir veriame: vištienos filė, gabaliukas morkos, paprikos, vėl filė, saldžioji bulvė, pomidoras, filė... Sluoksniuokite kaip tik patinka. Tik bulvių nevėriau ant iešmelių, o išdėliojau kepti šalia skardoje.
Kepiau apie 20min 180C kol mėsa ir bulvės gražiai apskrudo.
Skanaus.