Sausainio pagrindui
- 180g tirpinto sviesto,
- 50g cukraus,
- 225g miltų,
- 1 šaukštelis kepimo miltelių,
- žiupsnelis druskos,
- vanilinio cukraus arba vanilino.
Karameliniam sluoksniui
- 125g sviesto,
- 100g cukraus,
- 2 šaukštai medaus,
- 400g kondensuoto pieno.
Šokoladiniam glaistui (aš nedariau)
- 100-150g juodojo šokolado,
- gabalėlis sviesto, jei norisi minkštesnio glaisto.
Taigi, viskas prasideda nuo sausainio kepimo. Į ištirpintą sviestą įmaišome cukrų, druską. Po to sudedame miltus su ant jų užbarstytais kepimo milteliais. Sumaišome tešlą. Ją tolygiai paskirstome ant ~25cm skersmens formos dugno. Kočioti čia nereikia, tiesiog pirštais išlyginti tešlą.
Taip suformuotą sausainį kepti ~15min, 180 laipsnių karštyje.
Tuo tarpu galima pasiruošti karamelę. Į nedidelį puodą supilame cukrų, įpjaustome sviestą, sudedame medų ir sirupą. Pakaitiname ant vidutinės ugnies, maišant, kol ištirpsta sviestas. Tada supilame kondensuotą pieną ir toliau verdam maišydami. Užvirusią masę dar paverdame 5min. Galima pajusti, kad karamelė ima tirštėti – tai ženklas, kad virti gana.
Karamelę užpilame ant iškepto sausainio. Tada viską vėsinam – pradžioje kambario temperatūroje, po to ir šaldytuve.
Kai karamelė sustingsta galima užpilti šokoladinį glajų, t.y. tiesiog ištirpintą šokoladą su įmaišytu sviestu, jeigu jį naudojate. Glajaus paslaptis ta, kad jeigu norite skanėstą supjaustyti labai gražiomis plytelėmis, tai reikia daryti, kol šokoladas visiškai nesustingo. Arba, jei įdėsime sviesto, jis net sustingęs nebus toks kietas ir neskilinės pjaunant.
Pyragas iš tiesų skanus. Sotus, saldus. Karamelė gavosi ne per kieta, bet ir netystanti. Aš ją viriau šešias minutes. Kitą kartą virsiu kokia minute trumpiau, gal išgauti pavyks tįstančią struktūrą :-)
Skanaus.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą