2015 m. gegužės 17 d., sekmadienis

Avižų kisielius

Receptas rastas internete ir išgirtas kaip labai sveikas gėrimas ypač žarnynui ir visam organizmui. Atjaunina, valo, suteikia energijos ir jėgų. Tad bandom.

Reikės:
1 stiklinės avižų;
0,5 kg avižinių dribsnių (ne tų extra greitai paruošiamų);
0,5 st kefyro.

Avižų kruopas užpilame dviem litrais vandens ir paverdame 30min. Atvėsiname. Avižas sumalame. Aš viską sutryniau blenderiu, nes gavosi tokia klijinga masė ir avižinių kruopų lengvai atskirti nuo skysčio nepavyko. Aišku, buvo galima perpilti per sietelį, bet...
Visą masę (sutrintas avižų kruopas ir skystį kuriame jos virė) pilame į trijų litrų talpos stiklainį. Pilame kefyrą (tik žiūrime, kad avižų masė nebūtų per karšta, jeigu ji karšta, pradžiai atvėsinkite arba įpilkite pora stiklinių vandens). Ir pripilame vandens iki stiklainio viršaus. Sandariai uždarome ir paliekame įrūgti 1-2dienoms. Turi atsirasti burbuliukai ir matytis stiklainyje susisluoksniavimas, skaidri masė viršuje ir nuosėdos apačioje.
Pertrinti viską per sietelį (aš pagreitinau viską ir viską gerai sutryniau blenderiu). Supilti viską į stiklainį. Laikyti reikės dar apie 16 val kol masė susisluoksniuos. Šią masę laikyti galima šaldytuve iki 20 dienų.

Kisieliaus virimas:
imame stiklinę viršutinio skysčio (aš imu samteliu, gražiai, kad nesusidrumstų) ir 3 v.š. tirščių iš dugno. Įpilame pusę stiklinės švaraus vandens, įberiame pora valgomų šaukštų avižinių dribsnių ir paverdame ant silpnos ugnies 2-3 minutes. Nukaičiame ir uždengus palaikome 10-15 min.
Galima paskaninti medumi.

Aš geriu kas rytą po 200ml ant tuščio skrandžio.

Receptas paimtas iš: http://onko-stop.lt/index.php/lt/knyga/avizinis-vk-izotovo-kisielius-ir-kiti-aviziniai-vaistai/

Kokoso pienas

Dar vienas pieno receptukas.
Šis pienas patiko, vos jaučiamo kokoso kvapo, šiek tiek salstelėjusio skonio ir visai malonus gerti vienas, nereikia papildomų produktų, kad gerti būtų skaniau (pvz kokteilio su bananu).

Pagaminti šiam pienui reikės:
vienas kokoso riešutas;
litras vandens.

Kokoso riešutą skeliame pusiau (prieš tai išleidus kokoso "vandenuką", nulupame kevalą ir sutarkuojame burokine tarka. Dedame tarkius į kokteilinę, užpilame karštu vandeniu (litru vandens) ir plakame penkias minutes. Paliekame pailsėti keletui minučių ir dar pora minučių plakame. Aš dar į šią masę supyliau ir kokoso "vandenuką" kurį išleidau iš kokoso.

Visą šią baltą masę nukošiame per marlę ir laikome šaldytuve.

Tirščius panaudojau kokosiniams sausainiams.

Skanaus.

Sveikuoliški sausainiai be cukraus


Reikės:
150 g avižinių dribsnių (naudojau greito paruošimo);
3 vnt nedideli bananai (ne pernokę, nes bus pyragas karstelėjęs);
45 g aliejaus;
30 g vandens;
75 g razinų.

Verdančiu vandeniu nuplikome razinas. Bananus gerai išplakame su aliejumi ir vandeniu. Visus produktus sumaišome ir sudedame po šaukštą į kepimo skardą (kaip sausainukus).
Kepame 170C apie 10-15 min.


Skanaus.
Recepto idėja iš: 
 http://www.sulieknek.lt/saldus-avizinis-pyragas-be-cukraus/ | Sulieknėk sveikai: sveika mityba, dieta

Krekerių tinginys

Reikės:
  • pusė indelio kondensuoto pieno (180g);
  • 300 g grūdėtos varškės ;
  • pusės citrinos;
  • 330g krekerių.
Į dubenį pilame grūdėtą varškę, kondensuotą pieną ir citrinos sultis. Gerai išmaišome. Į šią masę pilame krekerius (šiek tiek pasmulkintus) ir gerai išmaišome. Sudedame viską į formą (stipriai suspaudome, supresuojame) ir dedame į šaldytuvą keletui valandų (arba per naktį). 
Skanaus.

Kokoso sausainiai

Naudojau nuo kokoso pieno gamybos likusias išspaudas.
Taigi, reikės:
nuo vieno kokoso likusių išspaudų;
pusės indelio kondensuoto pieno;
g avižinių dribsnių (greito paruošimo);
2 nedideli bananai.

Kokosą sumaišome su kondensuotu pienu, trintu bananu ir avižiniais dribsniais. Dėliojame į kepimo skardą (ištiestą kepimo popieriumi) sausainukus ir kepame apie 10 min 170C kol gražiai pagels.

Labai skanūs minkšti sausainukai.
Skanaus.



2015 m. gegužės 16 d., šeštadienis

Apelsinų keksas su morkomis

Reikės: 
  • 200 g morkų;
  •  2 didelių apelsinų;
  • 3 kiaušinių;
  • pusė stiklinės kepintų žemės riešutų (aš užmiršau pakepinti, dėjau nekepintus);
  • 220 g sviesto;
  • 80 g cukraus;
  • 4 šaukštai rudojo cukraus;
  • 280 g miltų;
  • 2 a.š. kepimo miltelių;
  • 1 v.š. citrinos sulčių.
Glajui : 100 g cukraus pudros,2-3 v.š. citrinos sulčių.


Eiga:Apelsinus nulupame ir su trintuvu sutriname iki tyrės. 
Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, citrinos sultimis ir kiaušiniais iki purios masės.Sudedame apelsinų masę . Nuskustas ir nuplautas morkas ssutarkuojame daržovių trintuve. Riešutus sumalame trintuvu iki smulkių gabaliukų. Viską sudedame į apelsininę masę. Atskirame inde išmaišome miltus su kepimo milteliais ir sudedame į morkų ir apelsinų masę, Viską gerai išmaišome. Paruoštą tešlą dedame į keksiukų formeles ir kepame apie 15 min 180C. 
Iškepusius keksiukus apipilame glajumi - sumaišome cukraus pudrą ir citrinos sultis iki norimo skystumo masės. Tik atsargiai, citrinos sulčių reikia tikrai nedaug, maždaug pusei puodelio cukraus pudros apie 3-4 v.š. citrinos sulčių.

Keksiukai nerealiai minkštučiai, aromatingi, gražiai geltoni ir skanūs. Labai puikiai tinka glajus. Manau, kad paskrudinus riešutus gautųsi dar skaniau.

Netikras skruzdėlynas

Reikės:

pokelis sausų pusryčių (pūstų ryžių, naudojau šokoladinius);
sirupui:
6 v.š. cukraus;
100 ml vandens;
6 v.š. medaus (naudojau dirbtinį medų).

Į vandenį supilame cukrų ir verdame kol jis ištirps. Tada sudedame medų ir verdame apie 6-8 min. Ar sirupas tvirtas, galite patikrinti jį užlašinant į puodelį su šaltu vandeniu. Jeigu sirupas ištirpsta - virkite toliau, jeigu nusėda dugne rutuliukas - virti užtenka.
Karštą sirupą pilame ant pūstų ryžių ir gerai išmaišome. Formuojame norimą formą ir paliekame keletui minučių atvėsti ir sutvirtėti.
Kitą kartą formuočiau ne skruzdėlyną, nes buvo sunku pjaustyti, geriausia būtų formuoti neaukštą pyragą, kurį po to lengviau supjaustysime gabaliukais.

Už receptą ačiū facebook'o kulinarinėje grupėje pasidalinusiai merginai.

Pupelių kotletai

Labai labai patiko man ir labai nepatiko vyrui :-)

Reikės:
pupelių, svogūno, kiaušinio, poros saujų miltų, mėgiamų prieskonių, druskos pagal skonį.

Plutelei:
kiaušinio, pieno, džiuvesėlių.

Pupeles išverdame, svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname su prieskoniais (galima naudoti ir du svogūnus, jų skonis labai tiko).
Pupeles ir svogūną sumalame mėsmale. Mušame kiaušinį, dedame jeigu dar norisi prieskonių, druskos ir pora saujų miltų, Miltų gali reikėti mažiau arba daugiau, priklauso kiek pupelių ir svogūnų turite, bet masė turi gautis ne skysta, formuojame. Taigi, imame paruošto "faršo", darome pailgą "dešrelę" ją pavoliojame džiuvesėliuose, tada kiaušinio ir pieno plakinyje, tada vėl džiuvesėliuose ir dedame kepti į keptuvę su karštu aliejumi. Apkepame iš visų pusių.

Kiaušinio plakinį ruošiau maždaug taip: kiaušinis ir apie 100 ml vandens. Viską lengvai šakute paplaku.

Patiekiau su padažu (su juo daug skaniau) - 4  v.š. grietinės, 300 ml kefyro ir tarkuotas raugintas agurkėlis. Jeigu norima, dar įberiame druskos.

Taigi, man šie kotletukai labai patiko, labai sotūs, maistingi, su padažu nėra sausi. Vyrui visai nepatiko - sakė, kad sprangūs, nėra mėsos ir kažkokia nesąmonė. Vaikams pusiau patiko.
Tad kas mėginsite - skanaus. Aš tikrai mėginsiu dar kartą.
Skanaus.

Sezamų pienas

Tai mano pirmasis gamintas kitoks pienas :-) Pavyko puikiai.
Skonis? Paragavau ką tik pagaminto, dar šilto. Nepatiko. Karstelėjęs, specifinio skonio, kai kas sako, kad turi riešutų prieskonį. Sekantį rytą šį pieną naudojau kokteiliui plakti, pyliau ml sezamų pieno, dėjau bananą ir kivi. Suplakiau kokteilinėje. Gerti buvo galima, nėra ypatingai skanu, bet žinant, kad tai yra labai sveika, galima užsimerkti ir išgerti :-)

O šiam pienui pagaminti reikės:
300 ml sezamo sėklų;
800 ml karšo vandens.

Sezamo sėklas šiek tiek sutriname trintuvėje, dedame jas į kokteilių plaktuvą, užpilame vandeniu ir plakame pora minučių. Tada paliekame dešimčiai minučių "pailsėti" ir vėl plakame pora minučių.
Viskas. Imame merliuką ir nusunkiame. Pieną laikome šaldytuve iki penkių dienų.
Pienas gaunasi toks riebokas, baltos gražios spalvos.
Skanaus.



2015 m. gegužės 11 d., pirmadienis

Salotos

Reikės:
kopūsto;
agurkų;
morkų;
majonezo;
česnako skiltelės.

Proporcijas rinkitės pagal save ko norite, kad būtų daugiau, aš dėjau apie ketvirtadalį nediduko kopūsto (šviežio), pusę ilgavaisio agurko ir vieną vidutinio dydžio morką. Viską sutarkuojame burokine tarka, dedame grietinės, įspaudžiame česnako skiltelę ir gerai išmaišome.
Skanaus.

Receptas iš:
 http://www.sulieknek.lt/kopustu-salotos-su-agurkais-ir-morkomis/ | Sulieknėk sveikai: sveika mityba, dieta