2021 m. kovo 17 d., trečiadienis

Pavlova

 Reikės:

4 dideli kiaušiniai arba 5 mažesni;

180g cukraus;

1 a.š. bulvių krakmolo;

1a.š. acto.

Kremui:

250ml plakamosios grietinėlės;

200g varškės (naudojau desertinę varškę pakeliuose, vanilinę);

cukraus pagal skonį (aš dėjau 40g).

Įkaitinti orkaitę iki 110C.

Į labai švariai išplautą indą ir visiškai sausą mušame kiaušinio baltymus. Plakame kol jie taps akytomis putomis, nebus dar visiškai standžiai išplakti, tačiau jau bus purūs, akyti ir balti. Tai užtruks apie penkias minutes, gal šiek tiek trumpiau. Tuomet po šaukštą dėti cukrų ir nuolat plakti. Sekančią sukraus porciją dėti tik tada, kai anksčiau įdėtas jau bus gerai išplaktas ir ištirpęs. Kad įsivaizduoti, tai maždaug kas minutę dedame po cukraus šaukštą. Kai sudedamas paskutinis šaukštas cukraus ir viskas išplakama, masė jau būna standi, tiršta, balta ir blizgi. Tuomet sudėti krakmolą, trumpai paplakti, kad jis gerai įsimaišytų ir sudėti actą, tai pat gerai išplakti.Masė tvirta, apvertus dubenį aukštyn kojom, masė lieka jame, neiškrenta.

Tuomet masę dedame ant kepimo popieriaus. Formuojame apskritą formą su įdubimu viduje, kad turėtume vietos kur dėti kremą ir papuošimus.

Kepame 30min 110C, po to sumažiname temperatūrą ir kepame 3val 100C.

Atvėsiname orkaitėje. Aš palikau per naktį.


Kremui:

Grietinėlę išplakame, sumaišome su varške ir cukrumi. Dedame ant morenginio biskvito, gražiai aplyginame (atsargiai, nes morengas trapus). Viršų puošiame kaip tik norisi. Aš puošiau braškėmis, šilauogėmis, vynuogėmis, džiovintomis šilauogėmis ir cukraus pudra.

Nuotraukose matysite kaip sstandžiai išplakti baltymai, kad apvertus indą, niekas neiškrenta. Tai pat formą, kurią formavau kepimo skardoje prieš kepimą.





2021 m. kovo 11 d., ketvirtadienis

Avinžirnių ir kokoso miltų sausainiai

 Reikės:

50g kokoso aliejaus;

50 cukraus;

1 kiaušinis;

50g avinžirnių miltų;

50g kokoso miltų;

10g kvietinių miltų; 

20g aronijų miltelių (jeigu neturėsite, galite dėti kakavos arba kitokių vaisių ar uogų miltelių);

1 a.š. kepimo miltelių;

30g šokolado smulkinto (aš naudojau skaldytas kakavos pupeles);

įdarui: dėjau marcipanines "bulvytes, tačiau jų neturint galima dėti paprastą marcipaną, o jeigu jo nemėgstate tai improvizuokite su įdaru: riešutai, džiovinti vaisiai, šokoladas...)

apvoliojimui naudojau rudąjį cukrų (tikrai tiks ir baltasis jei neturėsite rudojo) ir iškepus apibarstymui (nebūtina) cukraus pudra.

Orkaitę įkaitinti iki 180°C.

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Kokoso aliejų ištirpinti ir sumaišyti su kitais produktais - cukrumi, kiaušiniu, kepimo milteliais,, šokolado lašeliais, visų rūšių miltais ir aronijų milteliais. Tačiau miltus pilkite po vieną rūšį ir gerai išmaišę, pilkite kitą rūšį. Man išminkius tešlą su avinžirnių miltais ir kokoso miltais, tešla jau buvo minkoma, tačiau dar labai vos vos lipo prie rankų. Įdėjus 10g kvietinių miltų, tešla prie rankų nebelipo.  Tešla turėtų gautis panaši į plasteliną. Tešlą susvėriau po 30g gabaliukais ir formavau rutuliukus su marcipaninės bulvytės įdaru. Kiekvieną rutuliuką pavoliojau rudajame cukruje ir išdėliojau į kepimo skardą. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainukai gražiai pradės trūkinėti. Tiesa, man sutrūkinėjo ne visi.


Iškepusius sausainius pradžioje leisti pravėsti kepimo skardoje. Pravėsusius galima apibarstyti cukraus pudra.

 

Skanaus!

 

Plikytos tešlos tortas

 Nuostabus, tik kuo gausiau sulaistykite torto biskvitus, nes kitaip jie bus labai kieti ir sunkiai tortas dalinsis.


Taigi, biskvitams reikės:

5 kiaušiniai;

250g miltų;

250g vandens;

100g sviesto;

žiupsnelio drusko ir cukraus.


Vandenį užviriname, beriame druską, cukrų. Sudedame sviestą ir kaitiname koljis ištirps ir mišinys užvirs. Tuomet suberiame miltus ir maišome intensyviai, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir susisuks į rutulį. Bus sunku maišyti. Šiek tiek praaušinti. Tuomet mušti po vieną kaišinį ir gerai išmaišyti. Pirmas kiaušinis maišysis sunkiai, nes tešla pakankamai tvirta, tačiau jau nuo trečio kiaušinio bus maišyti lengviau, nes tešla po truputį taps vis skystesnė. Sumušus ir gerai išmaišius visus kiaušinius, kepsime biskvitus. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos nusibrėžti torto formos dydžio rutulius ir ten dėti tešlą. Gaunasi keturi biskvitai.

Kepame kol gražiai pagels (aš kepiau po du biskvitus per kartą), apie 15 min 180C. Pridedu foto, kad matytųsi kokie gražūs, išsipūtę iškepė biskvitai.


Torto kremas:

300ml pieno

100g cukraus (arba mažiau);

2 kiaušinių;

30g miltų;

50g sviesto;

mėgiamos rūgštesnės uogienės (aš dėjau trintus juoduosius serbentus).


Kiaušinius, cukrų ir miltus gerai išmaišyti. Pamažu supilti pieną ir išmaišyti iki vientisos masės. kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant kol masė sutirštės.  Įmaišyti sviestą ir palikti atvėsti.


Torto surinkimas:

Kaip minėjau, negailėkite torto biskvitų sulaistyti, nes kitaip tortas sunkiai pjaustysis ir valgysis. Imame pirmą biskvitą, dedame į torto formą, jį gausiai sulaistome (aš laisčiau juodųjų serbentų saldžia arbata), dedame sluoksnį uogienės (nedaug, šaukštą uogienės paskirstome ant biskvito plonai plonai), tada ant uogienės dedame plikyto kremo trečdalį. Tuomet vėl biskvitas, vėl sulaistome gausiai, vėl uogienė, plikytas kremas. Tuomet vėl biskvitas, jo gausus sulaistymas, uogienė, plikytas likęs kremas. Ant viršaus uždedame paskutinį biskvitą, gausiai sulaistome. Ant viršaus aš pripjausčiau braškių ir užpyliau želė. Laikome šaldytuve mažiausiai parą, kad tortas sumirktų, susistovėtų.

Labai skanus, neriebus, gaivus tortas.


Skanaus.


Biskvitai -----------------------------------------------------------------atrodė taip:

Labai lengvai pasigamino tešla.

Varškės bandelės

 Skanios, neriebios tešlos ir kas svarbiausia, labai lengvai pagaminamos.


Reikės:

180g varškės;

3v.š. aliejaus;

pagal skonį cukraus (aš dėjau šaukštą);

1a.š. kepimo miltelių;

apie 240g miltų;

100ml pieno.


Įdarui:

180g varškės;

2v.š. cukraus;

1 v.š. krakmolo;

pora šaukštų mėgiamos uogienės.

 

Varškę išmaišome su aliejumi, cukrumi, kepimo milteliais ir pienu. Palengva beriame miltus ir užminkome tešlą. Miltų gali reikėti šiek tiek mažiau arba daugiau. Tad pilkite miltus ne visus iš karto. Tešla turi gautis minkoma, tačiau ne per kieta.

Tešlą iškočiojame, ant jos paskleidžiame uogienę, ant uogienės paskleidžiame varškę ir susukame į ritinėlį. Pjaustome riekelėmis (apie 5cm pločio) ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame apie 10-15min 180C įkaitintoje orkaitėje.

2021 m. kovo 7 d., sekmadienis

Apelsininiai riestainiai

 

Reikės:



1 vnt. apelsino;

1a.š. kepimo miltelių;
apie 260 g miltų;
2 v.š. chia sėklų;
apie 2v.š. cukraus
4v.š. kokoso aliejaus tirpinto.

Į dubenį įtarkuojame apelsino žievelę, o apelsiną sudedame į trintuvą, kuriame jį sutrinsime iki tyrelės. Prieš trynimą, apelsiną aplupame, kad liktų kuo mažiau balto sluoksnio ant jo.

Sutrynus apelsiną, pilame jo tyrę į dubenį. Dedame chia sėklas, cukrų, tirpintą kokoso aliejų, kepimo miltelius. Išmaišome. Pilame po truputį miltus. Pradžiai supilame 100g, gerai išmaišome, tuomet vėl 100g, vėl gerai išmaišome ir dedame dar miltų pagal poreikį, kad gautųsi minkšta, minkoma tešla. Miltų kiekis priklausys nuo apelsino dydžio. Mano apelsinas buvo vidutinis, aš sunaudojau 260g miltų.

Gautą tešlą daliname į dalis, aš dalinau po 60g svorio gabaliukus. Kiekvieną gabaliuką  suvoliojau į volelį, po to formavau riestainį. Vieną riestainio pusę dėjau į lėkštutę su cukrumi, kad apliptų juo. Suformuotus riestainius sudėliojame ant  kepimo popieriumi išklotos skardos (cukraus puse į viršų).
Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min., kol gražiai paruduos viršus.  

Skanaus.

Riestainiukai skanūs, labai aromatingi, jaučiasi intensyvus apelsino skonis (ypač nuo žievelės).