2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Morkų - bulvių maltinukai

Reikės:
250 g morkų;
350 g bulvių;
1 kiaušinis;
džiuvėsių, kad masė nebūtų labai skysta (apie pora trejetą saujų);
druskos pagal skonį;
mėgiami prieskoniai.

Morkas ir bulves išverdame ir sumalame mėsmale. Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, džiuvėsius ir greitai išminkome. Formuojame kotletukus ir kepame keptuvėje.
Galima patroškinti užpilant liesos grietinėlės (jei norisi su padažu).

Blynai iš tiesų skanūs, tačiau man trūko įdaro - varškės arba mėsos. Pati tešla - puiki.
Skanaus.

Vištienos dešra

Reikės:
1 nemažos vištienos filė;
mėgiamų prieskonių;
druskos;
4 v.š. želatinos.

Vištienos filė supjaustome gabalais ir apkepiname. Tada suplėšome į įvairaus dydžio gabaliukus. Sudedame į puodą ir ant lėtos ugnies troškiname vis užpilant po nedaug vandens, kai šis nugaruoja. Po 25 min, kai puode vandens yra labai nedaug, vos keletas šaukštų, sudedame želatiną ir gerai išmaišome. Maišome, kol ši ištirps. Tada užpilame vandeniu (maždaug kad bendras vandens kiekis būtų apie 200-250 ml), užkaitiname, išjungiame viryklę. masę supilame į norimą formą (aš pyliau į nupjautą mineralinio butelį) ir paliekame per naktį sustingti.

Gaunasi labai puiki dešra.



Vištienos kotletukai su špinatais

Reikės:
pundelio špinatų (apie 70 g);
500 g maltos vištienos (naudojau maltą kulšelių mėsą);
1 kiaušinis;
1 svogūnas;
keletas šakelių petražolių;
100ml ryžių (nevirtų);
žiupsnelis druskos;
mėgiamų prieskonių;
pora saujų miltų;
200 ml liesos grietinėlės.

Išverdame ryžius, nusunkiame. Į maltą vištieną sutarkuojame svogūną, dedame smulkiai supjaustytus špinatus, petražoles, nusunktus ryžius, mušame kiaušinį, beriame druską, prieskonius ir išmaišome. Masė gaunasi skystoka, tad dedame dar miltų, kad lengvai formuotųsi kotletukai. Kotletukus apkepiname keptuvėje. Tada puode užverdame vandenį, sudedame kotletukus ir verdame ant lėtos ugnies apie 20 min. Baigiant virti (puode skysčio turėtų būti nedaug, jei per daug, galima nupilti) įpilame jei norisi liesos grietinėlės ir užverdame. Skanaus.

Sveikuoliški kiaulienos kukuliai

Reikės:
500 g maltos kiaulienos;
70 g špinatų;
1 kiaušinis;
100 g cukinijos;
60 g sūrio;
1 svogūnas;
džiuvėsių;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Kiaulieną sumaišome su smulkiai pjaustytais špinatais, tarkuotu svogūnu, burokine tarka tarkuota cukinija, sūriu. Mušame kiaušinį, beriame džiuvėsių (tiek, kad masė gautųsi standi - būtų galima formuoti kukulius, aš bėriau pora saujų džiuvėsių), druskos, prieskonių. Gerai išmaišome, formuojame apvalius kukuliukus ir apkepiname keptuvėje. Tada puode užverdame vandenį ir sudedame kukulius. Verdame ant lėtos ugnies apie 25 min.

Kotletai su vištiena

Reikės:
1 vištienos filė;
1 svogūnas;
230 g varškės;
1 kiaušinis;
pora didokų saujų miltų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
padažui: liesos grietinėlės.


Vištienos filė ir svogūną sumalame. Mušame kiaušinį, dedame varškę. Beriame druską, prieskonius ir išmaišome. Pilame miltus. Masę išminkome ir formuojame kotletukus. Juos apkepame keptuvėje. Tada puode užviriname vandenį, sudedame kotletukus ir troškiname apie 20 min ant lėtos ugnies. Baigiant troškintis įpilame liesos grietinėlės, užverdame. Padažą jei reikia pasūdome. Skanaus.
Kotletukai gaunasi minkštučiai, puručiai, labai skanūs :-)

Daržovių garnyras

Kai namuose yra nemažai cukinijų, bandau galvoti įvairių patiekalų, kad jas sunaudočiau. Šiam garnyrui naudojau:
250 g cukinijos;
1 didelė morka;
1 didelis svogūnas;
200 g moliūgo.

Visas daržoves supjaustome kubeliais, pakepiname keptuvėje su trupučiu prieskonių, druskos, užpilame verdančiu vandeniu (labai nedaug, maždaug 100ml) ir troškiname ant lėtos ugnies. Kai daržovės suminkštės, dedame pomidorų padažą, išmaišome ir skanaus.


2013 m. spalio 18 d., penktadienis

Karšti sumuštiniai

Reikės:

baltos duonos (naudojau forminę);
dešros;
agurko;
sūrio.

Proporcijos turėtų būtų vienodos. Viską sutarkuojame burokine tarka, dedame ant duonos riekelių ir trumpam dedame į įkaitintą orkaitę kol sūris išsilydys. Skanaus.

Sriuba su vištiena


Reikes:
150 g vistienos file;
3 v.s. ryziu;
3 bulves;
1 morka;
1 svogunas;
1 paprika;
100 g lydyto surelio;
megiami prieskoniai, krapai, petrazoles.


Vistos file supjaustome smulkiais kubeliais. Dedame i keptuve vistiena, kubeliais pjaustyta svoguna, paprika, tarkuota morka ir ryzius. Beriame prieskoniu, druskos ir truputi pakepiname su trupuciu aliejaus.
Puode uzverdame vandeni ir sudedame i ji keptuves turini. Verdame apie 25 min. Tada supilame lydyta sureli, smulkintus krapus, petrazoles ir uzverdame. Jei reikia, pasudome. 
Sriuba is tiesu labai skani, kvapni.


Trinta moliūgų sriuba

Reikės:
gabaliukas moliūgo (apie 100 g);
2 morkos;
3 bulvės;
1 svogūnas;
4 v.š. lydyto sūrelio;
batonas džiuvesėliams.


Batoną supjaustome kubeliais ir paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje, kol taps džiuvesėliai.

Morką, bulvę, svogūną, moliūgą supjaustome kubeliais ir užpylę verdančiu vandeniu verdame kol viskas suminkštėja. Vandens daug nereikia, kad tik apsemtų daržoves. Tai pat nepamirštame įdėti druskos, prieskonių. Išvirusias daržoves sutriname į tyrę kartu su skysčiu. Pilame atgal į puodą, dedame lydytą sūrelį ir pakaitiname kol šis ištirps. Beriame džiovintų krapų, petražolių.
Patiekiame lėkštėse ant viršaus pabarstę džiuvesėlių.

Trinta špinatų sriuba

Kažkaip patraukė ant trintų sriubų. Receptas panašus į žemiau esantį, pridėjau tik špinatų. Gavosi žalia, graži, pasak vaiko "Šrekinė" sriubytė.

Reikės:
gabaliukas moliūgo (apie 100 g);
pundelis špinatų  (apie 100 g);
2 morkos;
3 bulvės;
1 svogūnas;
4 v.š. lydyto sūrelio;
batonas džiuvesėliams.


Batoną supjaustome kubeliais ir paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje, kol taps džiuvesėliai.

Morką, bulvę, svogūną, moliūgą supjaustome kubeliais ir užpylę verdančiu vandeniu verdame kol viskas suminkštėja. Vandens daug nereikia, kad tik apsemtų daržoves. Tai pat nepamirštame įdėti druskos, prieskonių. Kai daržovės išverda, sudedame plėšytus špinatus ir keletą minučių paverdame.  Išvirusias daržoves sutriname į tyrę kartu su skysčiu. Pilame atgal į puodą, dedame lydytą sūrelį ir pakaitiname kol šis ištirps. Beriame džiovintų krapų, petražolių.
Patiekiame lėkštėse ant viršaus pabarstę džiuvesėlių.