2013 m. gruodžio 28 d., šeštadienis

Kotletai su sorų kruopomis

Reikės:
200 ml virtų sorų kruopų;
500 g maltos kiaulienos;
200 g cukinijos;
1 nedidelė morka;
1 svogūnas;
pora saujų džiuvesėlių;
pora saujų miltų;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Maltą kiaulieną sumaišome su tarkuota morka, cukinija, svogūnu, sorų kruopomis. Mušame kiaušinį, dedame prieskonius, druską ir išmaišome. Pilame džiuvėsius, išmaišome, dedame miltus ir išmaišome. Masė neturėtų gautis skysta, o standi, lengvai formuojami kotletai.
Kotletukus apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus.

Puode užverdame vandenį, sudedame kotletus ir verdame apie min. Tada skystį sutirštiname su miltais (puodelyje vandens ištirpiname miltus, kad gautųsi tarsi blyninė tešla ir nuolat maišant supilame į verdantį vandenį su kotletukais, nuolat maišome kol užvirs). Jei reikia pasūdome. Skanaus.
Kotletai iš tiesų labai skanūs. Gavosi tikrai nemažai, man išėjo 16vnt kotletų. Skanaus.

Tinginių cepelinai

Receptas puikus. Dėkoju vienai facebook'o lankytojai Dovilei, kuri juo pasidalino.

Reikės:
5 vnt bulvių (žalių)
5 vnt virtų bulvių;
150 g krakmolo;
žiupsnelis druskos.

Žalias bulves sutarkuojame burokine tarka ir lengvai ranka nuspaudžiame skysčio perteklių, o virtas sugrūdžiame grūstuve arba sumalame mėsmale. Abi bulvių mases sumaišome. Dedame bulvių krakmolą ir išminkome. Tešla gaunasi lipni. Dedame įdarą, formuojame cepelinus ir dedame į verdantį vandenį. Verdame apie 15 min.

Įdarui:
aš naudojau likusį įdarą nuo žemaičių blynų, kurį ruošiau taip: virtą mėsą sumaliau (kiaulienos kumpį) kartu sumaliau svogūną, dėjau šaukštą majonezo, druskos žiupsnelį ir išminkiau. Masė gavosi tokia, kad sugniaužus ji neišyra, o sulimpa.

2013 m. gruodžio 3 d., antradienis

Rikotos spurgytės

Kadangi buvau nusipirkusi didelį "kibirą" rikotos varškės, kurią šiaip labai labai mėgstu, tai keletą dienų gaminau patiekalus su ja. Šiandien sumaniau pribaigti rikotos likutį ir iškepiau puikias spurgytes.

Reikia:
350 g rikotos varškės;
2 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
cukraus pagal skonį(aš dėjau tris šaukštus);
1 a.š. kepimo miltelių;
miltų tiek, kad tešla būtų riebios riebios grietinės tirštumo (nei gramais, nei šaukštais neskaičiavau, tiesiog pyliau iš viso miltų pakelio, bet gal buvo kokie 8-10 šaukštų).

Taigi, varškę ištriname su kiaušiniais, cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Po truputį beriame miltus ir maišome šaukštu. Tešla nesigaus minkoma, gausis labai tiršta, na, kaip kekso tešla maždaug. Tada puode užkaitiname aliejų ir šaukštu dedame nedideles spurgytes ir verdame ant lėtos ugnies.
Surgytės labai skanios. Neprisigėrė riebalų, minkštos. Kas nori, gali apibarstyta cukraus pudra :-)
Skanaus.