2022 m. kovo 14 d., pirmadienis

Bananų tortas


 Tortas visiška improvizacija. Buvau radusi receptą internete, tačiau vos tik padariusi kremą supratau, kad kažkas čia ne taip,nes kremo užtektų vos vienam biskvitui ir skonis tikrai nebūtų kažkas ypatinga. Gelbėjau situaciją ir improvizuodama papildžiau kremą grietinėle, maskarpone. Rezultatas nuostabus. Tortas gaivus, neriebus, saikingai saldus, tačiau labai labai sotus, jaučiasi bananai. 

Tešlai:

3 bananai;

200g miltų;

40g cukraus;

1 kiaušinis;

60g aliejaus;

1 a.š. kepimo miltelių.

Bananus sutrinti iki tyrės. Dėti cukrų, kiaušinį, aliejų ir kepimo miltelius. Gerai išmaišyti.  Dėti miltus ir gerai išmaišyti iki vientisos tešlos. Ant kepimo popieriaus nupiešti 21cm skersmens papločius. Iš šios tešlos iškepsime keturis papločius. Per vieną kartą iškepu po du. Kiekvienam apskritimui skiriame po keturis šaukštus tešlos, ją paskirstome ant kepimo popieriuje nupiešto apskritimo. Man, kaip minėjau, į skardą tilpo po du vienas šalia kito tokio skersmens apskritimai. Kepame apie 10 min 180C. Iškepus vienus papločius, kepame kitus du.

Kremas:

3 bananai;

200ml grietinėlės;

40g cukraus;

50g sviesto;

30g krakmolo;

2 tryniai;

1 v.š. citrinos sulčių;

6 g želatinos

žiupsnelis ciberžolės;

250g maskarponės;

kokios nors uogienės pora šaukštų.

Į keptuvę dedame sviestą, cukrų, citrinos sultis, užkaitiname. Dedame riekelėmis pjaustytus bananus ir kepiname kol bananai suminkštės. Tuomet juos sutriname. Aš sutryniau šakute, nes bananai tapo labai minkštučiai. Atskirame dubenyje dedame kiaušinių trynius, krakmolą, grietinėlę, ciberžolę ir gerai išmaišome. Viską pilame ant bananų ir kaitiname kol masė sutirštės. 

Atskirai išplakame iki standumo grietinėlę ir sumaišome su maskarpone. Tuomet sudedame atvėsusią bananų masę, išmaišome. Ir supilame ištirpintą želatiną (atvėsintą) ir gerai išmaišome. 

Torto surinkimas:

Dedame į formą biskvitą, jį sulaistome (aš sulaisčiau saldžia arbata). Dedame dalį kremo, ant kremo padėliojame vos vos uogienės (aš dėjau persikų uogienę su chia sėklomis). tuomet vėl dedame biskvitą, kremą, uogienę. Ir taip dedame kol baigsis biskvitai. Viršutinis sluoksnis kremo. 

Dedame į šaldytuvą tortui subręsti. Aš laikau per naktį. Tortą puošiame kaip tik norisi. Aš puošiau grietinėle ir vaisiais. Skanaus.

 



2022 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Vištienos suktinukai su pievagrybiais

 Reikės:

4vnt pusinių vištienos filė (kiekviena padalinus įšilgai, gausis 8vnt "karbonadų");

4 pievagrybiai;

80g sūrio;

1 morka;

1 svogūnas;

2v.š. lydyto sūrelio (įdarui)

apie 150g lydyto sūrelio (padažui);

mėgiamų prieskonių. 

Kiekvieną filė padaliname išilgai ir gauname 8vnt karbonadų. Ištriname juos prieskoniais ir išmušame.

Įdarui: pievagrybius nulupame ir sutarkuojame. Sūrį sutarkuojame tai pat. Dedame šaukštą lydyto sūrelio. Išmaišome. Į kiekvieną filė dedame po šaukštą įdaro, susukame į suktinuką ir dedame į kepimo formą.

Dedame kepti 25min 180C įkaitintoje orkaitėje.

Padažui: pakepiname tarkuotą morką ir kubeliais pjaustytą svogūna. Pilame 200ml vandens, 150g lydyto sūrelio, ir užkaitiname. Dedame prieskonių, druskos. Išjungiame viryklę.

Supilame padažą ant suktinukų ir dar pakepiname 15min viską.

Skanaus. 

Labai labai labai skanūs.

 

Rikotos sausainiai su uogiene

 Reikės:

80g rikotos;

1 kiaušinis;

1a.š. kepimo miltelių;

80g uogienės (dėjau uogienę su chia sėklomis);

50g kukurūzų miltų;

žiupsnelis ciberžolės (dėl geltonos spalvos);

20g kvietinių miltų.

 

Visus produktus išmaišyti. Iš pradžių sumaišome skystus produktus, tuomet suberiame miltus ir kepimo miltelius. Tešla gaunasi grietinės tirštumo. šaukštu dedame tešlą į kepimo skardą ir kepame apie 15min 10C kol gražiai pagelsta. Iškepusius apibarsčiau cukraus pudra.


Sausainukai labai skanūs, labai greit pagaminami, minkštučiai.



Morenginis vyniotinis

 Dariau vyniotinį pirmą kartą. Tiesa sakant, nesitikėjau, kad kažkas iš vis gausis. Bet gavosi, ir dar labai skaniai. Tiesa, sukti man jį sekėsi sunkokai, jis byrėjo, šiek tiek sulūžo, tačiau papuošus atrodė visai neblogai.


Reikės tešlai:

190g baltymų (man gavosi 5 kiaušiniai);

žiupsnelis citrinų rūgšties

150g cukraus;

25g krakmolo;

žiupsnelis druskos.


Plakame baltymus su druska ir citrinos rūgštimi iki standumo. Tuomet per tris kartus sudedame cukrų. Po kiekvieno karto labai gerai išplakame. Išplakta masė turi būti blizgi, apvertus dubenį neiškristi. tuomet sudedame krakmolą ir dar pora minučių plakame. 

Į kepimo orkaitės skardą (ištiestą kepimo popieriumi) sudedame paruoštą tešlą. Paskirstome per visą ilgį ir plotį. Kepame įkaitintoje orkaitėje 35min 140C.

Ruošiame kremą: 

150g maskarponės;

100g grietinėlės;

20g cukraus pudros;

grietinėlės standiklio;

mėgiamos uogienės pora šaukštų

Grietinėlę išplakame su standikliu ir cukrumi iki standumo. Sudedame maskarponę ir gerai išmaišome.

Surinkimas:

Iškeptą ir atvėsintą biskvitą nuimame nuo kepimo popieriaus ir vėl dedame ant jo. Taip darome, kad jis tiesiog nebūtų prilipęs kai reikės susukti vyniotinį. Ant viso "biskvito" dedame kremą, padėliojame šiek tiek uogienės (apie pora šaukštų) ir susukame. Sukame atsargiai, keliant kepimo popierių nuo krašto ir sukant bei formuojant vyniotinį. Baltyminis pagrindas trūkinės, neišsigąskite, sukite ir formuokite vyniotinį. Padėkite porai valandų į šaldytuvą. Puoškite kaip tik norisi. Aš tiesiog apšlaksčiau lydytu šokoladu.


Trupininės tešlos sausainiai

 Reikės:

180g varškės;

50 g sviesto (naudojau kokoso);

1 kiaušinis;

50g moliūgų sėklų miltų;

50g kukurūzų miltų;

1 a.š. kepimo miltelių;

Įdarui: mėgiamos uogienės

 Išlydome sviestą ir sumaišome su varške.  Mušame kiaušinį ir gerai išmaišome. Dedame kepimo miltelius, išmaišome. Beriame abiejų rūšių miltus ir tarp pirštų maišome tešlą, pirštais ją vis smulkindami. Tešla gaunasi biri, tačiau jeigu ją spausime, ji formuosis į vientisą tešlos gabalą, tad pirštais ją lengvai maišome, kad ji nesuliptų į didelius gabalus.

Kai tešla paruoša, dedame jos sluoksnį į kepimo formeles arba į vieną kepimo formą. Lengvai paspaudome. Ant viršaus dedame norimo įdaro, ir tuomet užbarstome likusia tešla. Kepame apie 15min 180C. kol gražiai parus.

Vištienos suktinukai

 Reikės:

2 vištienos filė (jas padalinus, gavosi 8 gabaliukai);

mėgiami prieskoniai;

majonezas;

100g sūris;

2v.š. džiovintų svogūnų 

Vištienos filė supjaustome kaip karbonadus. Apibarstome prieskoniais. Su mėsos muštuku išmušame mėsą. 

Įdarui: sūrį sutarkuojame. Dedame 2v.š. majonezo, džiovintus svogūnus ir gerai išmaišome.

Gaminimas: imame išmuštią vištienos karbonadą, dedame šaukštą įdaro ir susukame į suktinuką. Dedame į kepimo formą. Sudėliojame taip visus suktinukus (8vnt). Ant viršaus išdedame šiek tiek majonezo, paskirstome ant kiekvieno gabaliuko. Kepame įkaitintoje orkaitėje 30min 180C. Kepdami suktinukai troškinosi savo sultyse, tad patiekalas gavosi iš karto su padažu.

Labai skanūs, sultingi ir lengvai pagaminami pietūs.

Patiekime kaip tik norisi ir su kuo tik norisi. Aš patiekiau su daržovėmis ir bulvių koše.

Skanaus.