2022 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Riešutų pyragas

                                                      Reikės tešlai:
175g miltų;
30g cukraus;
125g margarino arba sviesto;
1 kiaušinis.

Beriame į dubenį miltus, cukrų, ir gabaliukais pjaustytą sviestą arba margariną. Triname tarp pirštų kol pasidarys trupiniai. Sviesto gabaliukų turi nesijausti. Tuomet mušame kiaušinį ir išminkome tešlą. Ją dedame į šaldytuvą kol ruošime įdarą.

Reikės įdarui:
400g įvairių riešutų (razinų geriau nedėti, nes kepant man jos negražiai apskrudo, arba laku uždengt viršų kepimo popieriumi, kad taip neatsitiktų);
180g cukraus;
250g riebios grietinėlės;
4v.š. medaus.

Grietinėlę, cukrų ir medų dėti į keptuvę ir kaitinti, kol cukrus ištirps ir viskas užvirs (nuolat maišome). Dedame riešutus ir maišant tai pat kaitiname kol viskas užvirs. Užvirus išjungiame viryklę.

Imame tešlą iš šaldytuvo, paskirstome ją po kepim formą. Kočioti seksis sunkiai, galite kočioti tarp kepimo popieriaus lakštų arba tiesiog rankomis tešlą išfomuojame į kepimo formą. Būtinai padarome formoje tešlos kraštelius.
Pilame riešutų įdarą ir dedame į orkaitę kepti 30min 200C. Jeigu matote, kad riešutai (arba man atveju razinos) pradeda skrusti - viršų uždenkite kepimo popieriumi.
Iškeptą pyragą paliekame formoje atvėsti, galime palikti per naktį. Pyragą išėmus galime jį "brandinti" savaitę, kad taptų susistovėjęs, sodrus ir skanus. Brandinant jį laikome šaldytuve.
Pyragas iš tiesų labai saldus, sodrus, ir tikrai labai skanus.

Grietiniečiai

 O jau tešlos gerumas... Labai lengvai minkosi, kočiojasi, formuojasi. Ir labai skani.

Reikės:

100g sviesto;

20g cukraus;

1 kiaušinis;

100g grietinės (naudojau graikišką jogurtą)

1a.š. kepimo miltelių;

300g miltų.


Įdarui:

250g varškės;

šaukštas cukraus;

1 kiaušinis.


Ruošiame tešlą:

Sviestą išplakame su cukrumi, mušame kiaušinį, dedame grietinę, kepimo miltelius. Plakite kol masė bus puri (apie 3-4minutes). Pilame po truputį miltus: sudedame 100g - išplakame. Sudedame vėl 100g - ir vėl išplakame. Ir galiausiai supilme likusius 100g ir išminkome. Tešlą padaliname į vienodą skaičių gabaliukų po 50g. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame į apskritą formą, dedame varškės įdarą (varškė sumaišyta su kiaušiniu ir cukrumi), ir lenkiame per pusę bei formuojame grietinietį.

Pagamintus visus grietiniečius aptepame kiaušinio tryniu ir kepame orkaitėje apie 20min 180C įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus.

Tinginio tortas

 Kitaip pavadinti negalėjau, nes minkštas, sodrus, labai lengvai galima jį papuošti kaip tortą ir... mėgautis :-) 

                                                 Reikės:

1 skardinė nesaldinto kondensuoto pieno;

4 kiaušiniai;

180g sviesto;

3v.š. kakavos;

380g sausainių ("Gaidelis" ar pan).

Sviestą ištirpiname, pilame kondensuotą nesaldintą pieną. Dedame kakavą. Išmaišome. Išjungiame viryklę. Į atskirą indą mušame kiaušinius, juos išplakame lengvai ir nuolat maišant supilame į kakavos masę. Pajungiame vėl viryklę ir nuolat maišant kaitiname ant silpnos ugnies kol sutirštės. 70g sausainių smulkiau sulaužiau ir įmaišiau į kakavos masę.

Pravėsiname masę 20min.

Į torto formą dedame sluoksnį sausainių, dedame tuomet paruošto kremo, tuomet vėl sausainių, vėl kremo ir t.t.. Sluoksniuojame kol baigsis kremas. Viršutinis sluoksnis kremo. Dedame į šaldytuvą sutvirtėti (aš laikiau per naktį). Jeigu yra poreikis, galima puošti šį tortą kaip tik norisi, arba valg
yti nepuoštą kaip tinginį.

Skanaus.

Karamelinis tinginys

 Reikės:

430g sausinių (naudojau paprastus "Gaidelis");

300g Rududu;

100g sviesto;

180g varškės;

80g graikiško jogurto (arba bet kokio kitokio).


Sausainius sulaužome iki smulkių trupinukų, beveik kaip miltų. Sumaišome su tirpintu sviestu. Sudedam Rududu ir rankomis suminkme tešlą. Tešla gaunasi minkoma. Iškočiojame tešlą ant kepimo popieriaus ar silkoninio kilimėlio, dedame įdarą ir atsargiai susukame vyniotinį. 

Įdaro paruošimas: varškę sumaišome su jogurtu. Cukraus nededame, nuo pačio tinginio tikrai pakanka saldumo.