2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Mielinė obuolių pynė








Reikės:
Mielinei tešlai:
300 ml vandens;
2 v.š sviesto;
žiupsnelio druskos;
cukraus pagal norimą saldumą;
miltų apie 550 g;
3 a.š. sausų mielių.
Tešlą gaminau duonkepėje. Produktus sudėjau pagal duonkepės gamintojo rekomendacijas.
Įdarui:
5 obuoliai;
1 bananas;
šaukštelis aguonų, cinamono, cukraus;

Iš pagamintos tešlos iškočiojame stačiakampį. Ant jo paskleidžiame įdarą, susukame volelį. Formuojame baronkos formą. Tuomet su peiliu pjauname kas tris centimetrus į tešlą, bet iki galo nenupjauname jos. Tada vieną tešlos ritinėlį verčiame į baronkos vidinę pusę, kitą ritinėlį paliekama išorėje. Ir taip darome kol apeisime visą ratą su tešla. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 20 minučių.

Bulvių-mėsos-pievagrybių apkepas












Reikės:
Virtų bulvių;
Mėsos (gali būti dešra, kumpelis, vištiena, svarbiausia, ją prieš tai iškepti, jei bus naudojama žalia mėsa)
Pievagrybių;
Svogūno;
Dviejų kiaušinių;
Keturių šaukštų grietinės;
Truputį sūrio.

Išvirtas bulves supjaustyti ir dalimi bulvių iškloti kepimo formos dugną. Ant bulvių dėti mėsą. Keptuvėje pakepti pievagrybius ir svogūnus, kol šie suminkštės ir dėti šį mišinį ant mėsos. Išvirtus kiaušinius supjaustyti gabaliukais ir dėti ant pievagrybių ir svogūno sluoksnio. Tada uždėti likusias bulves ant viršaus. Išlyginti paviršių. Ant bulvių dėti grietinę, ją paskleisti ant jų. Tada užbarstyti sūrio ir kepti apie pusvalandį 190C karštumo orkaitėje.

Vištienos file kepsniai










Reikės:
Vištienos krūtinėlės;
Morkos;
Svogūno
Keleto pievagrybių;
Sūrio;
Pomidorų padažo.

Vištienos krūtinėlę supjaustyti kepsiukais, ištrinti prieskoniais ir iškepti keptuvėje.
Morką sutarkuoti, pievagrybius nulupti ir supjaustyti riekutėmis, svogūną tai pat supjaustyti. Viską apkepti keptuvėje, kol morkos ir svogūnai suminkštės. Šią masę sudėti į atskirą lėkštutę ir įdėti šaukštą pomirodų padažo. Išmaišyti.
Ant vištienos iškeptų kepsniukų dėti sluoknį morkų-svogūno-pievagrybių mišinio, ant viršaus dėti tarkuoto sūrio ir pakepti trumpai, kol sūris išsilydys, keptuvėje arba mikrobangėje.
Skanaus.

2009 m. spalio 20 d., antradienis

Kiaulienos kepsniai baltame padaže


Reikės:

Kiaulienos išpjovos;
Prieskonių;
Pieno
Krapų

Kiaulieną supjausčiai plonais griežinėliais, įtryniau prieskoniais ir išmušiau. Apkepiau keptuvėje. Atskirame puode užvirinau vandens su prieskoniais ir sudėjau kiaulienos kepsniukus. Paviriau apie dvidešimt minučių. Baigiant virti, įpyliau puodelį pieno, įbėriau žiupsnelį krapų. Atskirame puodelyje, stiklinėje vandens išmaišiau tris šaukštus miltų, ir nuolat maišydama supyliau į užvirusį pieną su mėsa. Minutę paviriau ir.......skanaus.

Makaronų troškinys


Makaronų troškinys

Reikės
pakelio makaronų;
Norimos mėsos (naudojau vištieną, tačiau galima naudoti ir kiaulieną, faršą, grybus);
svogūno
žirnelių
prieskonių

Vandenį su prieskoniais užvirti. Keptuvėje apkepti mėsą ir svogūną. Dėti į verdantį vandenį.Atskirai puode išvirkite makaronus, nusunkite. Į vandenį su mėsa dėkite žirnelius. Trumpai pavirkite. Puodelyje vandens išmaišykite tris šaukštus miltų. Šią masę supikite į verdantį vandenį ir nuolat maišykite, kol sutirštės. Padažui sutirštėjus, dėkite makaronus, išmaišykite.
Skanaus.

Varškės apkepas


Saldus varškės apkepas




½ kg varškės;
6 v. š. manų kruopų;
4 v. š. cukraus;
3 kiaušiniai;
½ st. grietinės;
razinų pagal skonį;
½ a. š. kepimo miltelių.

Viską išmaišyti – gaunasi gana skysta tešla. Supilti į pateptą sviestu formą. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 min. Šiek tiek ataušinti formoje ir išimti.

2009 m. spalio 4 d., sekmadienis

Vyniotinis













Reikės:
600 ml pieno;
400 ml miltų;
3 kiaušiniai;
1 a.š. cukraus;
žiupsnelis druskos;
mažas gabalėlis sviesto;

Kiaušinius išplakti su pienu, persijoti miltus, suberti drsuką, cukrų ir viską gerai išmaišyti. Tešla gaunasi skysta, kaip lietiniams.
Didelę skardą (kur būna prie orkaitės) iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Sviestą pjaustyti mažais gabaliukais ir išdėlioti ant tešlos viršaus. Kepti 200C karštumo orkaitėje apie pusvalandį. Kepdamas blynas išsipučia, pasidaro nemažai kalnelių, tačiau baigus kepti jie subliūkšta.
Iškepusį blyną iššimti iš orkaitės. Aš aptepiau obuolių uogiene, suvyniojau ir šiek tiek paslėgiau.
Skanaus.

Obuolių pyragas II









Reikės:
1,5 st pieno
1 st cukraus
6 v. aliejaus
1 a.š. sodos nugesintos actu
žiupsnelis druskos
miltų tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo
obuolių (aš dėjau tris)

Į pieną supilame aliejų, cukrų, drsuką, sodą, miltus. Viską gerai išmaišius, dedame nuluptus ir supjaustytus gabaliukais obuolius. Išmaišome. Dedame į kepimo formą ir kepame apie pusvalandį 180-190C.

Lydytas sūrelis










200-250 g varškės (naudojau sausą kaimišką varškę);
1 nubrauktas a.š. sodos;
5 ½ -2 v.š. grietinės;
2 kiaušinio tryniai;
druskos pagal skonį;
aš dar dėjau krapų.

Ant varškės užberti sodą,gerai išmaišyti ir palikti 10-15 minučių (aš vis pamaišydavau). Trynius išplakti su grietine. Viską sudėti į keptuvę, kaitinti ant nedidelės ugnies ir nuolat maišyti, kol varškė išsilydys. Užvirus, ugnį išjungti, supilti į indelį ir atšaldyti.