2010 m. lapkričio 29 d., pirmadienis
Naminiai koldūnai
Reikės (šį tešlos receptą radau supermamose, nuostabus receptas, tešla gaunasi elastiga, lengva kočioti):
tešlai:
3 stiklinės miltų;
3 šaukštai aliejaus;
1 stiklinė verdačio vandens.
Iš tešlai skirtų produktų užminkome tešlą. Stiklinės dydis visai nesvarbus. Jei tešlos noriu daugiau - imu ir didesnę stiklinę, jei mažiau - mažesnę.
Įdarui:
šį kartą naudojau virtą kiaulieną ( su trupučiu lašinukų);
pora šaukštų majonezo;
druskos;
prieskonių.
Mėsą sumalti. Dėti majonezą, prieskonius, druską ir gerai išmaišyti rankų pagalba.
Atgnybti tešlos gabaliuką, iškočioti blyną, dėti mėsos įdarą ir gražiai užlipinti kraštelius (šį kartą kraštus dariau kaip kibinų).
Dėti pagamintus koldūnus į verdantį vandenį ir virti apie 8 minutes.
Natūralus jogurtas
Reikės:
litro pieno (naudojau 2,5% riebumo);
mažo indelio natūralaus jogurto (naudojau 120g "Dvaro jogurtą).
Pieną pašildyti iki maždaug 50C. Temperatūra pieo tokia, kad galima įkišus pirštą išlaikyti piene, ir temperatūra tarp oro ir pieno skiriasi tik šiek tiek (pienas šiltesnis). Tada dedame natūralų jogurtą, išmaišome ir pastatome šiltai. Aš įdėjau į įkaitintą iki 50C laipsnių orkaitę. Po poros valandų vėl šiek tiek pakaitinau. Po maždaug šešių valandų jogurtas buvo tinkamas. Kaip patikrinti ar jogurtas jau pasigamino? Pirštu įduriu į jogurto masę ir jei atsiranda duobutė, matosi, kad ne skystis čia, o potirštė masė, vadinasi jogurtas jau pagamintas.
Tada dedame į šaldytuvą ir atšaldome. Po to su mikseriu išplakame jį.
Ir valgome. Mes valgėme su avietėmis (uogas išėmiau iš kameros, atšildžiau, su cukrumi sublenderiavau ir supyliau į jogurto masę). Labai skau. Ir kas svarbiausia - natūralu. Galima duoti net vaikams.
Baronkytės su faršu
Reikės:
minkštų baronkyčių;
faršo;
avižinių dribsnių.
Minkštas baronkytes išdėliojam į skardą. Faršą paruošiam kaip kotletams: su kiuašiniu, prieskoniais, druska. Į faršo masę įdedam avižinių dribsnių (išvirtų vandenyje). Viską gerai išmaišome. Konditerinio maišelio pagalba faršą spaudžiame į barokytes. Kepame orkaitėje kol faršas iškeps. Tačiau per ilgai neperkepkime, nes tada baronkyčių apačia gali perkepti.
2010 m. lapkričio 27 d., šeštadienis
Kiaušinienė
Bandelės su mėsa
Reikės:
Mielinei tešlai:
Viską dariau duonkepėje, tad matmenys bus pritaikyti jai:
2 puodeliai šilto vandens;
3 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis cukraus;
trečdalis puodelio aliejaus;
apie 500 g miltų (kad tešla būtų kočiojama, arba, kad duonkepė ją susuktų į gražų tvarkingą rutuliuką).
Įdarui:
virtos mėsos (naudojau kiaulieną);
svogūno;
druskos;
prieskonių;
50-100g sūrio.
Užminkius mielinę tešlą palaukti kol ji pakils.
Iš įdarui skirtų produktų gaminti įdarą: viską sumalti mėsmale, įdėti prieskonių, druskos ir išmaišyti. Gaunasi tokia lipnoka masė.
Tada iš pakilusios tešlos imti gabaliuką tešlos, suploti blyną, dėti įdaro, gražiai užspausti kraštusior truputį ant stalo pavolioti suteikiant lazdelės formą.
Viršų pabarstyti trupučiu sezamo sėklų.
Kepti orkaitėje kol gražiai pagels apie 190C.
Pyragas su obuoliais iš kompoto
Reikės:
3 kiaušiniai;
1 stiklinė cukraus;
2 stiklinės miltų;
2-3 obuoliai iš kompoto
1šaukšt. sodos (arba kepimo miltelių)
Kiaušinius išplaku su cukrum, dėti miltus, nugesinta soda (arba kepimo miltelius) ir supjaustytus obuolius iš kompoto. Viska sudėti į kepimo formą pateptą aliejumi ir kepti kol gražiai pagels ir vidus bus iškepęs.
Viršų puošiau glaistu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių (cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis).
Troškinti kotletai su kopūstais
Reikės:
Paruošto kaip kotletams faršo;
Kopūstų mišrainės (naudojau marinuotą kopūstų mišrainę žiemai, kuri aprašyta konservavimo skyriuje);
išvirtų ryžių (pusę faršo masės);
manų kruopų.
Užkaičiame vandenį puode, dedame druskos. Į paruoštą kotletų masę (su kiaušiniu, prieskoniais, druska), dedame išvirtų ryžių, išminkome. Dedame manų kruopų kol masė bus pakankamai tinkama formuoti kotletus. Juos apkepame keptuvėje.
Į puode užvirusį vandenį dedame kopūstų mišrainę, apkeptus kotletus ir troškiname ant lengvos ugnies kol mėsa išvirs. Tada nusunkiame skystį.
Gaunasi puikus patiekalas - iškart su garnyru.
Vištų kumpelių šašlykas
Reikės:
vištų kumpelių (be kaulo);
bulvių (per pus mažiau negu vištos kumpelių);
mėgiamų prieskonių;
druskos;
3madarinų.
Mandarinus nulupti, sublenderiuoti ir užpilti ant vištos kumpelių. Berti druskos, šiek tiek mėgiamų prieskonių ir palikti marinuotis, Geriausia taip pamarinuoti apie parą laiko.
Tada imti medinius iešmelius. Ant jų versime "šašlyką". Imame vieną kumpelį, dedame į jį nuskustą ir per pusę perpjautą bulvę (vieną bulvės puselę). Apgaubiame tą bulvę su vištienos kumpeliu ir veriame ant iešmo. Taip darome su visais vištos kumpeliais.
Kepame orkaitėje apie pusvalandį 190C.
Varškės sūris
Reikės:
Pakelio pieno (ėmiau 1 l);
mažas natūralaus jogurto indelis (dėjau Dobilo natūralų jogurtą;
šaukštelio cukraus.
Pieną užkaisti. Sudėti natūralų jogurtą. Užvirti. Greitai pradeda sluoksniuotis pienas, ir atsiranda maži varškės gumulėliai. Pavirti tiek, kol skystis pasidaro skaidrus ir atsiskiria varškės gumulėliai nuo to skysčio. Dėti šaukštelį cukraus. Išmaišyti. Šiek tiek pavirti ir pilti į tankų audinį. Nusunkti, palikti pusvalandžiui išvarvėti skysčiui ir paslėgti. Aš paslėgusi laikiau apie valandą, sūris dar pusiau minkštas. Bet labai skanus. Salstelėjęs. Gavosi apie 200 g.
2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis
Vištienos kulšelės marinuotos su obuolių uogiene
Reikės:
vištienos kulšelių (aš ėmiau 10 vnt.);
žiupsnelio druskos;
kitų mėgiamų prieskonių;
poros šaukštų saldžios obuolių uogienės.
Kulšeles nuplauti, apibarstyti druska ir kitais mėgiamais prieskoniais. Tada sudėti obuolių uogienę ir įtrinti kiekvieną kulšelę ja. Palikti bent valandai marinuotis šaldytuve.
Kepti orkaitėje 190C apie pusvalandį, arba kol gražiai apskrus.
Gaunasi švelnaus salstelėjusio skonio vištiena. Labai skanu... :-)
Ausytės iš varškės
Kiti dar vadina žagarėliais, bet bent jau kiek prisimenu aš, nuo vaikystės mes šituos skanėstus vadindavom "ausytėmis". Gal dėl jų formos? :-)
Reikės:
400g varškės;
3 kiaušinių;
200gr grietinės;
1 arbat.šaukštelis sodos ar kepimo miltelių (nubrauktas;
vanilės;
1 stiklinė cukraus;
aliejaus virti.
Kiaušinius su varške ištrinam. Beriam cukrų ir vanilę ir maišom toliau. Į grietinę įdedam sodos ar kepimo miltelių ir išmaisom kad padidetų grietinė puse karto. Tada dedam į varškės masę ir vėl viską gerai išmaišom. Toliau į šią masę dedaam po truputį miltų ir vis maišom, kol tešla taps minkšta, ir tik šiek tiek lips prie rankų, tačiau jau eis ją kočioti ir formuoti.
Tada tešlą kočiojam apie puse cm storio, pjaustom juostelėmis ir formuojame.
Kepame įkaitintame aliejuje kol gražiai apskrus.
Nekeptas vaflainis
Reikės:
pakelio vaflių lakštų;
saldinto kondensuoto pieno;
žemės riešutų;
cukraus.
Pirmiausia pasidarome grialiažą. Beriame cukraus į puodą, maišome. Cukrus ims lydytis, maišyti kol visiškai ištirps ir neliks jokių gumuliukų. Tada berti žemės riešutus (aš neskaldžiau jų) ir gerai išmaišyti, kad riešutai apsiveltų ištirpusiu cukrumi. Riešutų kiekis priklauso nuo cukraus kiekio. Aš ėmiau kažkur puodelį cukraus ir tris saujas riešutų. Apveltus riešutus cukraus mase dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikti atvėsti.
Vaflių lakštus aptepame kondensuotu pienu ir dedame vieną ant kito. Aš ant vieno lakšto dar pabarsčiau maltų žemės riešutų.
Susluoksniavus vaflius viršutinį vaflį aptepti kondensuotu pienu. Suaušusią riešutų masę susmulkinti blenderiu kol taps trupinukai ir dėti ant pyrago viršaus ir šonų.
Aš puošiau šokoladinėmis figūrėlėmis.
Skanaus.
2010 m. lapkričio 14 d., sekmadienis
Rafaelo svajonė
Tortuko receptuką radau štai čia SM:
5 kiaušiniai;
230 gcukraus;
230 g miltų;
65 g aliejaus;
pakelis vanilinio cukraus
20 gkepimo milteliu
Kremui:
1 indelis kondensuoto pieno;
200 g sviesto gero;
450 gr.grietinėlės;
2 pakeliai grietinėlės standiklio;
50 g kokoso drožlių
Kiaušinius plakti mikseriu su cukrumi ir vanilinu apie 5 min., kol masė patrigubės ir pabals, beplakant supilti aliejų plona srovele ir dar minute paplakti, sudėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir daug neplakant viską sumaišyti mikserio pagalba.
190 temp.ikaitintoje orkaiteje kepti apie 10 min., kol vos parausta.(tesla pasidalinti i keturias dalis ir pilti po viena ant riebalais istepto kepimo popieriaus)23cm. formoje.
Kremui:
Suplakti grietinėlę su standikliu, padėti į šaldytuvą. Kambario tempratūros sviestą suplakti su kondensuotu pienu, sudėti kokosą, dar paplakti ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.Po to sudėti grietinėlės masę į kondensuoto pieno masę ir viską sumaišyti.
Pasidaryti į puodelį sulaistymui skysčio: išspausti citrinos sulčių ir įdėti pagal skonį cukraus, užpilti vandeniu ir išmaišyti. Imti pirmą biskvitą, sulaistyti, tepti kremą. Tada dėti antrą ir vėl sulaistyti, dėti kremą ir imti trečią biskvitą. Jį sulaisčius aptepti kremu, išlyginti paviršių ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Aš laikiau visą parą. Kitą dieną išimti iš formos ir puošti pagal norą.
Žemaičių blynai
Reikės:
virtų bulvių;
miltų;
druskos;
kiaušinio;
prieskonių.
Įdarui:
vištienos virtos;
svogūno;
sūrio;
druskos;
prieskonių pagal skonį ir pomėgį;
sviesto.
Virtas ir atvėsusias bulves sumalti mėsmale. Mušti kiaušinį, dėti prieskonius. Išminkyti. Dėti pora trejetą šaukštų miltų. Tešla lips prie rankų, bet taip ir turi būti.
Įdarui skirtus produktus sumalti mėsmale.
Imti bulvių masę (apie 70g.), padaryti paplotėlį, dėti įdaro, gabaliuką sviesto, užlenkti ir gražiai formuoti blyną. Kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Šis įdaras mums patiko labiausiai: mėsai suteikia malti svogūnai šiek tiek pikantiškumo, sūris sulipina visą masę. Sviesto dėka, kuris kepdamas išsilydo, įdaras tampa sultingassss....
Mielinis pyragas su mėsos ir daržovių įdaru
Mielinei tešlai:
du indeliai vandens;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis cukraus;
6v.š. aliejaus;
30 sviesto;
sausų mielių;
prieskonių (naudojau krapus)
miltų tiek, kad tešla būtų kočiojama.
Įdarui:
500g maltos mėsos
prieskonių, druskos;
svogūno;
300g įvairių daržovių (naudojau moliūgą, papriką, cukiniją);
sūrio.
Iš tešlai skirtų ingridientų užmaišome mielinę tešlą. Ją maišiau duonkepėje.
Iš įdarui skirtų produktų maltą mesą pakepinti. Įpjaustyti svogūno ir pakepti kol svogūnas suminkštės, o mėsa bus pusiau iškepusi. Kitoje keptuvėje apkepti daržoves.
Pakilusią mielinę tešlą dalinti į dvi dalis. Vieną dalį iškočioti, kloti į formą. Patepti pomidorų padažu. Ant jos dėti daržoves. Ant daržovių kloti kepintos maltos mėsos su svogūnais masę. Ant jų uždėti šiek tiek pomidorų padažo ir viršų apibarstyti sūriu. Tada iškočioti antrą mielinės tešlos gabaliuką ir užkloti visą įdarą. Viršų aptepti vandeniu ir pomidorų padažu ir pabarstyti sezamo sėklomis.
Varškės spurgytės
Reikės:
pakelio varškės;
kiaušinio;
žiupsnelio druskos;
pagal skonį ir norimą saldumą cukraus;
šaukštelis kepimo miltelių
miltų tiek, kad tešla būtų minkšta, ir vis dar liptų prie rankų, tačiau eitų formuoti rutuliukus.
Visus ingridientus sumaišyti. Tešla turi lipti prie rankų, bet suvilgius jas aliejumi, galima lengvai suformuoti rutuliuką.
Kepti spurgytes karštame aliejuje kol gražiai iškeps. Pabarstyti cukraus pudra.
2010 m. lapkričio 7 d., sekmadienis
Makaronai su mėsos kukuliais
Reikės:
maltos mėsos (aš naudojau kiaulieną);
prieskonių;
kiaušinio;
druskos;
makaronų;
įvairių daržovių.
Maltą mėsą paruošti kaip kotletams - mušti kiaušinį, dėti prieskonius, druską ir gerai išminkyti. Formuoti rutuliukus ir apkepti keptuvėje.
Atskirame puode užvirinti vandenį, užvirus dėti faršo kukuliukus. Truputį pavirus dėti daržoves. Joms suminkštėjus padažą sutirštinti miltais su vandeniu.
Atskirame puode išvirti makaronus. Makaronams išvirus, juos nusunkti.
Į lėkštę dėti makaronų, dėti padažo su kukuliukais ir daržovėmis.
Skanaus.
Sorų košė su varške
Reikės:
1 stiklinė sorų kruopų;
200 g varškės;
2 stiklinės pieno;
žiupsnelis druskos;
šaukštelis cukraus;
50 sviesto.
Sorų kruopas išplaukite ir užkaiskite su daug vandens. Užvirkite ir pavirkite kol kruopos bus beveik išvirusios. Vandenį nupilkite. Užpilkite verdančiu pienu ir virkite toliau. Dėkite šiek tiek druskos, šaukštelį cukraus ir sviesto. Virkite kol kruopos išvirs ir bus tiršta košė. Dėkite varškę, gerai išmaišykite ir nukaitę nuo ugnies, uždenkite dangtį ir leiskite pastovėti apie 10 minučių.
Patiekite su uogiene.
Plokštainis su konservuotais vaisiais
Reikės:
1 dėžutės konservuotų vaisių (aš naudojau braškes);
200g miltų;
100g cukraus;
2 kiaušinių;
1 a.š. sodos.
Išsukti kiaušinius su cukrumi. Dėti actu nugesintą sodą. Į sietą sudėti konservuotus vaisius, kad nuvarvėtų sirupo perteklius ir sudėti į tešlą. Pilti miltus, viską gerai išmaišyti ir kepti orkaitėje apie 40 min. 180-200C.
Pyragas su uogiene
Reikės:
1 stiklinė grietinės;
2 a.š. sodos;
1 stiklinė uogienės;
2 kiaušiniai;
12 v.š. miltų.
Sodą nugesinti actu. Pilti grietinę, mušti kiaušinius ir plakti. Dėti uogienę. Aš naudojau vyšnių gabaliukų uogienę. Dėti miltus. Tešla turi gautis grietinės tirštumo. Viską išmaišyti ir kepti 180-200C orkaitėje apie 30-40min.
Papuošimo glaistui naudojau cukros pudrą ir citrinos sultis. Į cukraus pudrą lašinti citrinos sulčių ir palengva maišyti. Tik sulčių nepadauginti, nes gausis per skysta masė.