50 g sviesto
¾ puodelio (150 g) rudojo cukraus
2 dideli sunokę bananai
75 g sviesto
1 puodelis (200 g) cukraus
2 kiaušiniai
1 a. š. vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
½ puodelio (125 ml) grietinės;
1 ½ puodelio (225 g) miltų
¾ a. š. sodos
½ a. š. kepimo miltelių
½ a. š. druskos
50
g minkšto kambario temperatūros sviesto išplakti su ruduoju cukrumi iki
purumo. Gauta mase ištepti 26 cm skersmens formos dugną ir sieneles.
Ant dugno išdėlioti išilgai riekėmis supjaustytus bananus.
75 g
minkšto kambario temperatūros sviesto išplakti su cukrumi iki purumo. Po
vieną įmaišyti kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakti. Įmaišyti vanilę
ir grietine. Suberti miltus, sumaišytus su soda, kepimo milteliais ir
druska, išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo formą ant išdėliotų bananų. Pyragą kepti iki 180°
C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą ir 15 minučių, kol pyragas
atšoks nuo formos sienelių. Ataušinti, dėti ant formos lėkštę ir
apversti pyragą. Skanaus!
Receptas: http://www.sonatinos-receptai.lt/2010/10/apverstas-karamelinis-bananu-pyragas.html
2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis
2013 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis
Perlinių kruopų košė su morkomis
Reikės:
100 g perlinių kruopų (naudojau greitai paruošiamas, kur parašyta, kad pavirti 18 min);
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
1 morka;
1 svogūnas;
1 pomidoras;
1 v.š. grietinės.
Perlines kruopas nuplauname ir užverdame su nedideliu kiekiu vandens.
Morką nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais. (Aš pomidorą trumpam įkišau į kruopas su verdančiu vandeniu ir nulupau odelę prieš pjaustant). Daržoves sudedame į kruopas ir verdame ant lėtos ugnies. Jei/Kai vanduo nugaruoja, įpilame vandens šiek tiek vėl, bet ne per daug. Viriau pusvalandį. Kruopos buvo sugėrusios vandenį, gavosi tiršta. Tada išjungiau viryklę, įdėjau grietinės šaukštą, išmaišiau, uždengiau dangčiu ir palikau 15 min pastovėti.
Labai labai patiko. Skani košė.
100 g perlinių kruopų (naudojau greitai paruošiamas, kur parašyta, kad pavirti 18 min);
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
1 morka;
1 svogūnas;
1 pomidoras;
1 v.š. grietinės.
Perlines kruopas nuplauname ir užverdame su nedideliu kiekiu vandens.
Morką nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais. (Aš pomidorą trumpam įkišau į kruopas su verdančiu vandeniu ir nulupau odelę prieš pjaustant). Daržoves sudedame į kruopas ir verdame ant lėtos ugnies. Jei/Kai vanduo nugaruoja, įpilame vandens šiek tiek vėl, bet ne per daug. Viriau pusvalandį. Kruopos buvo sugėrusios vandenį, gavosi tiršta. Tada išjungiau viryklę, įdėjau grietinės šaukštą, išmaišiau, uždengiau dangčiu ir palikau 15 min pastovėti.
Labai labai patiko. Skani košė.
Troškinys su rūkyta vištiena
Reikės:
4 vnt. bulvių;
2 vnt morkų;
1 svogūnas;
300 g moliūgo;
1 rūkytos vištos ketvirtis;
2 pomidorai;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Nuskustas bulves supjaustome kubeliais ir sudedame virti į puodą.
Morkas nuskutame ir supjaustome kubeliais kartu su svogūnu. Moliūgą ir pomidorus supjaustome kubeliais tai pat. Supjaustytas daržoves lengvai apkepiname keptuvėje su prieskoniais, druska, trupučiu aliejaus ir perdedame į verdančias bulves. Verdame nedideliame kiekyje vandens, kol viskas išvirs (apie 20 min). Tada sudedame į masę gabaliukais pjaustytą vištienos ketvirčio mėsą ir dar pora minučių paverdame. Jei reikia - pasūdome. Skanaus.
Labai labai skanu.
4 vnt. bulvių;
2 vnt morkų;
1 svogūnas;
300 g moliūgo;
1 rūkytos vištos ketvirtis;
2 pomidorai;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Nuskustas bulves supjaustome kubeliais ir sudedame virti į puodą.
Morkas nuskutame ir supjaustome kubeliais kartu su svogūnu. Moliūgą ir pomidorus supjaustome kubeliais tai pat. Supjaustytas daržoves lengvai apkepiname keptuvėje su prieskoniais, druska, trupučiu aliejaus ir perdedame į verdančias bulves. Verdame nedideliame kiekyje vandens, kol viskas išvirs (apie 20 min). Tada sudedame į masę gabaliukais pjaustytą vištienos ketvirčio mėsą ir dar pora minučių paverdame. Jei reikia - pasūdome. Skanaus.
Labai labai skanu.
Moliūgo - bulvių blynai
Reikės:
3 vnt bulvių;
tokio pat kiekio kiek bulvių tarkių - moliūgo;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
4- 5 v.š. miltų.
Bulves ir moliūgą sutarkuojame burokine tarka. Mušame kiaušinį, beriame druskos ir išmaišome. Dedame miltus. Tešla gaunasi tokia riebios grietinės tirštumo. Kepame keptuvėje blynus.
Patiekiame su grietine.
Skanaus.
Blynai iš tiesų patiko tiek šilti, tiek šalti.
3 vnt bulvių;
tokio pat kiekio kiek bulvių tarkių - moliūgo;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
4- 5 v.š. miltų.
Bulves ir moliūgą sutarkuojame burokine tarka. Mušame kiaušinį, beriame druskos ir išmaišome. Dedame miltus. Tešla gaunasi tokia riebios grietinės tirštumo. Kepame keptuvėje blynus.
Patiekiame su grietine.
Skanaus.
Blynai iš tiesų patiko tiek šilti, tiek šalti.
Lietiniai blynai su obuoliais
Lietiniams (pagal Beatos lietinių blynelių receptą):
12 v.š. miltų;
120 ml pieno;
350 ml vandens (gali reikėti ir šiek tiek mažiau arba daugiau);
1 v.š. aliejaus;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos ir cukraus.
Kiaušinį lengvai išplakame su cukrumi ir druska. Pilame pieną, aliejų ir lengvai išplakame, kad susimaišytų. Sudedame miltus ir išmaišome. Tešla gaunasi labai labai tiršta. Tada supilame pusę vandens, gerai išmaišome. Palengva pilame po truputį likusį vandenį, kad tešla gautųsi riebios grietinėlės tirštumo. Kepame keptuvėje lietinius blynelius. Gaunasi tikrai minkšti, elastingi blynai.
Įdarui:
3 vnt obuolių;
1 pokelis varškės;
cukraus pagal skonį;
žiupsnelis druskos;
saujelė miltų.
Obuolius sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su varške, kiaušiniu, cukrumi, druska ir miltais.
Įdarą dedame ant blynelių, susukame ir iškepame keptuvėje su trupučiu aliejaus. Skanaus.
Įdaras labai patiko.
12 v.š. miltų;
120 ml pieno;
350 ml vandens (gali reikėti ir šiek tiek mažiau arba daugiau);
1 v.š. aliejaus;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos ir cukraus.
Kiaušinį lengvai išplakame su cukrumi ir druska. Pilame pieną, aliejų ir lengvai išplakame, kad susimaišytų. Sudedame miltus ir išmaišome. Tešla gaunasi labai labai tiršta. Tada supilame pusę vandens, gerai išmaišome. Palengva pilame po truputį likusį vandenį, kad tešla gautųsi riebios grietinėlės tirštumo. Kepame keptuvėje lietinius blynelius. Gaunasi tikrai minkšti, elastingi blynai.
Įdarui:
3 vnt obuolių;
1 pokelis varškės;
cukraus pagal skonį;
žiupsnelis druskos;
saujelė miltų.
Obuolius sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su varške, kiaušiniu, cukrumi, druska ir miltais.
Įdarą dedame ant blynelių, susukame ir iškepame keptuvėje su trupučiu aliejaus. Skanaus.
Įdaras labai patiko.
2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis
Virtinukai su abrikosais
Tešlai:
500 g bulvių (geriau seno derliaus,bet aš neturėjau, tad dėjau šviežias);
180 g miltų;
1 v.š. sviesto;
1 a.š. druskos;
Įdarui:
~250
g mažų abrikosų (maždaug 15).
Cukraus (pagal skonį).
Bulves gerai nuplauti, išvirti su lupenomis ir kai truputį pravės,
nulupti. Sudėti sviestą, pasūdyti ir gerai sugrūsti. Tuomet suberti miltus
ir gerai išminkyti, kol tešla taps vientisa. Tešla neturi lipti prie rankų
- jeigu jis skystoka, vadinasi, reikia daugiau miltų. Abrikosus nuplauti, nusausinti, prapjauti vieną šoną, atverti kaip
kriauklę ir išimti kauliuką. Jeigu abrikosai labai saldūs,galima cukraus ir nedėti, o jei rūgštesni, įkauliuko vietą įpilkite truputį cukraus. Tešlą padalinti į tiek dalių, kiek turite abrikosų. Iš kiekvieno
tešlos gabaliuko suformuoti rutuliuką, jį suploti, į vidurį dėti abrikosą ir kruopščiai užspausti tešlos kraštus ir suformuoti rutuliuką.
Užvirinti puodą su lengvai pasūdytu vandeniu, sudėti
kukulius ir virti, kol jie iškils į paviršių; iškilusius pavirti dar
4-5 min.
Patiekti su grietine ar uogiene.
Originaliame recepte rašo, kad galima daryti su džiuvesėliais, bet mums taip nepatinka.
Šie kukuliai tikrai skanūs ir lengvai pagaminami.
Kotletukai su bulvėmis
Reikės:
1 kg maltos kiaulienos;
4 žalios bulvės;
5-7 vnt riekelių batono;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
pienas;
druskos pagal skonį;
prieskoniai.
Bulves nuskutame ir sutriname blenderiu į tyrę. Svogūną nulupame ir tai pat blenderiu sutriname į tyrę. Viską dedame į maltą kiaulieną. Batono riekeles pamirkome piene, nusunkiame ir sumalame (arba sugrūdžiame buvlių trintuve, kad masė būtų panaši į maltą). Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius ir masę gerai išminkome. Formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje.
Puode užverdame vandenį ir sudedame kotletukus. Pasūdome. Verdame apie 20 min.
Tada jei vandens daug, vandenį šiek tiek nupilame, dedame pomidorų padažo, užverdame, ir padažą sutirštiname miltais (puodelyje vandens išmaišome miltus ir palengva supilame į verdantį vandenį su kotletais).
Užverdame. Išjungiame viryklę.
Labai skanūs, minkšti kotletukai.
1 kg maltos kiaulienos;
4 žalios bulvės;
5-7 vnt riekelių batono;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
pienas;
druskos pagal skonį;
prieskoniai.
Bulves nuskutame ir sutriname blenderiu į tyrę. Svogūną nulupame ir tai pat blenderiu sutriname į tyrę. Viską dedame į maltą kiaulieną. Batono riekeles pamirkome piene, nusunkiame ir sumalame (arba sugrūdžiame buvlių trintuve, kad masė būtų panaši į maltą). Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius ir masę gerai išminkome. Formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje.
Puode užverdame vandenį ir sudedame kotletukus. Pasūdome. Verdame apie 20 min.
Tada jei vandens daug, vandenį šiek tiek nupilame, dedame pomidorų padažo, užverdame, ir padažą sutirštiname miltais (puodelyje vandens išmaišome miltus ir palengva supilame į verdantį vandenį su kotletais).
Užverdame. Išjungiame viryklę.
Labai skanūs, minkšti kotletukai.