2010 m. gruodžio 14 d., antradienis
Miežinių kruopų blynai
Reikės:
100g miežinių kruopų;
puodelio pieno;
druskos pagal skonį;
300g vištienos;
kiaušinio;
miltų, kad tešla gautųsi grietinės tirštumo.
Kruopas užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir plaikti išbrinkti porai valandų.
Išvirti arba iškepti vištieną. Supjaustyti smulkiais gabaliukais. Išbrinkusias kruopas (jei likę vandens, nupilti), užpilti pienu, dėti vištieną, druską, kiaušinį ir mieltų tiek, kad būtų grietinės tirštumo tešla. Kepti keptuvėje kaip paprastus blynus.
Tortas "Malkos po sniegu"
Supermamose jau senokai esu radusi šį tortuko receptą. Išbandžiau ir aš.
Reikės:
tešlai:
250 g sviesto;
200 g grietinės;
3 stiklinės miltų;
arbatinis šaukštelis sodos, užgesintos acte.
Įdarui: apie 1l. aviečių (naudojau šaldytas); ir keturi griežinėliai konservuotų ananasų (tris pagaliukus dariau su jais)
Kremui:
700 g grietinės;
1 stiklinė cukraus;
citrinos rūgšties;
2 pakeliaigrietinėlės standiklio.
Pirmiausia atšildome sušaldytas uogas.
Gaminame tešlą: sutarkuojame sviestą per burokinę tarką, sudedam likusius tešlos produktus ir suminkome tešlą. Dedam tešlą į šaldytuvą 3 val.
Išėmus iš šaldytuvo tešlą, ją daliname į 15 dalių. Aš svėriau po 59g kiekvieną gabaliuką. Gavosi lygiai 15 pagaliukų.
Tada kiekvieną tešlos gabaliuką kočiojame į pailgą lapą (tik žiūrėti, kad iš ilgio tilptų į skardą). Tada dėti atitirpintas uogas eilute, ir iš tešlos susukti vamzdelį.
Ir taip darome su visais tešlos gabaliukais. Pagaliukai kepa 200 laipsniu orkaitėje apie 12 min. Iškeptus pagaliukus išimti ir palikti, kad atvėstų. Nebijoti, kad imant gali sulūžti, tada tuos lūžusius dėti į vidurį.
Kremas: Grietinę (naudojau 30%) išplakti su cukrumi ir trupučiu citrinos rūgšties. Grietinė turi pasidaryti standesnė. Tada dėti standiklio pora pakelių. Išplakti gerai.
Ant lėkštės dėti 5 pagaliukus, pilti kremo tiek, kad pasidengtų gražiai pagaliukai. tada dėti ant jų tarpų 4 pagaliukus, vėl pilti kremą, tada dėti 3 pagaliukus, vėl pilti kremą, ir sluoksniuoti kol baigsis pagaliukai. Viršų apipilti kremu.
Aš puošiau plakta grietinėle su kakava ir be jos, tirpinto šokolado formelėmis.
Skanus, saldžiarūgtis tortukas. Iš šios normos gavosi didelis didelis tortas.
Burokėlių ir džiovintų slyvų mišrainė
Reikės:
virtų burokėlių;
sauja džiovintų slyvų;
majonezo;
druskos pagal skonį.
Burokėlius sutarkuojame burokine tarka. Su žirklėmis sukarpome džiovintas slyvas į smulkesnius gabaliukus (mazdaug slyvą padaliname į tris dalis). Užpilame jas verdančiu vandeniu ir paliekame pusvalandžiui. Tada nupilame nuo slyvų vandenį, dedame tarkuotus burokėlius, majonezą, druską ir išmaišome.
Skanaus.
Vištiena marinuota kivių marinate
Reikės:
6 vištos kulšelių;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių pagal skonį;
4 vnt. kivi.
Vištos kulšeles įtrinti druska, prieskoniais. Kivi nulupti ir su blenderiu susmukinti iki košės. Pilti ant šlaunelių ir palikti marinuotis porai valandų.
Dėti į orkaitę ir kepti kol iškeps.
Gaunasi labai labai minkšta mėsytė.
Vištiena su medaus plutele
Reikės:
8 vištos šlaunelių,
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
4 v.š. majonezo;
2 v. š. medaus.
Vištienos kulšeles įtrinti druska ir prieskoniais. Palikti bent valandai pasimarinuoti. Į keptuvę dėti keturis šaukštus majonezo, du šaukštus medaus ir kaitinti kol taps vienalytė masė.
Kulšeles dėti į orkaitę ir kepti kol šiek tiek apkeps (apie 10-15 min). Tada dėti majonezo - medaus mišinį ant kiekvienos šlaunelės ir šaukštu paskirstyti. Palikti vėl orkaitėje kepti. Po kokių 10-15 min. vėl tą patį pakartoti (dėti medaus - majonezo mišinį ant apkepusių šlaunelių). O tada kepti kol šlaunelės galutinai iškeps.
Rezultatas - saldžiarūgštė vištiena. Mmmm...
2010 m. gruodžio 2 d., ketvirtadienis
Kotletai su konservuotais ananasais
Reikės:
500g maltos mėsos;
trys riekės duonos;
trijų riekelių konservuotų ananasų;
šiek tiek sulčių iš konservuotų ananasų;
30g avižinių dribsnių;
šiek tiek manų kruopų;
kiaušinio;
prieskonių;
druskos.
Avižinius dribsnius išvirti. Dėti į maltą mėsą. Mušti kiaušinį, dėti prieskonius, manų kruopas, maltas duonos riekes, ir įpilti šiek tiek sulčių iš konservuotų ananasų.
Turi gautis normali masė formuoti kotletams. Imama tada gabaliuką mėsos, dedame pusiau perpjautą ananaso griežinėlį ir formuojame maltinuką su įdaru.
Kepame įkaitintoje 190C orkaitėje apie pusvalandį.
Bulvių - moliūgų garnyras
Reikės:
bulvių;
tris kart mažiau negu bulvės, moliūgo.
Bulves nuskutame, beriame į vandenį druskos ir verdame. Kai bulvės jau beveik išvirtos, dedame gabaliukais pjaustytą moliūgą. Verdame kol viskas išvirs. Nusunkiame. Bulves supjaustome mažesniais gabaliukais. Dedame truputį krapų ir pilame maždaug puodelį pieno. Išmaišome. Gaunasi pusiau košė. Puikus garnyras prie mėsos patiekalų.
Žemaičių blynai kitaip
Reikės:
virtos maltos mėsos (naudojau kiaulieną, apie 300);
virtų bulvių (kažkur 600g);
kiaušinio;
druskos;
mėgiamų prieskonių.
Virtas bulves sumalti ir sumaišyti su sumalta virta mėsa. Mušti kiaušinį, dėti prieskonius, druską, ir pora trejetą šaukštų miltų. Tešla turi lipti prie rankų, bet drėgnomis rankomis turi lengvai susiformuoti maltinukas.
Kepti keptuvėje su šiek tiek aliejaus.
Patiekti su grietine.