2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Jogurtiniai ledai












Reikės:
350 g. grietinėlės (riebios, 35%);
400g jogurto su skoniu (aš naudojau žemuogių jogurtą);
pagal skonį cukraus pudros;
uogienės (jeigu norisi, aš dėjau raudonųjų serbentų).

Grietinėlę išplakite iki standumo. Dėkite jogurtą. Gerai išmaišykite. Jeigu norisi saldžiau - dėkite cukraus pudros. Šaldykite ledų gaminimo aparate. Po to perdėkite į indelį, uždėkite uogienės ir šauktų lengvai pamaišykite.

Salierų, obuolių ir morkų salotos








Reikės:
didelė morka;
du obuoliai;
saliero šaknis (panašiai, kad gautųsi jo tiek, kiek obuolių ar morkų).

Viską sutarkuokite. Dėkite majonezo, išmaišykite, jeigu reikia, pasūdykite. Skanaus.

Obuoliniai vainikėliai













Reikės:

trys obuoliai;
1 kiaušinis;
cukraus;
1 v. š. kepimo miltelių;
miltų tiek, kad tešlą būtų grietinės tirštumo;
cinamono.

Obuolius nulupti ir išgremžti sėklas. Supjaustyti skrituliukais (gaunasi tarsi žiedeliai).
Į dvi stiklines vandens mušti kiaušinį, dėti cukraus, kepimo miltelius, miltus ir užmaišyti tirštą tešlą. Dėti truputį cinamono.
Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus. Obuolių žiedelius merkti į tešlą ir kepti kol iškeps. Skanaus.

Avižinių dribsnių sriuba su kukuliukais






Reikės:
100g varškės;
50g miltų;
50g krakmolo;
1 kiaušinis;
cukrauspagal skonį.

Į varškę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus, krakmolą, truputį cukraus ir išminkykite. Tešla gaunasi labai lipni, neformuojama.

Į verdantį vandenį, kurio gerokai daugiau negu dribsnių (stiklinė dribsnių, trys-keturios stiklinės vandens) pilkite avižinius dribsnius ir truputį pavirkite, bet iki galo neišvirkite. Drėgnomis rankomis gnaibykite varškinę tešlą ir meskite į verdančius avižinius dribsnius. Supilkite pieną. Dėkite pagal skonį cukraus. Pavirkite keletą minučių kol išvirs. Skanaus.
Labai labai skani sriubytė...

Maltos mėsos ir kopūstų troškinys













Reikės:
250g kopūsto;
500g maltos mėsos;
1 svogūno;
3 v. š. pomidorų padažo;
druskos;
prieskonių.

Maltą mėsą pasūdykite, sudėkite prieskonius, išminkykite ir apkepkite keptuvėje kartu su kubeliais pjaustytu svogūnu. Kopūstą smulkiai supjaustykite. Į verdantį vandenį sudėkte maltą mėsą su svogūnu, kopūstą. Troškinkite kol išsitroškins. Pabaigoje nupilkite skysčio perteklių (skysčio turi likti vos vos), dėkite tris šaukštus pomidorų padažo ir išmaišykite. Truputį pakaitinkite ir viskas. Skanaus.

Miežinių kruopų košė su žirniais









Reikės:
70g miežinių kruopų;
50 g žirnių;
1 stiklinė pieno;
1 bulvė;
druskos.

Žirnius išmirkykite ir virkite vandenyje. Kai žirniai bus apyminkščiai, sudėkite miežines kruopas. Bulvę nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka ir sudėkite į kruopas. Pagal skonį dėkite druskos. Virkite kol kruopos ir bulvė išvirs. Baigiant virti, supilkite stiklinę pieno ir truputį pavirkite. Išvirus, uždenkite dangčiu ir palikite kokiai 10 min, kad košė sutirštėtų labiau.

2011 m. gegužės 28 d., šeštadienis

Kondensuoto pieno ledai









Reikės:
400 g kondensuoto pieno (saldinto ir sutirštinto);
250g pieno;
pora šaukštų riešutų.

Kondensuotą pieną ir pieną su mikseriu išplakti, kad masės susimaišytų. Dėti į ledų aparatą, dėti susmulkintus žemės riešutus ir apie pusvalandį šaldyti. Perdėti į indelį ir laikyti šaldiklyje.

Nuostabiai skanūs ledai. Tikėjausi kažko kieto, sunkaus, o gavosi minkšti, tirpstantys burnoje ledai... Vietoj pieno galima naudoti grietinėlę, ledai bus kremiškesnės struktūros, bet jie ir dabar nuostabiai kreminiai.

Vištiena marškinėliuose









Reikės:
vištos kulšelių;
miltų;
kiaušinio;
kepimo miltelių;
druskos;
prieskonių.

Iš miltų, kiaušinio, vandens, žiupsnelio druskos ir prieskonių užmaišome tirštą tešlą. Kulšeles triname prieskoniais (galima palikti kelioms valandoms pasimarinuoti).
Kiekvieną kulšelę merkti į tešlą, gerai apvolioti ir apkepti keptuvėje. Visas kulšeles taip apkepus, dėti į orkaitę ir kepti apie 30-40 min. 180C.

Manų omletas









Reikės:
pusė puodelio pieno;
2 v.š. manų kruopų;
1 kiaušinis;
1 a.š. cukraus.

Pieną užvirti, pilti manų kruopas ir išvirti manų košę (gaunasi kietoka). Į atvėsusią mušti kiaušinį, dėti cukrų ir išplakti. Kepti keptuvėje kaip blyną. Skonis primena kiaušinienę.

Pomidorų sriuba










Reikės:
2 pomidorų;
2 bulvių;
sauja ryžių;
1 morka;
1 svogūnas;
druska;
prieskoniai.

Bulves supjaustyti kubeliais ir kartu su ryžiais užvirti. Morką, svogūną pakepinti keptuvėje su prieskoniais ir druska, ir dėti į bulves. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odelę ir supjaustyti gabaliukais. Sudėti į sriubą ir dar truputį pavirti.

Virtos mėsos apkepas su morkomis












Reikės:
600g mėsos kumpio;
2-3 didelių morkų;
1 kiaušinio;
druskos;
prieskonių.

Mėsą išvirkite vandenyje kartu su morkomis. Viską sumalkite mėsmale. Į masę muškite kiaušinį, dėkite druskos, prieskonių, išminkykite. Dėkite į kepimo formą ir kepkite apie 25min 180C.

Vasaros salotos







Reikės:
poro;
agurko;
pomidoro;
morkos.

Morką sutarkuokite. Porą supjaustykite griežinėliais, agurką ir pomidorą - kubeliais. Viską užpilkite aliejumi, dėkite pagal skonį druskos.

Varškės ir ryžių keksiukai










Reikės:
pusės puodelio nevirtų ryžių;
200 g varškės;
1 kiaušinio;
1 a.š. kepimo miltelių;
cukraus;
razinų.

Ryžius išvirkite vandenyje arba piene. Košė turėtų būti lipni, ne biri. Atvėsinkite. Į varškę įmuškite kiaušinį, dėkite pagal skonį cukraus. Sudėkite atvėsusių ryžių košę. Išmaišykite. Dėkite išbrinkintas razinas, kepimo miltelius. Išmaišykite. Dėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 20min 180C.

Bulvių - mėsos maltinukai










Reikės:
maltos mėsos (naudojau kiaulieną);
tokio pačio kiekio kaip mėsos, virtų maltų bulvių;
kiaušinio;
sauja miltų;
druskos;
prieskonių.

Maltą mėsą ir virtas maltas bulves sumaišykite, įmuškite kiaušinį, gerai išminkykite tešlą. Dėkite saują miltų. jei tešla labai lipni, miltų pridėkite daugiau.
Šiuos maltinukus galite kepti keptuvėje arba orkaitėje.

Avižinių dribsnių ir obuolių blynai







Reikės:
1 puodelio avižinių dribsnių;
1,5 puodelio pieno;
2 v.š. miltų;
1 kiaušinis;
cukraus.

Avižinius dribsnius su pienu pavirkite. Įmuškite kiaušinį, dėkite miltus, cukrų. Tešla gaunasi grietinės tirštumo. kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Sočioji sriuba


Reikės:
300g maltos mėsos;
2 svogūnų;
2-3 bulvių;
druskos;
prieskonių.

Bulves supjaustyti kubeliais ir užkaisti su vandeniu. Maltą mėsą sumaišyti su prieskoniais, druska ir apkepti keptuvėje su susmulkintais svogūnais. Į verdančias bulves sudėti mėsą ir svogūnus ir virti kol išvirs. Jeigu reikia - dar įdedame prieskonių, druskos. Patiekiame su grietine arba be jos.

2011 m. gegužės 24 d., antradienis

Avižinių dribsnių blyneliai su porais






Reikės:
1 stiklinė avižinių dribsnių;
1-2 stiklinė pieno;
1 poras;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
1-2 v.š. miltų.

Avižinius dribsnius užpilti verdančiu pienu ir palikti, kad išbrinktų. Svogūną ir porą pakepinti keptuvėje, dėti į avižinius dribsnius, išmaišyti, įmušti kiaušinį. Dėti miltus, išmaišyti. Kepti keptuvėje su trupučiu aliejaus.

Mišrios morkų salotos






Reikės:
didelė morka;
2-3 obuoliai;
1 poras;
aliejaus;
druskos.

Morką ir obuolį sutarkuoti. Sudėti pjaustytą porą. Pilkite aliejų, dėkite druską, išmaišykite.

Perlinių kruopų sriuba su daržovėmis






Reikės:
50-80g perlinių kruopų;
2 bulvės;
1 morka;
-2 dešrelės (rūkytos);
sauja saliero lapų;
1 poras;
1 svogūnas.

Morką, svogūną, porą apkepinkite puode su trupučiu aliejaus. Užpilkite vandeniu, dėkite bulves, perlines kruopas. Truputį pavirus dėkite supjaustytus saliero lapus, dešreles. Virkite kol viskas išvirs. Gardinkite grietine.

Kopūstų salotos su obuoliais


Reikės:


100g kopūsto;
2 obuoliai;
1 morka;
1 svogūnas;
aliejaus;
druskos.

Kopūstą supjaustyti smulkiai. Obuolį ir morką sutarkuoti. Svogūną supjaustyti kubeliais. Viską užpilti aliejumi, dėti pagal skonį druskos ir išmaišyti.

Vištienos file kepsniukai







Reikės:
1 vištos filė;
prieskoniai, druska pagal skonį;
1 kiaušinis;
miltai;
vanduo;
1 st. pieno.

Filė supjaustykite kaip kepsniukus (padalinkite į keturias arba šešias dalis, priklausomai nuo filė dydžio). Išprieskoniuokite, pasūdykie ir išmuškite mėsos plaktuku.
Iš vandens, kiaušinio, druskos ir miltų užmaišykite tirštą blynų tešlą. Į ją dėkite filė, gerai pamaišykite, ištraukite tą gabaliuką aplipusį tešla ir kepkite keptuvėje kol tešla apkeps. Iškepusius filė gabaliukus dėkite į puode užvirintą vandenį, pavirkite dešimt minučių, pilkite stiklinę pieno (jeigu vandens buvo daugokai, nupilkite jo šiek tiek), dėkite druskos, krapų. Užvirusį padažą sutirštinkite su vandeniu ir miltais, kurios įmaišykite į verdantį padažą.

Varškės ir morkų blyneliai








Reikės:
1 morka;
200 g varškės;
1 kiaušinis;
1 stiklinė miltų;
cukraus pagal skonį;
1 a.š. kepimo miltelių.

Išvirtą morką sutarkuoti kuo smulkesne tarka. Dėti į varškę. Sudėti cukrų, kiaušinį, miltus, kepimo miltelius. Gerai išmaišyti. Jei tešla per lipni, dėkite dar truputį miltų. Blynelius formuokite drėgnomis rankomis, nes tešla pakankamai lipni. Kepkite keptuvėje aliejuje.

Vegetariška daržovių sriuba










Reikės:
1 morka;
70-100 g šviežių kopūstų;
2-3 bulvės;
1 svogūnas;
druskos, prieskonių pagal skonį;
sauja pjaustytų saliero kotų (lapinių salierų).

Supjaustytas morkas ir svogūnus apkepinti aliejuje puode. Pilti vandens, dėti kubeliais pjaustytas bulves, pjaustytus kopūstus, druską, prieskonius ir virkite. Po dešimties minučių dėkite pjaustytus saliero lapus. Virkite kol bulvės suminkštės. Gardinkite grietine.

Tinginio balandėliai







Reikės:
500g maltos mėsos;
per pus mažiau kopūstų negu mėsos;
1 kiaušinio;
druskos;
prieskonių;
dviejų saujų miltų.

Į maltą mėsą dėkite burokine tarka sutarkuotą kopūstą, kiaušinį, druskos, prieskonių. Išminkykite. Dėkite pora saujų miltų (jeigu tešla labai biri, miltų įdėkite daugiau). Keptuvėje apkepkite kotletus, po to dėkite į puode užvirusį vandenį ir troškinkite. Padažą, kur troškinosi kotletai, sutištinkite miltais (puodelyje vandens ištirpinkite miltus, po to įmaišykite į verdantį padažą).

Miežinių kruopų ir bulvių košė su dešra





Reikės:
dviejų bulvių;
g miežinių kruopų;
100g pieno;
1-2 stiklines vandens;
1 dešrelė;
1 svogūnas;
druskos.

Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Miežines kruopas užpilkite pienu, vandeniu, sudėkite bulves ir virkite. Svogūną apkepinkite ir sudėkite į kruopas. Dešrelę supjaustykite kubeliais ir sudėkite į baigiančią virti košę. Virkite kol kruopos ir bulvės išvirs. Į verdančią košę druskos dėkite pagal skonį.

Žuvienė su raugintais agurkais




Reikės:
dviejų gabaliukų žuvies filė (aš naudojau skorpionžuvę);
1-2 rauginti agurkai;
1-2svogūnai;
1 pomidoras;
2-3 bulvės.

Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, įtrinkite prieskoniais, druska ir apkepinkite keptuvėje.
Supjaustykite svogūną kubeliais, puode apkepinkite šiek tiek, tada dėkite supjaustytas kubeliais bulves, užpilkite vandeniu ir virkite. Kai užvirs, sudėkite apkepintą žuvį. Baigiant virti, dėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus (galite ir tarkuoti burokine tarka). Visai baigiant virti sudėkite pjaustytus gabaliukais pomidorus. Druskos ir kitų prieskonių dėkite pagal skonį.

Avižinių dribsnių ir varškės su obuoliais apkepas








Reikės:
3 puodeliai avižinių dribsnių;
3-4 puodeliai pieno;
2 kiaušiniai (plius vienas į varškę);
80g cukraus (plius 40g į varškę);
200g varškės;
1-2 obuoliai;
vanilės.

Iš dribsnių ir pieno išvirti tirštoką košę. Jeigu trūksta skysčio beverdant, įpilkite truputį vandens arba pieno.
Į atvėsusią dribsnių košę įmuškite du kiaušinius, įdėkite vanilės, išmaišykite.
Obuolius supjaustykite gabaliukais. Varškę išsukite su cukrumi, kurio dėkite pagal skonį ir kiaušiniu.
Pusę dribsnių košės dėkite į formą. Ant jos dėkite obuolius, an jų - varškę. Ant viršaus uždėkite likusią avižinių dribsnių košę. Viršų apibarstykite sviesto gabaliukais keliais. Kepkite apie pusvalandį 180C.

2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis

Morkų ir žirnelių salotos











Reikės:
virtos didelės morkos;
konservuotų žirnelių;
svogūno;
druskos;
majonezo.


Virtą morką supjaustykite kubeliais. Dėkite pjaustytą kubeliais svogūną. Sudėkite tris - keturis šaukštus žirnelių. Užpilkite majonezu, dėkite pagal skonį druskos ir išmaišykite.

Troškinta vištiena









Reikės:
vištienos blauzdelių;
svogūno;
mėgiamų prieskonių;
druskos;
bulvių.

Vištos blauzdeles įtrinkite prieskoniais ir druska. Dėkite į verdantį vandenį. Pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną ir dėkite į verdančią vištieną. Ant viršaus dėkite gabalais pjaustytas bulves (bulvę padalinkite į keturias arba daugiau dalių - priklausomai nuo bulvių dydžio). Viską troškinkite kol bulvės išvirs.

Morkų ir varškės apkepėlis










Reikės:
180g varškės;
40g džiuvesėlių (smulkinau paprastus sausainius iki trupinukų);
vienas didelis kiaušinis (arba du mažesni);
cukraus pagal skonį;
80 g morkų;

Į varškę sudėti sutarkuotas morkas,kiaušinį (-ius), pusę džiuvesėlių.
Masę sudėkite į formeles, viršų apibarstykite likusiais džiuvesėliais. Viršų apdėkite keliais mažais gabaliukais sviesto. Kepkite apie 20-30 min 180C.

Varškės ir obuolių apkepas










Reikės:
400 g varškės;
300 g obuolių;
70g maltų džiuvėsių;
2 kiaušiniai;
0,5 stiklinės cukraus;
Cirtinų žievelės.

Į varškę sudėkite džiuvesėlius (aš ėmiau paprastus sausainius „Gaidelis“ ir sutrupinau iki trupinių), kiaušinius, cukrų, tarkuotus obuolius, citrinų žievelę. Išmaišykite. Dėkite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje apie pusvalandį arba mažiau (priklauso nuo formelių dydžio) 180C.

Bulvienė su grietine











Reikės:
400-500g bulvių;
Du virti kiaušiniai;
1 Stiklinė grietinės;
Du šaukštai miltų;
Prieskoniai;
Druska pagal skonį.

Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Virkite pasūdytame vandenyje, į kurį įberkite ir šiek tiek kmynų. Kai bulvės suminkštės, į sriubą supilkite su miltais sumaišytą grietinę ir dar truputį pavirkite. Kai sriuba išvirs, suberkite į ją smulkiai kapotus virtus kiaušinius ir išmaišykite. Galite įberti ir šiek tiek krapų.

Žemaičių salotos










Reikės:
Vienas šviežias arba raugintas agurkas;
Viena morka;
Dvi virtos bulvės;
Du obuoliai;
Grietinės;
Šaukštelis kmynų;
Druskos.

Morkas sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, agurkus ir obuolius. Pilkite grietinę, dėkite pagal skonį druskos, kmynų. Išmaišykite.

Burokėlių sriuba










Vienas virtas burokėlis;
Viena morka;
Vienas svogūnas;
Petražolės šaknis.

Burokine tarka sutarkuokite morkas ir pakepinkite svieste arba aliejuje. Tai pat kartu pakepinkite ir svogūną bei petražolės šaknį. Viską sudėkite į karštą vandenį. Įberkite druskos. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka, truputį pakepinkite ir dėkite į puodą su daržovėmis. Pagal skonį galite įdėti norimų prieskonių, druskos. Patiekite su grietine.

Kopūstų salotos su morkomis









Reikės;
1 morka;
100 g kopūsto;
šlakelis cirtinos sulčių.


Sutarkuokite burokine tarka vieną didelę morką. Kopūstą supjaustykite kuo smulkiau. Apibarstykite druska, citrinų sultimis ir sugrūskite. Įberkite pagal skonį šiek tiek cukraus, apipilkite aliejumi ir išmaišykite.

Varškės ir obuolių paplotėliai











Reikės:
200g varškės;
du rūgštūs obuoliai;
1 kiaušinis;
1 stiklinė miltų;
Druskos;
Cukraus pagal skonį;

Į varškę įmušti kiaušinį, sudėti burokine tarka tarkuotus obuolius, miltus, įberkite druskos ir cukraus ir sumaišykite. Darykite paplotėlius ir kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Patiekite su grietine. SKanaus.

Tiršta daržovių sriuba







Reikės:
200g šviežių kopūstų;
2 bulvės;
1 morka;
1 svogūnas;
1 stiklinė pieno.

Kopūstą supjaustykite gabalėliais, morką kubeliais arba žiedeliais, bulves ir svogūną- kubeliais.
Svogūną pakepinkite puode su trupučiu aliejaus. Dėkite morkas, truputį pakepinkite, pilkite norimų prieskonių, druskos. Užpilkite vandeniu, sudėkite kopūstą ir bulves ir virkite kol išvirs. Jei reikia, pridėkite druskos. Baigiant virti supilkite pieną sumaišytą su šaukštu miltų ir užvirinkite.

Mėsos kukuliukai su padažu









Reikės:
500g maltos kiaulienos;
1 svogūnas;
100g ryžių;
pomidorų padažo;
pieno.

Iš maltos mėsos, virtų ryžių, kepinto kubeliais pjaustyto svogūno suminkyti masę. Dėti pagal skonį prieskonių, druskos. Formuoti kukulius, ir kepti keptuvėje arba orkaitėje kol iškeps.
Į tuščią keptuvę pilti tris stiklines pieno, dėti tris šaukštus pomidorų padažo ir užvirti. Dėti kukulius, truputį, keletą minučių pavirti kol kukuliais užvirs su padažu.
Patiekti su bulvėmis. Skanaus.

Porų salotos









Reikės:
vienas poras;
du kiaušiniai;
vienas rūgštesnis obuolys;
grietinės;
druskos.

Porą supjaustykite griežinėliais. Kietai virtus kiaušinius supjaustyti kubeliais. Obuolį supjaustyti tai pat kubeliais. Viską užpilti grietine, dėti pagal skonį druskos ir išmaišyti. Skanaus.

Morkų salotos









Reikės:
virtos morkos;
šviežio agurko;
konservuotų žaliųjų žirnelių;
majonezo.

Virtą morką, agurką supjaustyti kubeliais. Pridėkite žaliųjų žirnelių, užpilkite majonezu ir išmaišykite.