2011 m. gegužės 31 d., antradienis
Jogurtiniai ledai
Reikės:
350 g. grietinėlės (riebios, 35%);
400g jogurto su skoniu (aš naudojau žemuogių jogurtą);
pagal skonį cukraus pudros;
uogienės (jeigu norisi, aš dėjau raudonųjų serbentų).
Grietinėlę išplakite iki standumo. Dėkite jogurtą. Gerai išmaišykite. Jeigu norisi saldžiau - dėkite cukraus pudros. Šaldykite ledų gaminimo aparate. Po to perdėkite į indelį, uždėkite uogienės ir šauktų lengvai pamaišykite.
Salierų, obuolių ir morkų salotos
Obuoliniai vainikėliai
Reikės:
trys obuoliai;
1 kiaušinis;
cukraus;
1 v. š. kepimo miltelių;
miltų tiek, kad tešlą būtų grietinės tirštumo;
cinamono.
Obuolius nulupti ir išgremžti sėklas. Supjaustyti skrituliukais (gaunasi tarsi žiedeliai).
Į dvi stiklines vandens mušti kiaušinį, dėti cukraus, kepimo miltelius, miltus ir užmaišyti tirštą tešlą. Dėti truputį cinamono.
Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus. Obuolių žiedelius merkti į tešlą ir kepti kol iškeps. Skanaus.
Avižinių dribsnių sriuba su kukuliukais
Reikės:
100g varškės;
50g miltų;
50g krakmolo;
1 kiaušinis;
cukrauspagal skonį.
Į varškę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus, krakmolą, truputį cukraus ir išminkykite. Tešla gaunasi labai lipni, neformuojama.
Į verdantį vandenį, kurio gerokai daugiau negu dribsnių (stiklinė dribsnių, trys-keturios stiklinės vandens) pilkite avižinius dribsnius ir truputį pavirkite, bet iki galo neišvirkite. Drėgnomis rankomis gnaibykite varškinę tešlą ir meskite į verdančius avižinius dribsnius. Supilkite pieną. Dėkite pagal skonį cukraus. Pavirkite keletą minučių kol išvirs. Skanaus.
Labai labai skani sriubytė...
Maltos mėsos ir kopūstų troškinys
Reikės:
250g kopūsto;
500g maltos mėsos;
1 svogūno;
3 v. š. pomidorų padažo;
druskos;
prieskonių.
Maltą mėsą pasūdykite, sudėkite prieskonius, išminkykite ir apkepkite keptuvėje kartu su kubeliais pjaustytu svogūnu. Kopūstą smulkiai supjaustykite. Į verdantį vandenį sudėkte maltą mėsą su svogūnu, kopūstą. Troškinkite kol išsitroškins. Pabaigoje nupilkite skysčio perteklių (skysčio turi likti vos vos), dėkite tris šaukštus pomidorų padažo ir išmaišykite. Truputį pakaitinkite ir viskas. Skanaus.
Miežinių kruopų košė su žirniais
Reikės:
70g miežinių kruopų;
50 g žirnių;
1 stiklinė pieno;
1 bulvė;
druskos.
Žirnius išmirkykite ir virkite vandenyje. Kai žirniai bus apyminkščiai, sudėkite miežines kruopas. Bulvę nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka ir sudėkite į kruopas. Pagal skonį dėkite druskos. Virkite kol kruopos ir bulvė išvirs. Baigiant virti, supilkite stiklinę pieno ir truputį pavirkite. Išvirus, uždenkite dangčiu ir palikite kokiai 10 min, kad košė sutirštėtų labiau.
2011 m. gegužės 28 d., šeštadienis
Kondensuoto pieno ledai
Reikės:
400 g kondensuoto pieno (saldinto ir sutirštinto);
250g pieno;
pora šaukštų riešutų.
Kondensuotą pieną ir pieną su mikseriu išplakti, kad masės susimaišytų. Dėti į ledų aparatą, dėti susmulkintus žemės riešutus ir apie pusvalandį šaldyti. Perdėti į indelį ir laikyti šaldiklyje.
Nuostabiai skanūs ledai. Tikėjausi kažko kieto, sunkaus, o gavosi minkšti, tirpstantys burnoje ledai... Vietoj pieno galima naudoti grietinėlę, ledai bus kremiškesnės struktūros, bet jie ir dabar nuostabiai kreminiai.
Vištiena marškinėliuose
Reikės:
vištos kulšelių;
miltų;
kiaušinio;
kepimo miltelių;
druskos;
prieskonių.
Iš miltų, kiaušinio, vandens, žiupsnelio druskos ir prieskonių užmaišome tirštą tešlą. Kulšeles triname prieskoniais (galima palikti kelioms valandoms pasimarinuoti).
Kiekvieną kulšelę merkti į tešlą, gerai apvolioti ir apkepti keptuvėje. Visas kulšeles taip apkepus, dėti į orkaitę ir kepti apie 30-40 min. 180C.
Manų omletas
Pomidorų sriuba
Reikės:
2 pomidorų;
2 bulvių;
sauja ryžių;
1 morka;
1 svogūnas;
druska;
prieskoniai.
Bulves supjaustyti kubeliais ir kartu su ryžiais užvirti. Morką, svogūną pakepinti keptuvėje su prieskoniais ir druska, ir dėti į bulves. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odelę ir supjaustyti gabaliukais. Sudėti į sriubą ir dar truputį pavirti.
Virtos mėsos apkepas su morkomis
Vasaros salotos
Varškės ir ryžių keksiukai
Reikės:
pusės puodelio nevirtų ryžių;
200 g varškės;
1 kiaušinio;
1 a.š. kepimo miltelių;
cukraus;
razinų.
Ryžius išvirkite vandenyje arba piene. Košė turėtų būti lipni, ne biri. Atvėsinkite. Į varškę įmuškite kiaušinį, dėkite pagal skonį cukraus. Sudėkite atvėsusių ryžių košę. Išmaišykite. Dėkite išbrinkintas razinas, kepimo miltelius. Išmaišykite. Dėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 20min 180C.
Bulvių - mėsos maltinukai
Reikės:
maltos mėsos (naudojau kiaulieną);
tokio pačio kiekio kaip mėsos, virtų maltų bulvių;
kiaušinio;
sauja miltų;
druskos;
prieskonių.
Maltą mėsą ir virtas maltas bulves sumaišykite, įmuškite kiaušinį, gerai išminkykite tešlą. Dėkite saują miltų. jei tešla labai lipni, miltų pridėkite daugiau.
Šiuos maltinukus galite kepti keptuvėje arba orkaitėje.
Avižinių dribsnių ir obuolių blynai
Sočioji sriuba
Reikės:
300g maltos mėsos;
2 svogūnų;
2-3 bulvių;
druskos;
prieskonių.
Bulves supjaustyti kubeliais ir užkaisti su vandeniu. Maltą mėsą sumaišyti su prieskoniais, druska ir apkepti keptuvėje su susmulkintais svogūnais. Į verdančias bulves sudėti mėsą ir svogūnus ir virti kol išvirs. Jeigu reikia - dar įdedame prieskonių, druskos. Patiekiame su grietine arba be jos.
2011 m. gegužės 24 d., antradienis
Avižinių dribsnių blyneliai su porais
Reikės:
1 stiklinė avižinių dribsnių;
1-2 stiklinė pieno;
1 poras;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
1-2 v.š. miltų.
Avižinius dribsnius užpilti verdančiu pienu ir palikti, kad išbrinktų. Svogūną ir porą pakepinti keptuvėje, dėti į avižinius dribsnius, išmaišyti, įmušti kiaušinį. Dėti miltus, išmaišyti. Kepti keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Mišrios morkų salotos
Perlinių kruopų sriuba su daržovėmis
Reikės:
50-80g perlinių kruopų;
2 bulvės;
1 morka;
-2 dešrelės (rūkytos);
sauja saliero lapų;
1 poras;
1 svogūnas.
Morką, svogūną, porą apkepinkite puode su trupučiu aliejaus. Užpilkite vandeniu, dėkite bulves, perlines kruopas. Truputį pavirus dėkite supjaustytus saliero lapus, dešreles. Virkite kol viskas išvirs. Gardinkite grietine.
Kopūstų salotos su obuoliais
Vištienos file kepsniukai
Reikės:
1 vištos filė;
prieskoniai, druska pagal skonį;
1 kiaušinis;
miltai;
vanduo;
1 st. pieno.
Filė supjaustykite kaip kepsniukus (padalinkite į keturias arba šešias dalis, priklausomai nuo filė dydžio). Išprieskoniuokite, pasūdykie ir išmuškite mėsos plaktuku.
Iš vandens, kiaušinio, druskos ir miltų užmaišykite tirštą blynų tešlą. Į ją dėkite filė, gerai pamaišykite, ištraukite tą gabaliuką aplipusį tešla ir kepkite keptuvėje kol tešla apkeps. Iškepusius filė gabaliukus dėkite į puode užvirintą vandenį, pavirkite dešimt minučių, pilkite stiklinę pieno (jeigu vandens buvo daugokai, nupilkite jo šiek tiek), dėkite druskos, krapų. Užvirusį padažą sutirštinkite su vandeniu ir miltais, kurios įmaišykite į verdantį padažą.
Varškės ir morkų blyneliai
Reikės:
1 morka;
200 g varškės;
1 kiaušinis;
1 stiklinė miltų;
cukraus pagal skonį;
1 a.š. kepimo miltelių.
Išvirtą morką sutarkuoti kuo smulkesne tarka. Dėti į varškę. Sudėti cukrų, kiaušinį, miltus, kepimo miltelius. Gerai išmaišyti. Jei tešla per lipni, dėkite dar truputį miltų. Blynelius formuokite drėgnomis rankomis, nes tešla pakankamai lipni. Kepkite keptuvėje aliejuje.
Vegetariška daržovių sriuba
Reikės:
1 morka;
70-100 g šviežių kopūstų;
2-3 bulvės;
1 svogūnas;
druskos, prieskonių pagal skonį;
sauja pjaustytų saliero kotų (lapinių salierų).
Supjaustytas morkas ir svogūnus apkepinti aliejuje puode. Pilti vandens, dėti kubeliais pjaustytas bulves, pjaustytus kopūstus, druską, prieskonius ir virkite. Po dešimties minučių dėkite pjaustytus saliero lapus. Virkite kol bulvės suminkštės. Gardinkite grietine.
Tinginio balandėliai
Reikės:
500g maltos mėsos;
per pus mažiau kopūstų negu mėsos;
1 kiaušinio;
druskos;
prieskonių;
dviejų saujų miltų.
Į maltą mėsą dėkite burokine tarka sutarkuotą kopūstą, kiaušinį, druskos, prieskonių. Išminkykite. Dėkite pora saujų miltų (jeigu tešla labai biri, miltų įdėkite daugiau). Keptuvėje apkepkite kotletus, po to dėkite į puode užvirusį vandenį ir troškinkite. Padažą, kur troškinosi kotletai, sutištinkite miltais (puodelyje vandens ištirpinkite miltus, po to įmaišykite į verdantį padažą).
Miežinių kruopų ir bulvių košė su dešra
Reikės:
dviejų bulvių;
g miežinių kruopų;
100g pieno;
1-2 stiklines vandens;
1 dešrelė;
1 svogūnas;
druskos.
Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Miežines kruopas užpilkite pienu, vandeniu, sudėkite bulves ir virkite. Svogūną apkepinkite ir sudėkite į kruopas. Dešrelę supjaustykite kubeliais ir sudėkite į baigiančią virti košę. Virkite kol kruopos ir bulvės išvirs. Į verdančią košę druskos dėkite pagal skonį.
Žuvienė su raugintais agurkais
Reikės:
dviejų gabaliukų žuvies filė (aš naudojau skorpionžuvę);
1-2 rauginti agurkai;
1-2svogūnai;
1 pomidoras;
2-3 bulvės.
Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, įtrinkite prieskoniais, druska ir apkepinkite keptuvėje.
Supjaustykite svogūną kubeliais, puode apkepinkite šiek tiek, tada dėkite supjaustytas kubeliais bulves, užpilkite vandeniu ir virkite. Kai užvirs, sudėkite apkepintą žuvį. Baigiant virti, dėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus (galite ir tarkuoti burokine tarka). Visai baigiant virti sudėkite pjaustytus gabaliukais pomidorus. Druskos ir kitų prieskonių dėkite pagal skonį.
Avižinių dribsnių ir varškės su obuoliais apkepas
Reikės:
3 puodeliai avižinių dribsnių;
3-4 puodeliai pieno;
2 kiaušiniai (plius vienas į varškę);
80g cukraus (plius 40g į varškę);
200g varškės;
1-2 obuoliai;
vanilės.
Iš dribsnių ir pieno išvirti tirštoką košę. Jeigu trūksta skysčio beverdant, įpilkite truputį vandens arba pieno.
Į atvėsusią dribsnių košę įmuškite du kiaušinius, įdėkite vanilės, išmaišykite.
Obuolius supjaustykite gabaliukais. Varškę išsukite su cukrumi, kurio dėkite pagal skonį ir kiaušiniu.
Pusę dribsnių košės dėkite į formą. Ant jos dėkite obuolius, an jų - varškę. Ant viršaus uždėkite likusią avižinių dribsnių košę. Viršų apibarstykite sviesto gabaliukais keliais. Kepkite apie pusvalandį 180C.
2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis
Morkų ir žirnelių salotos
Troškinta vištiena
Reikės:
vištienos blauzdelių;
svogūno;
mėgiamų prieskonių;
druskos;
bulvių.
Vištos blauzdeles įtrinkite prieskoniais ir druska. Dėkite į verdantį vandenį. Pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną ir dėkite į verdančią vištieną. Ant viršaus dėkite gabalais pjaustytas bulves (bulvę padalinkite į keturias arba daugiau dalių - priklausomai nuo bulvių dydžio). Viską troškinkite kol bulvės išvirs.
Morkų ir varškės apkepėlis
Reikės:
180g varškės;
40g džiuvesėlių (smulkinau paprastus sausainius iki trupinukų);
vienas didelis kiaušinis (arba du mažesni);
cukraus pagal skonį;
80 g morkų;
Į varškę sudėti sutarkuotas morkas,kiaušinį (-ius), pusę džiuvesėlių.
Masę sudėkite į formeles, viršų apibarstykite likusiais džiuvesėliais. Viršų apdėkite keliais mažais gabaliukais sviesto. Kepkite apie 20-30 min 180C.
Varškės ir obuolių apkepas
Reikės:
400 g varškės;
300 g obuolių;
70g maltų džiuvėsių;
2 kiaušiniai;
0,5 stiklinės cukraus;
Cirtinų žievelės.
Į varškę sudėkite džiuvesėlius (aš ėmiau paprastus sausainius „Gaidelis“ ir sutrupinau iki trupinių), kiaušinius, cukrų, tarkuotus obuolius, citrinų žievelę. Išmaišykite. Dėkite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje apie pusvalandį arba mažiau (priklauso nuo formelių dydžio) 180C.
Bulvienė su grietine
Reikės:
400-500g bulvių;
Du virti kiaušiniai;
1 Stiklinė grietinės;
Du šaukštai miltų;
Prieskoniai;
Druska pagal skonį.
Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Virkite pasūdytame vandenyje, į kurį įberkite ir šiek tiek kmynų. Kai bulvės suminkštės, į sriubą supilkite su miltais sumaišytą grietinę ir dar truputį pavirkite. Kai sriuba išvirs, suberkite į ją smulkiai kapotus virtus kiaušinius ir išmaišykite. Galite įberti ir šiek tiek krapų.
Žemaičių salotos
Burokėlių sriuba
Vienas virtas burokėlis;
Viena morka;
Vienas svogūnas;
Petražolės šaknis.
Burokine tarka sutarkuokite morkas ir pakepinkite svieste arba aliejuje. Tai pat kartu pakepinkite ir svogūną bei petražolės šaknį. Viską sudėkite į karštą vandenį. Įberkite druskos. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka, truputį pakepinkite ir dėkite į puodą su daržovėmis. Pagal skonį galite įdėti norimų prieskonių, druskos. Patiekite su grietine.
Kopūstų salotos su morkomis
Varškės ir obuolių paplotėliai
Reikės:
200g varškės;
du rūgštūs obuoliai;
1 kiaušinis;
1 stiklinė miltų;
Druskos;
Cukraus pagal skonį;
Į varškę įmušti kiaušinį, sudėti burokine tarka tarkuotus obuolius, miltus, įberkite druskos ir cukraus ir sumaišykite. Darykite paplotėlius ir kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Patiekite su grietine. SKanaus.
Tiršta daržovių sriuba
Reikės:
200g šviežių kopūstų;
2 bulvės;
1 morka;
1 svogūnas;
1 stiklinė pieno.
Kopūstą supjaustykite gabalėliais, morką kubeliais arba žiedeliais, bulves ir svogūną- kubeliais.
Svogūną pakepinkite puode su trupučiu aliejaus. Dėkite morkas, truputį pakepinkite, pilkite norimų prieskonių, druskos. Užpilkite vandeniu, sudėkite kopūstą ir bulves ir virkite kol išvirs. Jei reikia, pridėkite druskos. Baigiant virti supilkite pieną sumaišytą su šaukštu miltų ir užvirinkite.
Mėsos kukuliukai su padažu
Reikės:
500g maltos kiaulienos;
1 svogūnas;
100g ryžių;
pomidorų padažo;
pieno.
Iš maltos mėsos, virtų ryžių, kepinto kubeliais pjaustyto svogūno suminkyti masę. Dėti pagal skonį prieskonių, druskos. Formuoti kukulius, ir kepti keptuvėje arba orkaitėje kol iškeps.
Į tuščią keptuvę pilti tris stiklines pieno, dėti tris šaukštus pomidorų padažo ir užvirti. Dėti kukulius, truputį, keletą minučių pavirti kol kukuliais užvirs su padažu.
Patiekti su bulvėmis. Skanaus.