Reikės:
1 kiaušinis;
miltų, kad tešla neliptų prie rankų, būtų elastinga ir lengvai kočiotųsi.
Viskas. Daugiau jokių kitų ingridientų nereikia. Mušame į dubenį kiaušinį, lengvai išplakame. Beriame po truputį miltus ir rankomis minkome tešlą. Tešla turi gautis elastinga, ne per kieta, bet ir ne lipni. Tešlą minkome apie dešimt minučių. Tada labai plonai iškočiojame (aš stalą vos vos patepu aliejumi). Tešlos lakštas iškočiotas tinkamai, kai per tešlą prasišviečia stalas. Tešlą supjaustome gabalais ir verdame įkaitintame aliejuje.
Šią tešlą naudoju skruzdėlynui visada. Atsiranda daug pūslyčių, lakštai skanūs.
Klijuojame skruzdėlyną su medumi arba norimu glajumi. Aš klijavau su natūraliu pašildytu, kad suskystėtų, medumi.
2013 m. lapkričio 27 d., trečiadienis
Perlinių kruopų "plovas"
Reikės:
400 g perlinių kruopų;
500 g kiaulienos išpjovos;
druskos pagal skonį;
1 svogūnas;
1 morka;
mėgiami prieskoniai;
100 g lydyto sūrelio;
4 v.š. pomidorų padažo.
Morką sutarkuojame, svogūną, mėsą supjaustome kubeliais. Dedame į troškintuvą, pilame nuplautas kruopas, dedame prieskonius, druska ir troškiname ant lėtos ugnies apie 30 min. Tada dedame lydytą sūrelį, pomidorų padažą ir dar pakaitiname. Skanaus.
400 g perlinių kruopų;
500 g kiaulienos išpjovos;
druskos pagal skonį;
1 svogūnas;
1 morka;
mėgiami prieskoniai;
100 g lydyto sūrelio;
4 v.š. pomidorų padažo.
Morką sutarkuojame, svogūną, mėsą supjaustome kubeliais. Dedame į troškintuvą, pilame nuplautas kruopas, dedame prieskonius, druska ir troškiname ant lėtos ugnies apie 30 min. Tada dedame lydytą sūrelį, pomidorų padažą ir dar pakaitiname. Skanaus.
Vištienos filė su lydytu sūreliu
Reikės:
1 vištienos filė;
1 didelis svogūnas;
1 morka;
100 g lydyto sūrelio;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Vištienos filė supjaustome smulkiais kubeliais, svogūną - tai pat. Dedame į keptuvę ir apkepame kartu su tarkuotomis morkomis, prieskoniais, druska. Užpilame vandens (kad apsemtų) ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20 min. tada dedame lydytą sūrelį, jei reikia - druskos pagal skonį ir dar užverdame. Viskas. Išjungiame viryklę. Labai skanu.
1 vištienos filė;
1 didelis svogūnas;
1 morka;
100 g lydyto sūrelio;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Vištienos filė supjaustome smulkiais kubeliais, svogūną - tai pat. Dedame į keptuvę ir apkepame kartu su tarkuotomis morkomis, prieskoniais, druska. Užpilame vandens (kad apsemtų) ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20 min. tada dedame lydytą sūrelį, jei reikia - druskos pagal skonį ir dar užverdame. Viskas. Išjungiame viryklę. Labai skanu.
Mandarinų želė
Reikės:
600 ml šviežiai spaustų mandarinų sulčių;
150 ml vandens;
pagal skonį cukraus;
pokelis želatinos (skirtos litrui vandens).
Sultis sumaišyti su virintu vandeniu. Želatiną ištirpinti vandenyje irsumaišyti su sultimis. Pagal skonį įdėti cukraus. Išpilstyti į stiklinaites ir palikti sustingti šaldytuve.
Skonis puikus, intensyvus, jaučiasi, kad želė tikrai ne tik mandarinų kvapo, spalvos, bet ir skonio.
600 ml šviežiai spaustų mandarinų sulčių;
150 ml vandens;
pagal skonį cukraus;
pokelis želatinos (skirtos litrui vandens).
Sultis sumaišyti su virintu vandeniu. Želatiną ištirpinti vandenyje irsumaišyti su sultimis. Pagal skonį įdėti cukraus. Išpilstyti į stiklinaites ir palikti sustingti šaldytuve.
Skonis puikus, intensyvus, jaučiasi, kad želė tikrai ne tik mandarinų kvapo, spalvos, bet ir skonio.
Ausytės
Nuo vaikystės mes šiuos kepinukus vadindavome "ausytėmis", nors kiti vadina "žagarėliais". Tad vadinkime kaip kam patogiau, o čia tikrai skanaus kepinuko receptas.
Reikės:
250 ml kefyro;
1 kiaušinis;
2 v.š. aliejaus;
žiupsnelis druskos;
3 v.š. cukraus;
1 a.š. kepimo miltelių;
2-3 stiklinės miltų.
Visus produktus sumaišome ir išminkome tešlą.Turi gautis minkšta, elastinga tešla, šiek tiek gal lipnoka, bet pabarsčius stalą miltais, kočiojasi puikiai.
Supjaustome "ausytes" stačiakampiais, įpjauname į vidų ir perveriame vieną galą per įpjovimą.
Verdame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Reikės:
250 ml kefyro;
1 kiaušinis;
2 v.š. aliejaus;
žiupsnelis druskos;
3 v.š. cukraus;
1 a.š. kepimo miltelių;
2-3 stiklinės miltų.
Visus produktus sumaišome ir išminkome tešlą.Turi gautis minkšta, elastinga tešla, šiek tiek gal lipnoka, bet pabarsčius stalą miltais, kočiojasi puikiai.
Supjaustome "ausytes" stačiakampiais, įpjauname į vidų ir perveriame vieną galą per įpjovimą.
Verdame aliejuje, kol gražiai apskrus.
2013 m. lapkričio 25 d., pirmadienis
Blynai su moliūgu
Reikės:
100 g tarkuoto burokine tarka moliūgo;
200 ml kefyro;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 kiaušinis;
1 kubeliais pjaustytas svogūnas;
miltų, kad tešla būtų grietinės tirštumo;
pagal skonį druskos.
Svogūną pakepiname su trupučiu aliejaus kol gražiai pagels. Tada viską sumaišome. Kepame blynus keptuvėjhe su trupučiu aliejaus. Labai skanūs blynai, nors ir paprasti :-)
2013 m. lapkričio 14 d., ketvirtadienis
Koldūnai "Sraigės" iš varškinės tešlos
Reikės:
200 g varškės;
1 kiaušinis;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
miltų, kad tešla taptų kočiojama.
Įdarui:
250 g maltos mėsos;
1 svogūnas;
1 nedidukė morka;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
petražolių.
Tešlai viską sumaišome ir iškočiojame stačiakampio formos blyną.
Įdarui: maltą mėsą sumaišome su tarkuotu svogūnu, tarkuota morka, smulkiai pjaustytomis petražolėmis, druska ir prieskoniais.
Faršu apklojame tešlos stačiakampį ir susukame ritinėlį. Supjaustome riekelėmis (aš pjausčiau kažkur per tris pirštus storio). Keptuvėje riekeles apkepiname iš tų pusių, kur matosi faršas. tada užpilame verdančiu vandeniu ir troškiname apie 25 min. Jei reikia - skystį pasūdome.
Aš padažo nei tirštinau, nei balinau, tiesiog gavosi toks skanus sultinys su koldūnais.
Skanaus.
200 g varškės;
1 kiaušinis;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
miltų, kad tešla taptų kočiojama.
Įdarui:
250 g maltos mėsos;
1 svogūnas;
1 nedidukė morka;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
petražolių.
Tešlai viską sumaišome ir iškočiojame stačiakampio formos blyną.
Įdarui: maltą mėsą sumaišome su tarkuotu svogūnu, tarkuota morka, smulkiai pjaustytomis petražolėmis, druska ir prieskoniais.
Faršu apklojame tešlos stačiakampį ir susukame ritinėlį. Supjaustome riekelėmis (aš pjausčiau kažkur per tris pirštus storio). Keptuvėje riekeles apkepiname iš tų pusių, kur matosi faršas. tada užpilame verdančiu vandeniu ir troškiname apie 25 min. Jei reikia - skystį pasūdome.
Aš padažo nei tirštinau, nei balinau, tiesiog gavosi toks skanus sultinys su koldūnais.
Skanaus.
Kotletukai su kvietiniais perliukais
Reikės:
500 g maltos kiaulienos;
100 ml kvietinių perliukų (kruopos);
1 ml tarkuoto burokine tarka kopūsto;
1 nedidelės morkos;
1 svogūno;
džiuvėsių;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Kruopas išverdame. Sumaišome su malta mėsa, tarkuota morka, tarkuotu kopūstu, tarkuotu svogūnu. Išmaišome. Dedame prieskonių, druskos ir džiuvėsių tiek, kad masė nebūtų skysta (apie tris saujas). Tada formuojame kotletukus, apkepiname keptuvėje. Perdedame troškintis į puodą su trupučiu skysčio 25 min.. Pilame keletą šaukštų pomidorų padažo ir sutirštiname padažą miltais.
Skanaus.
500 g maltos kiaulienos;
100 ml kvietinių perliukų (kruopos);
1 ml tarkuoto burokine tarka kopūsto;
1 nedidelės morkos;
1 svogūno;
džiuvėsių;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Kruopas išverdame. Sumaišome su malta mėsa, tarkuota morka, tarkuotu kopūstu, tarkuotu svogūnu. Išmaišome. Dedame prieskonių, druskos ir džiuvėsių tiek, kad masė nebūtų skysta (apie tris saujas). Tada formuojame kotletukus, apkepiname keptuvėje. Perdedame troškintis į puodą su trupučiu skysčio 25 min.. Pilame keletą šaukštų pomidorų padažo ir sutirštiname padažą miltais.
Skanaus.
Kotletukai su sūriu
Reikės;
500 g maltos kiaulienos;
250 g sūrio;
1 kiaušinis;
1 svogūnas;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
800 g pomidorų;
keletas petražolių šakelių.
Maltą mėsą išmaišome su kiaušiniu, tarkuotu sūriu ir tarkuotu svogūnu. Dedame druskos, prieskonių. Iš masės formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje.
Pomidorus supjaustome kubeliais ir dedame į troškintuvą. ant jų - apkepintus kotletukus. Užpilame viską nedideliu kiekiu verdančio vandens ir troškiname ant lėtos ugnies apie 25 min.Baigiant troškintis įpjaustome keletą petražolių šakelių.
Skanaus.
500 g maltos kiaulienos;
250 g sūrio;
1 kiaušinis;
1 svogūnas;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
800 g pomidorų;
keletas petražolių šakelių.
Maltą mėsą išmaišome su kiaušiniu, tarkuotu sūriu ir tarkuotu svogūnu. Dedame druskos, prieskonių. Iš masės formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje.
Pomidorus supjaustome kubeliais ir dedame į troškintuvą. ant jų - apkepintus kotletukus. Užpilame viską nedideliu kiekiu verdančio vandens ir troškiname ant lėtos ugnies apie 25 min.Baigiant troškintis įpjaustome keletą petražolių šakelių.
Skanaus.
Kotletai su dribsniais
Reikės:
500 g maltos kiaulienos;
1 morka tarkuota burokine tarka;
1 svogūnas tarkuotas;
1 kiaušinis;
150 ml dribsnių;
4 v.š. vandens;
150 ml tarkuotos burokine tarka cukinijos;
trys saujos džiuvėsių (arba šiek tiek mažiau arba daugiau, kad faršas būtų ne skystas);
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Visus produktus sumaišome ir išminkome masę. Formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje. Sudedame į puodą, užpilame kotletus verdančiu vandeniu (kad tik apsemtų) ir troškiname ant lėtos ugnies 25 min. Jei reikia - pasūdome. Padažą sutirštiname miltais. Skanaus.
500 g maltos kiaulienos;
1 morka tarkuota burokine tarka;
1 svogūnas tarkuotas;
1 kiaušinis;
150 ml dribsnių;
4 v.š. vandens;
150 ml tarkuotos burokine tarka cukinijos;
trys saujos džiuvėsių (arba šiek tiek mažiau arba daugiau, kad faršas būtų ne skystas);
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Visus produktus sumaišome ir išminkome masę. Formuojame kotletukus ir apkepiname keptuvėje. Sudedame į puodą, užpilame kotletus verdančiu vandeniu (kad tik apsemtų) ir troškiname ant lėtos ugnies 25 min. Jei reikia - pasūdome. Padažą sutirštiname miltais. Skanaus.
Kiaulienos išpjovos troškinys
Reikės:
500 g kiaulienos išpjovos;
1 svogūnas;
3 paprikos;
200 ml pjaustyto kopūsto (šiaudeliais);
1 morka;
druskos pagal skonį;
8 vnt bulvių;
mėgiamų prieskonių.
Mėsą supjaustome kubeliais nedideliais. Svogūną supjaustome pusžiedžiais, papriką - kubeliais, kopūstą - šiaudeliais, morką sutarkuojame burokine tarka, o bulves supjaustome kubeliais. Mėsą ir daržoves apkepiname truputį keptuvėje su prieskoniais ir trupučiu aliejaus. Perdedame viską į puodą, dedame bulves, užpilame nedaug verdančio vandens (kad apsemtų iki pusės) ir troškiname ant lėtos ugnies apie 30 min. Jei reikia - dar pasūdome.
Skanaus.
500 g kiaulienos išpjovos;
1 svogūnas;
3 paprikos;
200 ml pjaustyto kopūsto (šiaudeliais);
1 morka;
druskos pagal skonį;
8 vnt bulvių;
mėgiamų prieskonių.
Mėsą supjaustome kubeliais nedideliais. Svogūną supjaustome pusžiedžiais, papriką - kubeliais, kopūstą - šiaudeliais, morką sutarkuojame burokine tarka, o bulves supjaustome kubeliais. Mėsą ir daržoves apkepiname truputį keptuvėje su prieskoniais ir trupučiu aliejaus. Perdedame viską į puodą, dedame bulves, užpilame nedaug verdančio vandens (kad apsemtų iki pusės) ir troškiname ant lėtos ugnies apie 30 min. Jei reikia - dar pasūdome.
Skanaus.
Vištienos filė blynai
Reikės:
1 vištienos filė;
1 kiaušinis;
3 v.š. miltų;
2 v.š. krakmolo;
3 v.š. majonezo;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Vištienos filė supjaustome smulkiai gabaliukais. Dedame į dubenį, mušame kiaušinį, beriame druską, prieskonius ir išmaišome. Dedame majonezą ir išmaišome. Dedame krakmolą, išmaišome ir galiausiai sudedame miltus. Gerai išmaišius apkepame keptuvėje blynukus. Tešla gaunasi tirštoka, tačiau tikrai rankomis neformuojama, todėl kepame blynus. Apkeptus blynus sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20 min. Jei reikia - pasūdome.Po to padažą sutirštiname miltais. Labai labai skanūs kotletukai.
1 vištienos filė;
1 kiaušinis;
3 v.š. miltų;
2 v.š. krakmolo;
3 v.š. majonezo;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.
Vištienos filė supjaustome smulkiai gabaliukais. Dedame į dubenį, mušame kiaušinį, beriame druską, prieskonius ir išmaišome. Dedame majonezą ir išmaišome. Dedame krakmolą, išmaišome ir galiausiai sudedame miltus. Gerai išmaišius apkepame keptuvėje blynukus. Tešla gaunasi tirštoka, tačiau tikrai rankomis neformuojama, todėl kepame blynus. Apkeptus blynus sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir troškiname ant lėtos ugnies apie 20 min. Jei reikia - pasūdome.Po to padažą sutirštiname miltais. Labai labai skanūs kotletukai.
2013 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienis
Įdaryti makaronai
Šiandien gamindama pietus žaidžiau kartu su vaiku. Taip, šis patiekalas tarsi žaidimas, nes reikia prikimšti labai daug makaronų įdaru. Vaikui tas labai patiko kol įpusėjom, po to pradėjo mautis makaronus ant pirštų ir žaisti raganą. Taigi, o receptui reikės:
0,5 kg maltos kiaulienos;
1 kiaušinis;
pora saujų miltų;
1 morka;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį;
makaronų - vamzdelių (400g) (daug daug mažesnių negu canelloni makaronai, bet dydžio tokio, kad telpa trimetinukės pirštas į makarono vidų :-D );
150 ml liesos grietinėlės.
Taigi, pasiruošiam faršą - maltą mėsą, kiaušinį, druską, prieskonius ir miltus išmaišome. Morką sutarkuojame ir pakepiname.
Imame makaronus ir kemšame faršo įdaro. Procesas tikrai užtrunka, tačiau kartu su vaiku visai smagu taip pažaisti. Prikimšus makaronus padedame juos į šalį. Aš ir sunaudojau pakelį makaronų (neskaitant kokios saujos jų, kurie buvo kažkaip sutraiškyti, pamesti ant žemės arba tapę "raganos pirštais" ir pusę kg faršo.
Taigi, užverdame puode vandenį, sudedame morkas. Sudedame kimštus makaronus ir ant lėtos ugnies verdame apie 20 min. Tada supilame liesą grietinėlę ir dar pora minučių paverdame. Jei reikia - pasūdome. Pas mane skysčio gavosi daugiau, nes aš norėčiau, kad patiekalas būtų "šlapesnis", tačiau makaronams pastovėjus, beveik visas skystis susigėrė į makaronus.
Labai skanu buvo. Panašiai kaip koldūnai, tik tokie tikri. Gaminsim dar tikrai ne kartą, kai nereikės niekur skubėti :-)
Kalakutienos kotletukai
Reikės:
600 g maltos kalakutienos;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
džiuvesėlių pora saujų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
keletas šakelių petražolių.
Įdarui:
2 virti kiaušiniai;
150g sūrio;
1 v. š. majonezo.
Pasiruošiame mėsą - į maltą kalakutieną sutarkuojame svogūną, mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, džiuvesėlius, smulkiai pjaustytas petražoles ir išminkome.
Įdarui: kiaušinius išverdame ir sutarkuojame kartu su sūriu.Dedame majonezą ir išmaišome.
Formuojame kotletukus iš faršo, dedame įdaro ir apkepiname keptuvėje. Tada puode užvirus vandenį sudedame troškintis apie 20 min. Padažą sutirštiname miltais.
Skanaus.
Kotletukai nuostabūs. Man gavosi 8 vnt.
600 g maltos kalakutienos;
1 svogūnas;
1 kiaušinis;
džiuvesėlių pora saujų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
keletas šakelių petražolių.
Įdarui:
2 virti kiaušiniai;
150g sūrio;
1 v. š. majonezo.
Pasiruošiame mėsą - į maltą kalakutieną sutarkuojame svogūną, mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, džiuvesėlius, smulkiai pjaustytas petražoles ir išminkome.
Įdarui: kiaušinius išverdame ir sutarkuojame kartu su sūriu.Dedame majonezą ir išmaišome.
Formuojame kotletukus iš faršo, dedame įdaro ir apkepiname keptuvėje. Tada puode užvirus vandenį sudedame troškintis apie 20 min. Padažą sutirštiname miltais.
Skanaus.
Kotletukai nuostabūs. Man gavosi 8 vnt.
Troškinys su dešrelėmis
Reikės:
apie pusę kg dešrelių (aš naudojau tigriuko dešreles);
3 vnt paprikų (maosios buvo skirtingų spalvų);
5 vnt pomidorų;
200 g cukinijos;
2 svogūnai;
6 vnt bulvių;
petražolių nedidelis pundelis.
Svogūną, paprikas supjaustome kubeliais ir lengvai apkepiname. Puode užvirus nedaug vandens, sudedame ten kubeliais pjaustytas bulves ir keptuvės turinį tai pat perdedame į verdantį vandenį. Kai viskas paverda apie 15 min, sudedame kubeliais pjaustytas dešreles, ir kubeliais pjaustytas cukinijas, smulkintas petražoles. Paverdame dar apie 8 min ir sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus. Troškiname ant lėtos ugnies dar keletą minučių, kol pomidorai suminkštės. Jei reikia - pasūdome. Skysčio kiekis gali būti pagal jums norimą troškinio tirštumą/skystumą. Pas mane skysčio liko labai nedaug.
Skanaus.
apie pusę kg dešrelių (aš naudojau tigriuko dešreles);
3 vnt paprikų (maosios buvo skirtingų spalvų);
5 vnt pomidorų;
200 g cukinijos;
2 svogūnai;
6 vnt bulvių;
petražolių nedidelis pundelis.
Svogūną, paprikas supjaustome kubeliais ir lengvai apkepiname. Puode užvirus nedaug vandens, sudedame ten kubeliais pjaustytas bulves ir keptuvės turinį tai pat perdedame į verdantį vandenį. Kai viskas paverda apie 15 min, sudedame kubeliais pjaustytas dešreles, ir kubeliais pjaustytas cukinijas, smulkintas petražoles. Paverdame dar apie 8 min ir sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus. Troškiname ant lėtos ugnies dar keletą minučių, kol pomidorai suminkštės. Jei reikia - pasūdome. Skysčio kiekis gali būti pagal jums norimą troškinio tirštumą/skystumą. Pas mane skysčio liko labai nedaug.
Skanaus.
Vištienos kotletukai
Reikės:
500 g maltos vištienos;
1 tarkuota burokine tarka bulvė;
1 tarkuotas burokine tarka obuolys;
1 tarkuotas svogūnas;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
miltų, kad faršas nebūtų skystas (apie trys saujos).
Viską sumaišome ir formuojame kotletukus. Apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus ir perdedame troškintis į puodą su vandeniu 25
min. Jei reikia, pasūdome. Baigiant troškintis padažą sutirštiname miltais.
500 g maltos vištienos;
1 tarkuota burokine tarka bulvė;
1 tarkuotas burokine tarka obuolys;
1 tarkuotas svogūnas;
1 kiaušinis;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
miltų, kad faršas nebūtų skystas (apie trys saujos).
Viską sumaišome ir formuojame kotletukus. Apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus ir perdedame troškintis į puodą su vandeniu 25
min. Jei reikia, pasūdome. Baigiant troškintis padažą sutirštiname miltais.