2011 m. sausio 28 d., penktadienis
Varškėčiai
Reikės:
400 gr. varškės;
2 kiaušiniai;
1 stiklinė miltų;
žiupsnelis druskos;
šaukštas cukraus;
aliejaus kepimui.
Išplakti gerai kaušinius. Dėti varškę, druską, cukrų ir išplakti. Tada supilti miltus. Išplakti. Masė gaunasi lipni, bet plakti su mikseriu sunkoka.
Sutepti rankas aliejumi, imti po šaukštą tešlos ir rankose formuoti apvalų varškėtuką. Kepti keptuvėje ant aliejaus.
Po to puode užvirinti pieną, sudėti apkeptus varškėtukus ir patroškinti kelias minutes.
Skanaus.
„Tailandietiškų“ bananų tortas
Receptą radau štai čia http://kristi.erdves.lt/Receptai/bananinis.html
Reikės:
iš anksto pasiruošti kokios nors spalvos želė (aš naudojau persikinę). Užpilti 200ml verdančio vandens ir išmaišius leisti sustingti.
Biskvitų (kepiau savo mėgstamus biskvitus pagal Mandarininio tortinio pyrago receptą, tik įdėjau tris šaukštus kakavos. Kepiau 26cm formoj. tris blynus)
Torto pertepimams reikės:
3-jų bananų;
300 g pertrintos varškės;
Cukraus pagal skonį (aš dėjau 6 v.š., gavosi vos saldu);
Prieskonių (vanilės, citrinos sulčių, poros šaukštų romo ar amareto);
420 g 35% riebumo grietinėlės ;
3 v.š. želatinos granulių;
50 g tamsaus šokolado.
Bananus apvirti ~7min. su visa žieve, atvėsinti ir tik po to nulupti. Nuluptus sutrinti blenderiu kartu su varške, cukrumi ir prieskoniais iki vientisos tyrelės.
Želatiną suberti į ½ puodelio grietinėlės ir leisti brinkti ~5 min. Išbrinkus želatinai, tirpalą pakaitinti, kol granulės pilnai ištirps. Tada supilti į bananų – varškės įdarą. Likusią grietinėlę išplakti iki standumo ir taip pat įmaišyti į įdarą. Įdarą padalinti į dvi dalis.
Į vieną kremo dalį sudėti smulkiai sukapotą persikų želė, į kitą dalį - tarkuotą šokoladą.
Šokoladinius biskvitą formoje sulaistyti (aš laisčiau saldžiu sirupu, bet galima ir bananų likeriu ar romu). Dėti visą kremą kuriame yra želė gabaliukai. Gražiai išlyginti. Dėti antrą biskvitą. Tada dėti visą kremą su šokolado drožlėmis. Uždėti trečią biskvitą. Dėti į šaldytuvą sustingti.
Aš puošiau pjaustytais bananais ir spanguolių želė.
2011 m. sausio 25 d., antradienis
Ruginė - kvietinė duona
Reikės:
405 ml vandens;
2 a.š. druskos;
1 v.š. cukraus;
560 g. kvietinių miltų;
130 g. ruginių miltų;
3 v.š. kepintų saulėgrąžų;
25 g. šlapių mielių.
Šlapias mieles ištirpdyti 50 ml vandens su cukrumi. Likusį vandenį pilti į duonkepę. Kai mielės suburbuliuos, supilti ir jas. Viską dėti eiliškumo tvarką į duonkepę. Miltų jei šiek tiek trūksta, pridėti. Tešla gautis turi minkšta, elastinga ir beveik nelipti prie rankų. Pakildintą tešlą išminkyti, formuoti kepaliuką, dėti į orkaitę, pakildinti ir kepti apie pusvalandį 190C.
Mandarinų tortinis pyragas
Reikės:
Biskvitas:
4 kiaušiniai
4 šaukštai verdančio vandens;
200 g cukraus;
125 g miltų;
100 g krakmolo;
3 a.š. kepimo miltelių.
Įkaitinti orkaitę iki 180.
Kiaušinius su karštu vandeniu 1 min plakti mikseriu iki putų.Iš lėto plakant pilti cukrų ir dar plakti 2 min. Miltus sumaišyti su krakmolu ir kepimo milteliais ir persijoti į tešlą. Pusę miltų supilti į tešlą, išmaišyti šaukštu, supilti kitą pusę miltų ir išmaišyti. Pusę masės supilti ant kepimo popieriaus, tešlą paskleisti tiek, kokia yra pyrago forma. Aš su pieštuku apsibrėžiu pyrago formos kontūrus (kvadratinės) ant kepimo popieriaus ir tada pilu tešlą. Kepti apie 10 min. Iškepti pirmą biskvitą, po to kepti antrą. Mano forma buvo 30x36.
Mandarinų kremas:
400 g grietinėlės;
270 g mandarinų tyrės;
30 g. želatinos;
100 g cukraus.
150 g vandens.
Į karštą virintą vandenį pilti želatiną, išbrinkinti ir visiškai ištiprdyti. Mandarinus nulupti, sutrinti mikseriu iki vienalytės masės. Cukrų suplakti į pudrą. Grietinėlę išplakti iki skandžios masės. Pilti mandarinų masę, šiek tiek paplakti, ir pilti atvėsintą želatiną. Išplakti. Masė gaunasi skysta.
Pirmą biskvitą dėti į pyrago formą, sulaistyti saldintu vandeniu. Tada supilti visą kremą. Dėti antrą biskvitą, gražiai prispausti. Padėti į šaldytuvą sustingti. Kai kremas bus apstingęs. Puoškite.
Papuošimui:
Želė pakelis (ėmiau citrininę)
keturi šaukšteliai želatinos;
0,7 l vandens.
Želė paruoškite kaip nurodyta, supilkite ištirpintą želatiną. Pyrago viršų apdėkite vaisiais (aš dėjau pjaustytus obuolius), apipilkite želė ir padėkite į šaldytuvą. Stingdykite apie 8 val. Skanaus.
Labai labai skanus, gaivus pyragas. Galite jį gaminti ir kaip tortą.
Faršo blynai
Reikės:
0,5 kg faršo;
2 kiaušiniai;
2 puodeliai avižinių dribsnių išvirtų;
1 puodelis vandens;
prieskonių;
druskos pagal skonį;
miltų.
Faršą dėti į dubenį, mušti kiaušinius ir su mikseriu plakti. Dėti prieskonius, paplakti. Dėti avižinius dribsnius, pilti puodelį vandens ir plakti. Masė turi būti šiek tiek skystoka, jei tokia nėra, tada pilti dar šiek tiek vandens. Kai masė yra skysta, pilti puodelį miltų. Išplakti. Masė turi gautis grietinės tirštumo. Jei tokia nėra, įdėti dar šiek tiek miltų.
Kepti kaip blynus keptuvėje.
Valgėme su grietine arba pomidorų padažu, salotomis ir bulvėmis.
Duona su sėlenomis
Reikės:
400 ml. vandens;
1,5 v.š. medaus (galima dėti ir dirbtinį);
650 g. kvietinių miltų (gali būti ir šiek tiek daugiau, tešla turi gautis elastinga ir nelipti prie rankų);
2 v.š. sėlenų;
2 v.š. sėmenų;
šaukštelis cukraus mielėms tirpdyti;
23 g. šlapių mielių;
šaukštelis džiovintų ir smulkintų prieskonių (dėjau kardamono).
Mieles su šaukšteliu sukraus ir vandeniu ištirpinti, palikti kad suburbuliuotų. Viską dėti į duonkepę eiliškumo tvarka. Pakilusią tešlą perminkyti, suformuoti kepaliuką, dėti į orkaitę, pakildinti ir kepti. Aš viršų aptepiau plaktu kiaušiniu.
Minkštasis mielinis vyniotinis
Reikės:
2 kiaušiniai;
vanduo;
apie 650 g miltų;
1 a.š. druskos;
1,5 v.š. cukraus;
24 g. šlapių mielų.
Į matavimo puodelį įmušti du kiaušinius ir užpilti vandens, kad būtų kartu su kiaušiniais 300 ml. Viską pilti į duonkepę. Tada vėl į tuščią matavimo indą supilti 80 ml. vandens ir sudėti šlapias mieles bei cukrų. Išmaišyti ir palikti kol suburbuliuos kelioms minutėms. Tada dėti viską į duonkepę pagal eiliškumą. Suminkyti elastingą tešlą, pakildinti, iškočioti ir dėti norimą įdarą. Aš dėjau maltus žemės riešutus sumaišytus su cukrumi.
Susukti vyniotinį, pakildinti orkaitėje ir kepti apie pusvalandį 190C.
2011 m. sausio 18 d., antradienis
Sorų apkepas su obuoliais ir slyvomis
Reikės:
1 stiklinė sorų kruopų;
1,5 stiklinės vandens;
1,5 stiklinės pieno;
truputis druskos;
1 šaukštas cukraus;
2 kiaušiniai;
1 šaukštas grietinės;
Įdarui: 4 obuoliai, 1 šaukštas sviesto, 2 šaukštai cukraus, cinamono.
Išvirkite tirštą sorų kruopų košę. Ją atvėsinkite, įdėkite su cukrum ištrintus kiaušinius ir išmaišykite. Šviežius obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Susmulkintus vaisius sudėkite į puoduką, pridėkite sviesto, cukraus, cinamono ir maišydami patroškinkite, kol vaisiai truputį sukris. Į paruoštą apkepo indą įdėkite sluoksnį košės, sluoksnį troškintų obuolių ir t.t. Viršutinis sluoksnis turi būti sorų kruopų košės. Viršų patepkite su grietine išsuktu kiaušiniu, palaistykite ištirpytu sviestu ir kepkite orkaitėje.
Vamzdeliai su varške
Reikės:
trys kiaušiniai;
keli šaukštai miltų;
pakelis paprastų didelių vaflių;
pakelis varškės;
šaukštas cukraus.
Vaflius supjaustyti stačiakapio formos gabalais, kad būtų patogu dėti įdarą ir susukti vamzdelį, kad niekas iš jo neišbėgtų. Tada vaflius sudrėkinam vandeniu. Šlapiom rankom glostom vaflius, kol gražiai jie sušlaps. Taip daryti iš abiejų vaflių pusių.
Į varškę įmušti vieną kiaušinį, dėti cukraus pagal skonį. Tada dėti pora šaukštelių varškės ant minkšto vaflio ir susukti vamzdelį. Taip daryti su visais vafliais. Man iš pakelio varškės išėjo 10 vnt. vamzdelių.
Tada įmušti į kitą lėkštę du kiaušinius. Į dar kitą lėkštę pilti miltų. Imti vaflinį vamzdelį, apvolioti miltuose, tada kiaušinyje, tada vėl miltuose ir vėl kiaušinyje. Kepti keptuvėje su riebalais.
Batonas su manų kruopomis
apie 450 g miltų (tašla minkšta, elastinga ir beveik nelimpa prie rankų);
125g manų kruopų;
1 kiaušinis;
500 g vandens;
30 g šlapių mielių;
žiupsnelis druskos;
šaukštelis cukraus.
Į 50 ml vandens ištirpinti šlapias mieles ir dėti šaukštelį cukraus. Palikti, kol mielės suputos. Manus užpilti vandeniu ir leisti išbrinkti. Tada dėti kiaušinį, druską, mielių masę ir miltus į duonkepę, bei minkyti ir kildinti tešlą.
Iškilusią tešlą padalinti į dvi dalis, suformuoti du kepaliukus, įpjauti, aptepti kiaušiniu, aš dar pabarsčiau sezamo sėklomis. Dėti į orkaitę valandai pakilti, o tada kepti apie pusvalandį 190C. Gavosi du kepaliukai po beveik 700g.
Bulvinukai su slyvų įdaru
Reikės:
miltai (800 g);
bulvės (6-7 vnt);
kiaušiniai (1 vnt);
slyvos (450 g);
cukrus (50 g.
Virtas bulves sumalkite, atšaldykite, įdėkite miltų, kiaušinių, druskos ir viską gerai išmaišykite. Tešlą iškočiokite 1,5 cm sluoksniu ir formele išspauskite skrituliukus. Ant kiekvieno skrituliuko dėkite po slyvą be kauliuko, cukraus, užspauskite kraštus ir virkite pasūdytame vandenyje. Patiekdami užpilkite grietine.
2011 m. sausio 15 d., šeštadienis
Grūdų duonelė
Reikės:
1 1/4 puodelio vandens;
2 v. š. aliejaus;
2 a.š. mielių;
2 v.š. medaus;
po saujelę linų sėmenų, sezamo ir lukštentų saulėgrąžų;
1 v.š. druskos;
4 stiklinės miltų;
Viską sudėti į duonkepę pagal gamintojo rekomendacijas. Duonkepėje buvo maišyta ir kildinta tešla, o kepiau orkaitėje suformavusi ovalą ir aptepusi plaktu kiaušiniu. Kepiau kažkur pusvalandį 190C orkaitėje.
2011 m. sausio 14 d., penktadienis
Apvalusis batonas
Reikės:
400 gr. miltų;
6 gr. šlapių mielių (aš dėjau 1 a.š. sausų);
6 gr. druskos;
10 gr. cukraus;
55 ml. aliejaus;
200 ml. vandens;
1 kiaušinis pynės aptepimui.
Visą tešlą gaminau duonkepėje. Pakildinau joje tai pat. Suformavau apvalią didelę bandelę, įpjoviau peiliu trejose vietose, aptepiau plaktu kiaušiniu ir kepiau orkaitėje apie pusvalandį 190C.
Košė su bulvėm ir svogūnais
Reikės:
1 stiklinė sorų kruopų;
3 stiklinės vandens;
1 bulvė;
1 svogūnas;
50g. kokios nors mėsos (aš dėjau kiaulienos faršą).
Kruopas išplaukite ir suberkite į verdantį pasūdytą vandenį (vietoj druskos vandenyje galima ištirpinti ir sultinio kubelį). Virkite 10 min. Keptuvėje šiek tiek apkepkite mėsą ir dėkite į vandenį su kruopom. Tada sudėkite smulkiai sutarkuotą bulvę bei susmulkintą svogūną. Gerai išmaišykite ir virkite, kol visai suvirs vanduo ( apie 10 min.). Patiekti su grietine.
2011 m. sausio 8 d., šeštadienis
Morkų ir apelsinų salotos
Reikės:
morkų (ėmiau keturis puodelius tarkuotų morkų);
trys dideli apelsinai;
3-4 v.š. natūralaus jogurto;
žiupsnelis cukraus;
žiupsnelis druskos;
šiek tiek citrinos sulčių.
Tarkuotas burokine tarka morkas sumaišyti su kubeliais pjaustytais, nuluptais apelsinais. Pilti natūralų jogurtą, cukrų, druską, citrinos sultis. Gerai išmaišyti.
Dėmesio: ši mišrainė ant kitos dienos tampa kartoka, todėl patartina ją suvalgyti tą pačią dieną.
Morkų mišrainė su saulėgrąžomis
Reikės:
morkų;
lukštentų saulėgražų;
2 majoneo (naudojau majonezą su krapais);
žiusnelio druskos;
šiek tiek citrinos sulčių.
Morkas nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka. Saulėgrąžas pakepinti sausoje kepuvėje. Saulėgrąžas berti į morkas, pilti majonezą, druską, citrinos sultis. Gerai išmaišyti. Kiekius rekomenduoju imti pagal skonį (aš ėmiau kažkur trys puodeliai tarkuotų morkų ir trys šaukštai kepintų saulėgrąžų).
Šokoladinis kriaušių tortas
Biskvitas:
4 kiaušiniai
4 šaukštai verdančio vandens;
200 g cukraus;
125 g miltų;
100 g krakmolo;
3 a.š. kepimo miltelių.
Įkaitinti orkaitę iki 180.
Kiaušinius su karštu vandeniu 1 min plakti mikseriu iki putų.Iš lėto plakant pilti cukrų ir dar plakti 2 min. Miltus sumaišyti su krakmolu ir kepimo milteliais ir persijoti į tešlą. Pusę miltų supilti į tešlą, išmaišyti šaukštu, supilti kitą pusę miltų ir išmaišyti. Trečdalį masės supilti ant kepimo popieriaus, tašlą paskleisti tiek, kokia yra torto forma. Aš su pieštuku apsibrėžiu torto formos kontūrus ant kepimo popieriaus ir tada pilu tešlą. Kepti apie 10 min. Iškepti pirmą biskvitą, po to kepti antrą, po to ir trečią.
Kremas:
Kremui:
30 g želatinos
460 g konservuotų arba 600 g šviežių kriaušių
150 ml pieno
200 g pieniško šokolado
600 ml riebios grietinėlės.
Želatiną ištirpdyti karštame vandenyje. Konservuotas kriaušes nuvarvinti, šviežias nuplauti, nulupti, kiekvieną perpjauti į keturias dalis ir išimti vidurį. Galima kriaušes apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
Pieną pakaitinti. Šokoladą sulaužyti nedideliais gabaliukais ir ištirpinti karštame piene. Ištirpintą želatiną supilti į pieną su šokoladu. Ataušinti. Kai tik masė pradės stingti, išplakti grietinėlę ir įmaišyti į šokolado masę.
Biskvitus sulaistyti saldžiu vandeniu arba sultimis iš konservuotų kriaušių. Ant biskvito dėti pjaustytas kriaušes, pilti kremą, dėti antrą biskvitą, vėl dėti kriauįes ir pilti kremą. Viršutinį biskivtą sulaistyti, pilti likusiį kremą, gražiai išlyginti paviršių. PAlikti stingti šaldytuve per naktį.
Kitą dieną išimti tortą iš formos. Puošti pagal poreikį. Aš puošiau su 150g grietinėlės (aptepiau su ja kraštus ir aplink tortą padariau iš jos raštą), pakelio standiklio į grietinėlę, bei su sausais pusryčiais "Trys draugai". Dalį jų susmulkinau mikseriu ir apdėjau šonus, o iš nesmulintų dariau "gėles".
Labai skanus, gaivus tortas. Kas mėgsta šiek tiek saldžiau, gali berti į pertepimą ir cukraus, bet šiaip labai skanus tortas, nei per saldus, nei per riebus.