2016 m. birželio 24 d., penktadienis

Tortukas su šokoladu (biskvitai kepti keptuvėje)

Reikės:
Biskvitams:
0,5 litro kefyro;
2 a.š. sodos;
2 st miltų;
0,5 st cukraus (aš dėjau mažiau);
2 kiaušiniai;
2 v.š. tirpinto sviesto;
8 v.š. kakavos.

Kiaušinius išplakame su cukrumi kol cukrus ištirps. Sodą  sumaišome su keliais šaukštais kefyro. Masė išputos. Miltus sumaišome su kakava. Į kiaušinių masę po truputį sijojame miltų ir kakavos mišinį, dalimis pilame kefyrą. Dedame tirpintą sviestą ir gerai išmaišome. Galiausiai supilame kefyru gesintą sodą. ir gerai išmaišome. Kepame keptuvėje. Keptuvę vos patepame aliejumi, dedame tris šaukštus tešlos (keptuvės skersmuo 20cm) ir tešlą keptuvėje tolygiai paskirstome. Keptuvę uždengiame dangčiu ir ant silpnos ugnies kepame apie 5-6 min.Versti nereikia. Gaunasi 10 biskvitų. Šiam tortukui sunaudojau 4 biskvitus.

Kremas:
350g graikiško jogurto;
120g juodojo šokolado;
2 a.š. grietinėlės standiklio.

Šokoladą ištirpiname (aš tirpinu mikrobangų krosnelėje). ir sumaišome su kambario temperatūros jogurtu. Sudedame grietinėlės standiklį ir išmaišome.
Pertepame torto biskvitus ir paliekame torto formoje susigerti. Aš visada palieku per naktį.
Kitą diena puošiame kaip tik pageidaujate.

Skanaus.

receptas rastas: ritosreceptai.lt

Varškėtukai

Reikės:
600g varškės;
2 kiaušiniai;
pusė šaukštelio cukraus;
žiupsnelis druskos;
100g krakmolo;
100g miltu.

Viską gerai sumaišyti. Suformuoti volelį ir jį supjaustyti . Sudėti į verdantį vandenį ir virti kol varškėtukai iškils į viršų.
Skanaus.
Receptas iš VMG žurnalo pavasario numerio.

2016 m. birželio 22 d., trečiadienis

Sausainiai su riešutų sviestu

Reikės:
100g margarino;
40g cukraus;
100g riešutų sviesto;
1 kiaušinis;
175g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių.

Išlydome margariną išplakame su cukrumi ir žemės riešutų sviestu. Mušame kiaušinį ir dar kartą viską išplakame. Supilame kepimo miltelius ir miltus ir išminkome tešlą. Iš tešlos padarome rutuliukus, juos suplojame dar delnų ir sudedame į kepimo skardą. Su šakute įspaudžiame viršų, kad liktų raštai. Kepame apie 10min 200C.
Skanaus.

Receptas rastas "Samčio užrašuose".

Naminiai makaronai su pienu

Reikės:
2 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
miltų, kad tešla būtų kočiojama.

Kiaušinius išplakti su druska, dėti po truputį miltus ir pradėti minkyti tešlą. Po to tešlą iškočioti, pabarstyti miltais, palikti bent 10-15 min padžiūti. Tada susukti ritinėlį, supjaustyti. Išskirstyti makaronus.
Sudėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 5 min. Tada užpilti pienu, įdėti pagal skonį druskos ir užvirti.
Skanaus.

2016 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Pyragas "Draugystė"

Pats skaniausias pyragas nuo vaikystės. Ir taip, iškepti tokį skanų kaip parduotuvėje man niekada nepavykdavo, nes viršus gaudavosi per kietas. Šį kartą bandžiau kepti dar kartą. Gal pavyks? Ir receptą radau, kur tešlos nereikia kočioti (nemėgstu pyragų su kočiojama tešla, nes kaip ir minėjau, tokia tešla gaunasi kieta ir neskani).
Taigi, šis pyragas gavosi tikrai skanus, ne tas tikrasis tradicinis "Draugystės" pyragas, bet vistiek labai skanus.

Receptas:
tešlai:
3 kiaušiniai;
200g minkšto sviesto;
20g cukraus;
2 a.š. kepimo miltelių;
600g miltų.

Pertepimui:
uogienės.

Varškės masei:
800g varškės (naudojau pertrintą President vanilinę varškę);
2 kiaušiniai;
3v.š. kukurūzų krakmolo.


Kiaušinius išplakame su cukrumi, dedame minkštą sviestą ir gerai išplakame. Sudedame kepimo miltelius, dalį miltų ir išplakame. Po to vėl dedame miltus ir su mikseriu išplakame. Gaunasi tokie kaip stambūs tešlos trupiniai - gabaliukai.
Maždaug pusę tešlos paskleidžiame ant kepimo formos, prispaudžiame. Dedame į orkaitę ir kepame apie 10min 180C., kol pagrindas šiek tiek apkeps.
Tada aptepame uogiene (aš tepiau šaldytomis atitirpintomis trintomis braškėmis). Sudedame varškės masę.
Varškės masės paruošimas: viską išmaišome.
Ant viršaus užbarstome likusią tešlą. Kepame apie 30min 180C.
Skanaus.

Cepelinai

Labai smagi "tešla" ir lengva labai nutaikyti normas.
Reikės:
1kg VIRTŲ bulvių;
100g manų kruopų;
100g krakmolo;
žiupsnelis druskos.

Bulves sumalame mėsmale. Dedame manų kruopas, krakmolą, druską ir išminkome masę. Masė gaunasi labai smagi, nelipni, lengva formuoti.

Įdarui aš dėjau varškę su prieskoniais.

Taigi, iš bulvinės masės formuojame cepelinus su varškės įdaru. Verdame pasūdytame vandenyje apie 10-15min. Skanaus.

Patiekiame su grietine arba Jūsų mėgstamais padažais.

Kotletai su soja ir bolivine balanda arba "Netikri balandėliai be mėsos"

Reikės:
150ml bolivinės balandos kruopų;
150ml sojos faršo;
apie pora didelių saujų burokine tarka tarkuoto kopūsto;
1 kiaušinio;
mėgiamų prieskonių;
poros trejetos saujų miltų (kad masė nebūtų skysta);
druskos pagal skonį.

Bolivinę balandą išverdame kartu su soja. Aš viriau bolivinę balandą, kai ji buvo beveik išvirusi, sudėjau sojos granules, pora minučių paviriau ir išjungiau viryklę. Palikau dar penketą minučių "susistovėti". Po to supyliau viską į kiaurasamtį ir palikau nuvarvėti skysčiui.
Į dubenį dedame kruopas, sojos faršą, tarkuotą, kopūstą, kiaušinį, prieskonius (labai tinka krapai, petražolės), išmaišome. Dedame miltus ir išmaišome. Kepame keptuvėje kotletus iš abiejų pusių (trumpai, tik apkepame).
Į puodą pilame vandens, kad tik vos apsemtų kotletus, užverdame vandenį, sudedame kotletus, dedame prieskonių ir troškiname ant lėtos ugnies apie 10min. Dedame šaukštą grietinęs, išmaišome, pasūdome jeigu reikia. Padažą sutirštinau ryžių manais.
Skanaus.

2016 m. birželio 13 d., pirmadienis

Datulių pyragas

Reikės:
200g džiovintų datulių;
200ml verdančio vandens;
50g minkšto sviesto;
2 dideli kiaušiniai;
20g cukraus;
0,5 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelio cinamono;
120-150g miltų.

Datules užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame suminkštėti. Sviestą išplakame su kiaušiniais, cukrumi. cinamonu. Dedame kepimo miltelius, miltus. Išmaišome. Dedame nusunktas ir smulkiau supjaustytas datules. Išmaišome. Tešlą paskleidžiame nestoru sluoksniu ant kepimo skardos ištiestos kepimo popieriumi ir kepame apie 10-15 min 180C. Labai skanus, saikingai saldus kepinukas.
Skanaus.

Braškiniai - bananiniai ledai

Reikės:
300g bananų (nuluptų);
250g braškių;
250ml pieno;
200g riebios grietinėlės;
cukraus jeigu norisi saldžiau - pagal skonį;
citrinos sulčių šiek tiek.

Braškes, bananus sutriname iki tyrės kartu su pienu.
grietinėlę išplakame iki standumo. Supilame braškių - bananų mišinį, beriame cukraus jeigu norisi, citrinos sulčių įspaudžiame ir išplakame trumpai. Dedame į šaldiklį ir šaldome. Kas valandą iššimame ir vis perplakame.
Skanaus.

Avižinė košė su goji uogomis

Reikės:
1 st. avižinių dribsnių;
2 st vandens;
1 st pieno;
2 bananai;
saujelė goji uogų;
 saujelė kokoso drožlių;
1 a.š. ghee sviesto.

Puode užverdame vandenį, sudedame dribsnius ir verdame kol vandens neliks, taps tiršta košė (viskas vyksta labai greitai). Tada įpjaustome bananus, suberiame nuplautas goji uogas, kokoso drožles ir užpilame vandeniu. Paverdame pora minučių. Išjungiame viryklę, dedame ghee sviestą ir paliekame porai minučių išbrinkti.
Skanaus.
Košė labai skani. Valgė net vaikai (kurie šiaip košių nevalgo).

Receptas (su mano modifikacijomis) iš Sezoninės virtuvės.

Burokėlių kotletai

Nesitikėjau, kad bus skanu, bet galutinis rezultatas pranoko lūkesčius.

Reikės:
4 virti burokėliai (pirkau jau išvirtus);
dribsniu apie 4 saujos;
miltų apie 4-5 v.š.;
1 svogūnas;
krapai;
1 kiaušinis;
mėgiami prieskoniai;
druskos pagal skonį.

Įdarui: sūris.

Burokėlius (virtus) sutarkuojame šiek tiek smulkesne negu burokine tarka. Svogūną sutarkuojame tai pat.
Mušame kiaušinį, dedam smulkintus krapus, avižinius dribsnius, miltus, prieskonius ir išminkome. Jeigu masė per skysta, įdėkite dar avižinių dribsnių.
Iš masės formuojame kotletukus, dedame įdarą -  sūrio gabaliuką. Dedame kotletuką į džiuvėsius, apvoliojame iš visų pusių juose ir kepame ketuvėje su trupučiu aliejaus.
Skanaus.

Ledai

Reikės:
graikiško jogurto;
norimo saldiklio - cukraus, sirupo, medaus - pagal skonį;
aš dėjau dar chia sėklų, kokoso drožlių.

Gaminti labai paprasta ir greita.
Imame kokią nors formą, ištiesiame ją kepimo popieriumi, supilame graikišką jogurtą, paskirstome (žiūrim, kad sluoksnis nebūtų labai storas, geriausia maždaug šokolado plytelės storio). Pabarstome cukrumi, sirupu, medumi ar dar kuo nors. Tada suberiame sėklas, kokoso drožles ir dedame į šaldymo kamerą sustingti. Valgome tiesiog atsilauždami po gabaliuką.
Skanaus.

P.S. Namiškiams trūko saldumo, nes aš ant viršaus barsčiau rudojo cukraus (nedaug). Kitą kartą galima į patį jogurtą įberti norimo saldiklio, kad saldumas pasiskirstytų. O šiaip tai labai patiko toks gaivus desertas - ledai.

2016 m. birželio 8 d., trečiadienis

Žirnių - špinatų troškinys

Reikės:
300ml skaldytų žirnių;
pora didelių saujų špinatų;
1 svogūnas;
2 morkos;
druskos pagal skonį;
garam masala prieskonių pagal skonį;
2 v.š. grietinės.


Padažo sutirštinimui aš naudojau ryžių manus - 2 v.š.

Žirnius nuplauname, užmerkiame ir keletą valandų pamirkome. Nusunkiame, užpilame švariu vandeniu ir statome virti.
Supjaustome svogūną kubeliais, morkas sutarkuojame ir dedame pas žirnius. Pasūdome. Verdame ant lėtos ugnies kol žirniai išvirs. vandens daug nepilame, kad žirniai beveik visą vandenį sugertų. jeigu vandens trūksta - įpilame jo dar. Kai žirniai išverda, sudedame gabaliukais plėšytus - smulkintus špinatus, grietinę ir paverdame minutę. Dedame ryžių manus, išmaišome, užverdame ir išjungiame viryklę.
Skanaus.

Bulviniai blynai su varške

Reikės:
7 vnt bulvių;
180g varškės;
2 kiaušiniai;
2 v.š. krakmolo;
druskos pagal skonį;
prieskonių (aš dėjau žiupsniuką pipirų).

Padažui: 2 v.š. grietinės.

Bulves sutarkuojame burokine tarka. Dedame varškę, kiaušinius, krakmolą, druską, prieskonius ir išmaišome. Kepame keptuvėje storus blynus, tokius kukuliukus. Apkepame iš abiejų pusių. Tada sudedame į puodą, užpilamee  vandens, kad vos apsemtų ir troškiname apie 20min. Tada sudedame pora šaukštų grietinės, išjungiame viryklę ir paliekame truputį viską pastovėti.
Skanaus.

Tortas "Lengvumas"

Reikės:
biskvitams:
4 kiaušiniai;
40g cukraus;
1 a.š. kepimo miltelių;
125g miltų.

Kiaušinius išplakame su cukrumi iki kol masė padvigubės (apie 5min plakame). Sudedame kepimo miltelius, miltus ir gerai išplakame.
Iškepame tris biskvitus.

Kremui:
500ml pieno;
2 kiaušiniai;
2 v.š. kukurūzų krakmolo;
60g cukraus;
puse šaukštelio ciberžolės.

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir kukurūzų krakmolu. Pieną užkaitiname beveik iki virimo ir užpilame nuolat plakant ant kiaušinių mišinio. beriame ciberžolę. Statome ant viryklės ir nuolat maišant kaitiname kol užvirs ir sutirštės. Atvėsiname.

Torto surinkimas:
Dedame pirmą biskvitą, pilame trečdalį kremo, tada vėl biskvitas, vėl kremas, vėl biskvitas ir vėl kremas. Statome į šaldytuvą bent dienai, kad suminkštėtų.
Skanaus.

Balti šaltibarščiai

Reikės:
kefyro;
pundelis ridikėlių;
sauja špinatų;
krapų;
svogūnų laiškų;
druskos pagal skonį.

Ridikėlius sutarkuojame, krapus, svogūnų laiškus susmulkiname, špinatus tai pat susmulkiname. Užpilame viską kefyru. Kiekis kefyro priklauso nuo Jūsų norimo šaltibarščių tirštumo. Beriame pagal skonį druskos, išmaišome.
Skanaus.
Receptas pagal Sezoninės virtuvės pavasario knygą.

2016 m. birželio 6 d., pirmadienis

Lietiniai su rikota ir špinatais

Reikės:
iškeptų lietinių pagal mėgiamą receptą.

Įdarui:
250g rikotos;
150g sūrio;
poros saujų smulkintų špinatų;
garam masala prieskonių;
druskos pagal skonį.


Sūrį sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su likusiais produktais. Dedame po šaukšta įdaro į lietinius, susukame juos. Kepame keptuvėje.
Skanaus.

Morkų keksiukai

Reikės:
2 kiaušiniai;
60g cukraus;
4 morkos;
200g miltų;
0,5 a.š. kepimo miltelių;
sauja graikinių riešutų;
sauja razinų.

Razinas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, sudedame tarkuotas morkas (ne burokine tarka, o  šiek tiek smulkesne). Sudedame miltus su kepimo milteliais, graikinius riešutus ir razinas. Gerai išmaišome.
Dedame į keksiukų formeles ir kepame apie 15 min 180C.
Skanaus.

Karšti sumuštiniai

Reikės:
2 pokeliai varškės (360g);
1 kiaušinis;
200g sūrio;
žalumynų (krapų ir svogūnų laiškų -  maždaug po saujelę);
garam masala prieskonių pagal skonį (aš dėjau nepilną šaukštelį);
druskos pagal skonį;
forminės baltos duonos.

Sūrį sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su varške, kiaušiniu, smulkintais žalumynais, druska ir prieskoniais.

Duoną paskrudiname orkaitėje. Dedame ant riekelių varškės masės ir kepame apie 10min 180C.

Kiaušinienė su špinatais

Reikės:
4 kiaušiniai;
50ml pieno;
1 v.š. miltų;
saujos smulkintų špinatų.

Viską gerai sumaišyti. Kepti keptuvėje.
Skanaus.


Žaliasis tortas

Torto pagrindui:
bananas;
sausainiai (naudojau saldžius krekerius, apie 200g).

Sausainius sutrupinau šiek tiek ir sumaišiau su trintu bananu. Sausainių nesvėriau kiek sudėjau, bet masė turi gautis tokia minkoma, ne trapi ir ne labai limpanti prie rankų.
Paruošta sausainių mase išklojame torto formos dugną.

Įdaras:
250g rikotos;
200g kondensuoto pieno (saldinto);
2 v.š. želatinos;
25 ml vandens želatinai ištirpinti;
250ml grietinėlės plakamos.

Grietinėlę išplakame. Sumaišome su kondensuotu pienu, rikota. Supilame rūgštynes trintas (jas sutryniau į tyrę įpylusi šiek tiek grietinėlės - apie 50ml neplaktos). Supilame tirpintą želatiną ir gerai išmaišome.
Pilame ant torto pagrindo ir dedame, kad sustingtų.
Skanaus.

2016 m. birželio 2 d., ketvirtadienis

Vyniotinis iš varškinės tešlos

Reikės:
180g varškės;
1 kiaušinis;
5 v.š. kefyro;
5 v.š. aliejaus;
30g cukraus;
300g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių.

Įdarui:
aš naudojau paruoštą aguonų masę skirtą įdarams.

Varškę išmaišome su kiaušiniu. Sudedame cukrų, aliejų, kefyrą, kepimo miltelius ir išmaišome. Tada sudedame miltus ir išminkome tešlą. Ją iškočiojame, dedame įdarą, susukame ir kepame orkaitėje apie 20min 180C.
Skanaus.
Labai skani, minkštutė tešla.