2017 m. sausio 31 d., antradienis

Varškinės spurgos

Reikės:
360g varškės;
50g cukraus;
2 kiaušiniai;
280g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
aliejaus virimui.

Varškę išmaišome su cukrumi, kiaušiniais, kepimo milteliais. Supilame miltus ir išminkome tešlą. Tešla gaunasi lipnoka.
Formuojame nedideles apvalias spurgas ir verdame aliejuje ant lėtos ugnies.

Skanaus.


Grietiniečiai

Reikės:

Tešlai:
370g miltų;
100g grietinės;
10g cukraus;
100g minkšto sviesto;
1 kiaušinis;
1 a.š. kepimo miltelių.

Sviestą išsukame su kiaušiniu, cukrumi, grietine. Dedame likusius produktus ir užminkome tešlą.

Įdarui:
180g varškės;
2v.š. "Rududu";
pakelis vanilinio pudingo miltelių;
(jeigu norisi saldžiau - dar cukraus).

Viską įdarui sumaišome.

Iš tešlos formuojame paplotėlius, dedame įdarą, kraštelius užspaudžiame šakute. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 15-20min 180C.

Skanaus.

2017 m. sausio 30 d., pirmadienis

Avinžirnių troškinys

Reikės:
virtų avinžirnių (apie 1 stiklinė);
2-3 svogūnai;
1-2 morkos;
šlakelis grietinėlės;
vandens;
krapų;
petražolių;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį.

Svogūnus supjaustome kubeliais, morkas sutarkuojame ir pakepiname keptuvėje kol svogūnai beveik suminkštės. Sudedame virtus avinžirnius, pilame grietinėlę (aš šiam kiekiui pyliau kažkur 150ml), pilame vandens (150ml), dedame prieskonių, druskos, smulkintus krapus, petražoles ir dar šiek tiek patroškiname (apie 10min).
Skanaus.

Burokėlių mišrainė su konservuotais pievagrybiais

Reikės:
1 virtas burokėlis (didesnis);
3 virtos bulvės;
1-2 virtos morkos;
1 obuolys;
pundelis krapų;
skardinė konservuotų pievagrybių (200g);
majonezo;
druskos pagal skonį.

Viską supjaustome kubeliais (išskyrus pievagrybius), sudedame likusius produktus, gerai išmaišome, beriame pagal skonį druskos.
Skanaus.

Labai skani mišrainė. Pievagrybiai buvo mažiukai, tai aš jų nepjausčiau.

2017 m. sausio 24 d., antradienis

Keksiukai su šokoladu

Reikės:
100g šokolado;
120g sviesto;
120ml pieno;
2 kiaušiniai;
1 a.š. kepimo miltelių;
180g miltų;
(jeigu norite saldžiau tai dėkite dar cukraus).

Sviestą, šokoladą išlydyti. Aš ištirpinau mikrobangų krosnelėje.
Supilkite pieną.
Išplakite atskirame inde kiaušinius ir ant jų supilkite tirpinto šokolado masę. Sudėkite likusius produktus ir išplakite. Tešla gaunasi skystoka, bet keletą minučių pabuvusi "ramybėje" tampa tirštoka.
Tešlą pilame į keksiukų formeles ir kepame orkaitėje apie 15 min 180C.
Skanaus.

Vyniotinis su obuoliais

Plonai kočiotos tešlos su kvapniu obuolių įdaru.

Reikės:

tešlai:
350g miltų;
žiupsnelis druskos;
1 kiaušinis;
125g vandens;
25g aliejaus.

Į dubenį supilame miltus, beriame žiupsnelį druskos ir sudedame likusius produktus. Išminkome tešlą ir dedame ją į šaldytuvą kol ruošime įdarą.

Įdarui:
4 labai dideli obuoliai;
2-3 v.š. cukraus (aš naudojau tamsujį cukrų);
1 v.š. ghee sviesto (arba paprasto).

Obuolius nulupame ir supjaustome gabaliukais. Keptuvėje išlydome sviestą, dedame cukrų, obuolius ir maišant kepiname pora minučių.


tešlą plonai iškočiojame (kočiojame labai plonai). Dedame obuolių įdarą ir susukame vyniotinį. Vyniotinio viršų "apglostome" šlapiomis rankomis.  Atsargiai jį dedame į kepimo skardą ir kepame apie 25min 180C kol viršus gražiai pagels.

Skanaus.

2017 m. sausio 18 d., trečiadienis

Tortas su plikytais sausainiais

Labai lengvai pagaminamas, nėra labai saldus ar riebus.

Reikės:
250g plikytų sausainių;
250g maskarponės;
3 dideli obuoliai;
2 dideli bananai;
pakelis grietinėlės standiklio;
cukraus pagal skonį;
300ml riebios plakamosios grietinėlės.


Obuolius nulupame, supjaustome smulkiai. Bananą supjaustome riekelėmis ir viską dedame į keptuvę bei kepiname kol masė suminkštės ir sutirštės (apie 5 min). Aš įbėriau šaukštelį kokoso žiedų cukraus. Paliekame atvėsti.

Grietinėlę išplakame iki standumo, dedame grietinėlės standiklį, cukrų. Išmaišome. Sudedame maskarponę ir gerai išplakame (bet neplakame ilgai, nes susimuš iš grietinėlės sviestas).

Torto surinkimas:
Torto formą išklojau maistine plėvele. Išdėliojau vienu sluoksniu maždaug pusę sausainių, stengdamasi palikti kuo mažesnius tarpus tarp sausainių. Dedu pusę obuolių - bananų masės ir paskleidžiu ant visų sausainių. Dedu pusę grietinėlės kremo. Tada sudedu likusius sausainius, likusią obuolių masę ir likusią grietinėlės masę.

Išlyginame torto viršų ir paliekame šaldytuve bent jau pusei dienos arba per naktį. Idealu, jeigu tortas galėtų pastovėti visą parą ar net ilgiau - suminkšėtų dar labiau ir būtų nuostabiai skanu :-)

Recepto idėja iš: http://vmgonline.lt/receptai/obuoliu-pyragas-is-plikytu-sausainiu/

Sausainiai su kukurūzų miltais

Reikės:
100g medaus;
4 v.š. kokoso cukraus (arba paprasto);
50g sviesto;
1 kiaušinis;
200g miltų;
100g kukurūzų miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 a.š. meduolių prieskonių.

Medų, cukrų ir sviestą pašildome, kad  ištirptų. Atvėsiname. Mušame kiaušinį, dedame miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir išminkome tešlą. tešlą iškočiojame ir formelėmis spaudžiame sausainius. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 10min 180C.

Labai skanūs sausainiai. Galbūt vieni skanesnių iš išbandytų. Traškūs.

Skanaus.

Sūrio vyniotinis su malta mėsa

Reikės:
200g fermentinio sūrio;
2 kiaušiniai;
3 v.š. majonezo;
2 v.š. miltų.

Įdarui:
apie 200g maltos mėsos;
persilado prieskonių;
druskos.

Sūrį sutarkuojame burokine tarka. Dedame likusius produktusir gerai išmaišome. Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame apie 20min 180C. Formą ištieskite kepimo popieriumi.

Įdarui:
maltą mėsą sumaišome su prieskoniais.

Iškepusį biskvitą nuimame nuo kepimo popieriaus, uždedame faršą ir susukame vyniotinį. Dedame į orkaitę ir kepame apie pusvalandį 180C.

Skanaus.

Skrudinti avinžirniai

Labai paprastas, greitas ir lengvas patiekalas. O be to ir labai sveikas užkandis.

Reikės:
avinžirnių;
mėgiamų prieskonių;
šlakelio aliejaus;
žiupsnelio druskos.

Avinžirnius iš vakaro užmerkiame. Ryte išverdame, nusunkiame. Dedame prieskonių, pilame šlakelį aliejaus, beriame šiek tiek druskos ir gerai išmaišome. Paskleidžiame ant kepimo skardos ir apie 10min kepame orkaitėje 180C.

Skanaus.

Receptas iš Gero maisto dienoraštis "Žiemos knygos" - Renata Ničajienė.

Avinžirnių burgeriai

Reikės:

virtų avinžirnių;
1 svogūnas;
pundelis krapų;
mėgiamų prieskonių;
žiupsnelis druskos;
1 v.š. adžikos;
saujelė miltų;
1 kiaušinis.

Visus produktus (išskyrus miltus ir adžiką) sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki tyrės beveik. Dedame miltus, adžiką ir išminkome masę. Turi gautis tokia formuojama masė, panašiai kaip kotletams. Darome paplotėlius, sudedame į kepimo skardą, viršų aptepame adžika ir kepame apie 10-15 min 180C.

Labai skanūs paplotėliai, puikiai tiko naminiams "hamburgeriams".

Skanaus.

AVižinių dribsnių ir bulvių blynai

Reikės:
1st avižinių dribsnių;
10 vnt bulvių;
1 kiaušinis;
miltų, kad tešla nebūtų skysta, o gautųsi grietinės tirštumo;
1 svogūnas;
druskos pagal skonį.

Avižinius dribsnius užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti. Avižiniai dribsniai turėtų sugerti visą vandenį, jeigu vandens per daug, kai dribsniai išbrinks nupilame vandens perteklių.
Svogūną sutarkuojame. Bulves sutarkuojame, tačiau ne burokine, o šiek tiek smulkesne tarka (tačiau ne ta pačia smulkiausia). Viską sumaišome ir keptuvėje apkepame storus blynus. Juos perdedame į kepimo indą (aš dėjau į troškintuvą). Užpilame padažu (vanduo, grietinė, druskos žiupsnelis) ir troškiname orkaitėje apie pusvalandį 180C.

Skanaus.

Gavosi skanūs bulviniai blynai.

2017 m. sausio 14 d., šeštadienis

Kibinai

Nuostabūs. Labai skanūs. Įdaras sultingas. Tešla labai lengvai pagaminama, lengvai kočiojama, minkštutė.

Reikės:
0,530g miltų;
150g sviesto;
2 kiaušiniai;
250ml grietinės (naudojau graikišką jogurtą;
žiupsnelis druskos.

Miltus sumaišome su druska ir sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą. triname tarp pirštų, kol sviestas susimaišys su miltais ir neliks jokių sviesto gabaliukų. Tada mušame kiaušinius, dedame grietinę ir išminkome tešlą. Jeigu tešla lipni, įdėkite truputį miltų. Tešla turi gautis minkšta, nelimpanti prie rankų ir elastinga. Ją lengva kočioti, ji nelipo prie stalo paviršiaus.

Įdarui:
maltos mėsos (dėjau kažkur 600g);
mėgiamų prieskonių;
truputį graiškiško jogurto (dėjau apie pora gerų šaukštų);
1 svogūnas.

Mėsą sumaišiau su kubeliais pjaustytu svogūnu, prieskoniais, graikišku jogurtu.

Dariau kibinus. Ėmiau po 70g tešlos, iškočiojau "blynukus", dėdavau paruošto įdaro ir padarydavau kibinų formą. Sudėjau į kepimo skardą ir kepiau apie 25min 180C.

Labai labai skanūs kibinai. Patiko visai šeimynai.

Kiaušiniai svogūnų ir pomidorų patale

Reikės:
4- 5 svogūnai;
1 skardinė konservuotų smulkintų gabaliukais pomidorų savo sultyse;
5 kiaušiniai;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį;
truputį sviesto (naudojau sviestą ghee).

Svogūnus nulupame ir supjaustome pusžiedžiais. Pakepiname su sviestu (arba ghee). Kai svogūnai suminkštėja, sudedame visą skardinę smulkintų gabaliukais pomidorų, Troškiname ant lėtos ugnies apie 5 min. Beriame pagal skonį prieskonių, druskos. Ant viršaus užleidžiame visus kiaušinius, nemaišome. Uždengiame keptuvę dangčiu ir kepiname kol kiaušiniai iškeps (arba trynys liks skystas, kaip tik Jums skaniau).
Valgėme su duona.
Labai skanu, paprasta ir greita.

Recepto idėja iš knygos "Sezoninė virtuvė. Žiema". Improvizavau pagal receptą "Žieminė šakšuka su porais ir konservuotais pomidorais"

2017 m. sausio 11 d., trečiadienis

Kepti vištienos kumpeliai su daržovėmis

Greiti pietūs. Labai greiti, paprastai pagaminami ir labai skanūs.

Reikės:
6 vnt vištienos kumpelių;
mėgiamų prieskonių (naudojau persiladą, druską);
pakuotė šaldytų daržovių mišinio (naudojau šaldytas morkas ir žirnelius);
1 v.š. medaus;
žiupsnelio druskos;
šaukštelis kokosų aliejaus.

Mėsą ištriname prieskoniais (persiladu, druska). Šaldytas daržoves sumaišome su skystu medumi, skystu kokosų aliejumi, žiupsneliu druskos. Daržoves supilame į kepimo skardą, ant daržovių išdėliojame vištienos kumpelius ir kepame orkaitėje apie 30min 180C.

Skanaus.

Grietinėlės keksiukai

Lengvi, purūs, tokie... na, tikrai kitokie negu iš paprastos tešlos.


Reikės:
225g miltų;
2 a.š. kepimo miltelių;
350g riebios plakamosios grietinėlės;
3 didelių kiaušinių (arba 4 mažų);
40g cukraus.

Grietinėlę išplakame iki lengvų putų (nereikia plakti iki standumo). Mušame kiaušinius, dedame cukrų ir gerai išplakame.  Sudedame miltus, kepimo miltelius ir gerai išplakame. Pilame į keksiukų formeles ir kepame apie 20min 180C.

Skanaus.

Riešutų sviesto triufeliukai

Labai labai skanūs.

Reikės:
100ml riebios grietinėlės;
75g žemės riešutų sviesto (naudojau sviestą su riešutų gabaliukais);
200g šokolado;
2 imbieriniai sausainiai.

Triufelių apvoliojimui: naudojau tuos pačius imbierinius sausainius.

Grietinėlę kaitinti kartu su šokoladu kol šis išsilydys. Sudėti riešutų sviestą ir gerai išmaišyti. Nuimti nuo viryklės. Sudėti sutrupintus du sausainius, gerai išmaišyti ir palikti vėsiai (šaldytuve porai valandų). Aš palikau per naktį. Po to iš atvėsusios masės formuoti rutuliukus, juos apvolioti sausainių trupiniuose. Laikyti šaldytuve. Labai skanūs, tirpstantys burnoje saldainiukai.
Skanaus.

Traškūs imbieriniai sausainiai

Reikės:
100g sviesto;
30g cukraus;
150g medaus;
1 kiaušinis;
400g miltų;
2 a.š. malto imbiero;
1 a.š. cinamono;
2 v.š. maltu kanapių sėklų (nelukštentų);
1a.š. kepimo miltelių.

Cukrų su sviestu gerai išsukti, mušti kiaušinį, supilti medų (skystą) ir gerai išmaišyti. Sudėti miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir gerai išminkyti tešlą. Dėti į maišelį, palaikyti šaldytuve pusvalandį. Po to kočioti, išpjaustyti sausainius ir kepti 180C 10-12min.
Skanaus.

Riešutų sviesto tortas

Saldus, sotus. Toks tikras, mėgstantiems saldžiai.

Reikės:

biskvitams:
40g kakavos miltelių;
150g verdančio vandens;
100g pieno;
150g sviesto;
210g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
40g cukraus;
3 kiaušiniai.


Kakavą užpilame verdančiu vandeniu ir gerai išmaišome. Tada sudėjau sviestą ir maišiau kol šis ištirpo. Tada supyliau pieną.
Kiaušinius gerai išplakiau su cukrumi. Supyliau kakavos masę, miltus, kepimo miltelius, druską ir gerai išplakiau.Gaunasi tokia skystoka tešla. Iš šios tešlos iškepiau keturis biskvitus (19cm tortinėj).


Kremas:
300g šokolado (naudojau šokoladinius senius);
320g žemės riešutų sviesto (naudojau riešutų sviestą su riešutų gabaliukais);
350g riebios plakamos grietinėlės.

Šokoladą išlydome. Sudedame žemės riešutų sviestą ir gerai išmaišome. Jeigu gerai nesimaišo, dar pašildome. Aš viską šildžiau mikrobangu krosnelėje. Grietinėlę išplakame iki standumo ir sumaišome su šokolado mase. Pertepame torto biskvitus sulaisčius juos citrina su vandeniu.
Paliekame šaldytuve per naktį. Skanaus.

Duona su graikišku jogurtu

Reikės:
400g graikiško jogurto;
400g avižinių (arba miežinių) dribsnių;
žiupsnelio druskos;
šaukštelio kmynų;
šaukštelio sezamo sėklų.

Viską sumaišome ir gautą tešlą dedame į kepimo formą. Kepame apie 40-50min 180C.

Skanaus.

Burokėlių mišrainė

Reikės:
4 vnt virtų burokėlių;
2 obuoliai;
nedidelis svogūnas;
konservuotų žirnelių;
majonezo;
žiupsnelio druskos.

Burokėlius, obuolius supjaustome kubeliais ir sumaišome su žirneliais, majonezu. Beriame pagal skonį druskos.
Skanaus.