2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Žuvies kotletai



Reikės:
4 riekelės batono;
60 ml liesos grietinėlės;
400 g žuvies filė;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
pora saujų džiuvesėlių;
1 kiaušinis.

Batono riekeles apliejame grietinėle ir paliekame porai minučių išbrinkti.
Žuvies filė sumalame. Sumalame batoną išmirkytą. Viską permalame du kartus. Mušame kiaušinį, dedame druską, prieskonius, išmaišome. Dedame džiuvesėlius ir išmaišome.
Iš masės formuojame kotletukus ir kepame keptuvėje ant lėtos ugnies.

Margas plovas



Reikės:
2 pieniškos dešrelės;
150 ml ryžių;
1 paprika;
3-4 v.š. pomidorų padažo.

Ryžius dedame virti.
Dešreles supjaustome riekelėmis, papriką kubeliais. Pakepiname keptuvėje. Išvirusius ir nusunktus ryžius pilame į keptuvę, dedame pomidorų padažą ir dar pakepiname šiek tiek.
Skanaus.

Sausainukai "Sraigės"



Reikės:
200 g varškės;
1 kiaušinis;
4 v.š. cukraus;
7 v.š. pieno;
7 v.š. aliejaus;
miltų, kad tešla neliptų prie rankų ir būtų galima kočioti;
1 a.š. kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos.

Įdarui: obuolys, žiupsnelis cinamono ir šaukštas cukraus.

Varškę ištriname su kiaušiniu, pienu, aliejumi, cukrumi, druska. Beriame kepimo miltelius, išmaišome. Po truputį maišant pilame miltus. Tešla turi gautis nelimpanti, kočiojama.
Tešlą iškočioti stačiakampiu, dėti obuolių įdarą ir susukti volelį. Supjaustyti griežinėliais ir kepti orkaitėje apie 20min 200C.

Įdaro paruošimas: obuolį supjaustome nedideliais gabaliukais, sumaišome su cukrumi ir cinamonu.

2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Vištienos piršteliai



Reikės:
1 vištos krūtinėlės filė;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį;
1 v. š. aliejaus;
1 sauja džiuvesėlių;
1 sauja sezamo sėklų.

Krūtinėlę supjaustome išilgai juostelėmis. Dedame į indą, supilame prieskonius, druską, aliejų ir išmaišome. Suberiame džiuvėsius, sezamo sėklas ir išmaišome, kad vištiena pasidengtų.
Kepame orkaitėje apie 20min 180C.

Bulviniai blynukai su sūriu



Reikės:
7 vnt vidutinio dydžio bulvių;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
5 saujos miltų.

Įdarui:
tarkuoto fermentinio sūrio (apie 150g).

Bulves nuskutame, išverdame, atvėsiname ir sumalame. Mušame kiaušinį, dedame druską ir išmaišome. Suberiame miltus, išminkome. Tešla gaunasi lipni.
Imame drėgnomis rankomis bulvių masės, formuojame blynukus, dedame įdarą ir suformuojame kaip žemaičių blynus. Kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.

2012 m. kovo 27 d., antradienis

Varškės spurgos su obuoliais



Reikės:
250 g varškės;
1 kiaušinis;
3 v.š. cukraus;
žiupsnelis druskos;
1 a.š. kepimo miltelių;
6 v.š. miltų.

Varškę ištriname su kiaušiniu, cukrumi ir druska. Dedame kepimo miltelius, išmaišome. Sudedame miltus ir išmaišome. Tešla gaunasi lipni.
Obuolį supjaustome gabaliukais.
Imame tešlos gabaliuką, dedame obuolio įdarą ir darome rutuliuką. Verdame įkaitintame aliejuje kol gražiai parus.
Labai skanios spurgytės.

Bulviniai rageliai



Reikės:
1 kg bulvių;
400 kg virto kiaulienos kumpio;
2 kiaušiniai;
druskos pagal skonį;
prieskoniai pagal skonį;
3 v.š. krakmolo;
200 g mocarelos (galima ir kitokio sūrio).

Bulves išverdame ir kartu su virtu kumpiu sumalame. Mušame kiaušinius, dedame druską, prieskonius, krakmolą ir gerai išmaišome. Masė gaunasi lipni.
Mocarelą supjaustome gabaliukais. Imame bulvių masės, dedame sūrio įdarą. Formuojame blynelius ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.

Varškėtukai su razinomis



Reikės:
pakelis varškės (180g);
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
1 v.š. cukrau;
60 g miltų.

Įdarui: saujelė razinų.

Varškę, cukrų, druską ir kiaušinį gerai ištriname. Suberiame miltus ir išmaišome. Tešla gaunasi labai lipni, bet ne skysta.
Razinas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame dešimt minučių brinkti.
Iš tešlos darome rutuliukus ir dedame razinų įdarą.
Verdame šiek tiek pasūdytame vandenyje apie 6-7 min.

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Bulviniai blynai su vištiena



Reikės:
12 vnt vidutinio dydžio bulvių;
pusė vištienos krūtinėlės;
2 kiaušiniai;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
8 saujos miltų.

Bulves išverdame. Vištieną išverdame. Bulves ir vištieną sumalame mėsmale. Mušame kiaušinius, dedame druską, prieskonius. Išmaišome. Beriame miltus, išmaišome. Drėgnomis rankomis formuojame blynukus ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Patiekiame su grietine.

Bulviniai varškėčiai



Reikės:
3 vnt vidutinio dydžio bulvių;
200 g varškės;
1 kiaušinis;
2 v.š. krakmolo;
5 v.š. džiuvesėlių.

Bulves sutarkuojame burokine tarka, nuspaudžiame ranka skystį.
Varškę išmaišome su kiaušiniu, krakmolu, druska. Sumaišome su bulvėmis. Beriame džiuvesėlius ir gerai išmaišome.
Drėgnomis rankomis formuojame blynukus, apkepame keptuvėje.
Tada perdedame į puode užvirintą vandenį (vandens tiek, kad tik apsemia varškėtukus) ir paverdame ant lėtos ugnies apie 15min.
Patiekiame su grietine.
Labai skanūs varškėtukai.

2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Makaronai su apelsinine vištiena



Reikės:
1 pakelis makaronų ( 500g);
1 apelsinas;
pusė vištienos krūtinėlės;
pusė poro;
150 g mocarelos;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį.

Vištieną smulkiai supjaustome, beriame druską, prieskonius, išmaišome ir kepame keptuvėje. Porą supjaustome tai pat ir beriame į vištieną. Kepame kol vištiena iškeps. Supilame iš apelsino išspaustas sultis ir dar pakepame minutę.
Makaronus išverdame, nusunkiame. Supilame ant jų vištieną, išmaišome. Suberiame tarkuotą sūrį ir gerai išmaišome. Skanaus.

Bulvinukai su duonos įdaru



Reikės:
12 vnt bulvių (vidutinio dydžio);
6 v.š. krakmolo (kupini);
druskos pagal skonį;
1 didokas svogūnas;
3 v.š. juodos duonos džiuvesėlių;
1 kiaušinis.

Bulves nuskutame ir išverdame. Sumalame. Mušame kiaušinį, dedame krakmolą, druską ir gerai išminkome.
Svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname su trupučiu aliejaus, beriame truputį druskos, duonos džiuvesėlius ir dar šiek tiek pakepiname.
Iš bulvių masės darome kukulius, dedame įdarą ir verdame apie 7-8min.

2012 m. kovo 23 d., penktadienis

Varškėčiai - morkėčiai



Reikės:
tešlai: 3 stiklinės miltų;
1 stiklinė vandens;
2 v.š. aliejaus.

Į dubenį pilti miltus, aliejų, su šaukštu lengvai pamaišyti. Tada viską užpilti verdančiu vandeniu, šaukštu išmaišyti ir palengva minkyti tešlą. Tešla gaunasi elastinga, nelimpa prie rankų, puikiai kočiojasi.

Įdarui:
nedidelė virta morka;
pakelis varškės;
kiaušinio trynys;
cukraus pagal skonį.

Morką sutarkuojame ir sumaišome su cukrumi. Atskirai išmaišome varškę su kiaušinio tryniu ir cukrumi.

Tešlą iškočiojame, išspaudžiame su stikline apskritimus, dedame įdarą - varškės ir šalia jos - morkų masės. Štai taip:



Ir lipiname koldūniukus.
Verdame vandenyje apie penkias minutes.
Skanaus.

Šokoladiniai blynai



Reikės:
150 ml pieno;
1 kiaušinis;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 sauja saulėgrąžų lukštentų;
50g pieniško šokolado;
miltų tiek, kad tešla būtų kaip blynams.

Šokoladą susmulkiname (aš sudėjau į maišelį ir patrankiau mėsos plaktuku), visus kitus produktus sumaišome, suberiame saulėgrąžas, smulkintą šokoladą ir išmaišome. Kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.

2012 m. kovo 22 d., ketvirtadienis

Avižiniai sausainukai



Reikės:
3 st. avižinių dribsnių;
50g sviesto;
1 a.š. kepimo miltelių;
70g cukraus;
3 kiaušiniai
2 saujos razinų;
sauja sezamo sėklų.

Dvi stiklines avižinių dribsnių sumalame iki trupinių, stiklinę dribsnių paliekame sveikų.
Atskirame dubenyje išplakame lydytą sviestą, kiaušinius, kepimo miltelius, cukrų ir užpilame ant dribsnių. Išmaišome. Suberiame razinas, sezamo sėklas. Išmaišome ir paliekame pusvalandžiui brinkti.
Darome rankomis sausainukus ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepame apie 15min 175C.

Apkeptos batono riekelės



Reikės:
3 kiaušiniai;
100 ml pieno;
forminio batono (dar vadinamos forminės duonos);
2 v.š. cukraus.

Kiaušinius išplakame su pienu ir cukrumi. Mirkome batono riekeles ir kepame keptuvėje.
Labai skanu, batonas minkštas gaunasi, salstelėjęs. Jei norima saldžiau, dėkite daugiau cukraus.

Moksleiviškas apkepas



Reikės:
12 vnt. bulvių;
2 kiaušiniai;
1 didelis svogūnas;
1 morka;
4 v.š. grietinės;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
350 g virtos mėsos.

Bulves ir morkas išverdame, atvėsiname ir sumalame. Mušame kiaušinius, beriame druskos ir gerai išmaišome. Pusę svogūno supjaustome kubeliais ir pakepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Virtą mėsą sumalame, dedame pagal skonį druskos, prieskonių. Į mėsą sumalame pusę svogūno. Išmaišome.
Į kepimo indą dedame pusę bulvių masės, dedame pora šaukštų grietinės ir paskleidžiame ant bulvių, ant viršaus paskleidžiame mėsą, ant jos vėl grietinės pora šaukštų, ir užklojame mėsą likusia bulvių mase. Kepame orkaitėje apie pusvalandį kol gražiai apskrus.

Recepto šaltinis: knygelė "Receptai vaikams".

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Dėdės omletas



Reikės:
1 vidutinio dydžio bulvė;
4 kiaušiniai;
2 v.š. grietinės;
1 nedidelis svogūnas;
žiupsnelis druskos;
žiupsnelis smulkintų krapų.

Bulvę sutarkuojame ne burokine, o šiek tiek smulkesne tarka. Mušame kiaušinius, dedame druską, grietinę, kubeliais supjaustytą svogūną, krapus ir gerai išmaišome. Kepame keptuvėje blynus per visą keptuvę. Man gavosi trys nemaži blynai.

2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Kiniški blynai



Reikia:
210 - 250 g miltų;
1 a.š. druskos;
1/2 puodelio vandens (kambario temp.);
keletą krapų;

Aliejaus kepimui

Miltus sumaišyti su druska ir vandeniu, užminkyti tešlą, minkyti ~5 minutes. Tešla turi gautis elastinga, ir vos vos limpanti. Tešlą aptepti aliejumi, uždengti maistine plėvele ar rankšluostėliu ir palikti bent pusvalandžiui pailsėti.
Vėliau tešlą padalinti į 4 lygias dalis, kiekvieną atskirai plonai iškočioti, pabarstyti smulkintais krapais, susukti į vyniotinuką, ir tą vyniotinuką susukti į spiralę (kaip sraigę), delnu paploti ir atsargiai dar kart iškočioti.
Į keptuvę pilti apie pora v.š. aliejaus, dėti po vieną blyną ir apkepti iš abiejų pusių. SKANAUS!

Receptas: http://laisvalaikisvirtuveje.blogspot.com/2012/02/kiniski-blynai-scallion-pancakes.html

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Marmūrinis pyragas su rikota



Reikės:
175 g sviesto (ir dar truputis patepimui),
3 šaukštai kakavos miltelių,
200 g smulkaus cukraus,
2 truputį paplakti kiaušiniai,
125 g miltų.

Viršutiniam sluoksniui:

250 g rikotos sūrio,
40 g smulkaus cukraus,
1 kiaušinis.

Gaminimo būdas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu patepkite stačiakampę 28x18cm dydžio kepimo formą. Keptuvėje išlydykite sviestą. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite kakavą ir cukrų, tada kiaušinius bei miltus. Supilkite į kepimo formą.

2. Dubenyje išplakite rikotą, cukrų ir kiaušinį. Šaukšteliu sudėkite ant pyrago viršaus ir peiliu suformuokite “marmurinį” paviršių, kad matytųsi ir tamsi, ir šviesi masė.

3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45 min. Leiskite atvėsti ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Laba labai skanus pyragas, drėgnas. Vienas iš skaniausių kada nors keptų pyragų. Rekomenduoju.
Tamsi tešla gaunasi tokia "sunki", tiršta, bet ant jos viršaus užpylus rikotos masę, su šaukštu gražiai pamakaluoju ir tie raštai gražiai atsirado.

Recepto šaltinis: http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/marmurinis-pyragas-su-rikota.d?id=44437745

Citrininis pyragas su rikota



Reikės:
75 g sviesto;
175 g cukraus;
75 g ricotta (rikotos);
175 g miltų;
3 kiaušinių;
1 citrinos;
1,5 arb. š. kepimo miltelių;
cukraus pudros.

Citrina švariai nuplaunama, nutarkuojama žievelė, išspaudžiami 3 valg. šaukštai citrinos sulčių. Kiaušinių baltymai atskiriami nuo trynių. Suminkštintas sviestas ištrinamas su cukrumi. Sudedama ricotta ir gerai ištrinama. Pastoviai maišant po vieną sudedami kiaušinių tryniai. Suberiamos citrinos žievelės, 2 valg. šaukštai miltų, supilamos citrinos sultys ir išmaišoma. Likę miltai sumaišomi su kepimo milteliais, suberiami į tešlą ir išmaišomi. Baltymai išplakami iki standžių putų ir supilami į tešlą. Viskas atsargiai išmaišoma. Į kepimo formą (22 cm skersmens) išteptą sviestu, supilama paruošta tešla. Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 180 laipsnių temperatūroje apie 40 – 45 min. Iškepęs citrininis pyragas su ricotta paliekamas orkaitėje 10 min. pravėsti. Citrininis pyragas su ricotta išimamas iš kepimo formos, apibarstomas cukraus pudra ir patiekiamas. Skanaus.

Receptas rastas: http://www.patiekalu-receptai.lt/pyragu-receptai/citrininis-pyragas-su-ricotta/

2012 m. kovo 12 d., pirmadienis

Kiaušinienė su saulėgrąžomis



Reikės:
3 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
5 v.š. miltų;
100 ml pieno;
sauja saulėgrąžų.

Kiaušinius išplakame su druska, pienu ir miltais. Pilame plonai tešlos į keptuvę, užbarstome saulėgrąžų, kepame vieną pusę, po to atsargiai apverčiame kitą.
Man gavosi trys tokie nemaži blynai.

Duonos bandukės



Reikės:
forminės baltos duonos;
rikotos sūrio.

Dedame po riekę duonos į karštų sumuštinių keptuvą. Ant viršaus uždedame po šaukštelį sūrio ir po antrą riekę duonos. Keptuvą uždarome ir kepame kelias minutes, kol duona gražiai apskrus.
Paprasta, greita ir labai skanu.

Makaronų lizdeliai



Reikės:
8 vnt susuktų makaronų lizdelių;
500 g maltos kiaulienos;
1 morka;
100 ml grietinėlės liesos;
100 g sūrio.

Maltą mėsą su prieskoniais ir druska sumaišome ir kepame keptuvėje, kad pasidarytų biri. Suberiame morkas ir dar kelias minutes pakepiname. Supilame grietinėlę ir dar minutę pakepinam.
Išvirusius makaronus dedame lizdeliais į kepimo indą. Ant makaronų sudedame maltą mėsą su morkomis ir grietinėle. Dedame į orkaitę ir kepame apie 25min 180C.
Kai viskas bus beveik iškepę, tada užberiame ant viršaus sūrio ir palaikome orkaitėje kol sūris išsilydys.
Labai skanu.

2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Vermišelių ir obuolių apkepas



Rekės:
150 g vermišelio makaronų;
300 g obuolių;
1 a. š. cinamono;
60 cukraus;
40 g sviesto;
1 kiaušinis;
sauja razinų;
70 ml liesos grietinėlės.

Vermišelius išverdame. Obuolius supjaustome ir užbėrus cinamono, išmaišome.
Sviestą išlydome ir ištriname su cukrumi bei kiaušiniu. Viską sumaišome su išvirtais vermišeliais, razinomis bei obuoliais. Supilame grietinėlę ir išmaišome. Beriame į kepimo formą ir kepame apie pusvalandį 180C kol viršus gražiai parus.

Pyragėliai



Reikės:
300 g miltų (kad tešla neliptų prie rankų);
10 g mielių;
50 g cukraus;
100 ml pieno;
80 g sviesto;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos.

Užminkome mielinę tešlą. Mieles išsukame su šaukšteliu cukraus iki košelės. Supilame šiltą pieną ir išmaišome. Dedame tirpintą sviestą, cukrų, druską, kiaušinį ir išmaišome. Beriame miltus. Tešla turi gautis minkštutė, elastinga ir nelipti prie rankų.
Paliekame tešlą valandai pakilti. Po to iškočiojame ir dedame įdarą bei sulipiname bandelių kraštus ir kepame orkaitėje apie 20 min 180C.

Įdarui:
galite dėti ką norite, aš šį kartą į vienas dėjau varškę, cukrų, kiaušinį ir razinų (viską išmaišiau ir įdariau bandeles), o į kitas dėjau po riekelę dešros ir riekelę sūrio.

Džiuvesėliai su džiointomis slyomis ir riešutais



Reikės:
300 g džiovintų slyvų;
200 g žemės riešutų;
100 g cukraus;
12 g mielių;
125 ml pieno;
60 ml vandens;
miltų, kad tešla neliptų prie rankų (apie 400 g);
1 a.š. prieskonių meduoliams.

Mieles ir šaukštelį cukraus ištriname iki košelės, supilame šiltą vandenį ir išmaišome.
Į dubenį pilame šiltą pieną, dedame likusį cukrų, prieskonius, žiupsnelį druskos, mieles su vandeniu, imaišome. Supilame g miltų, išmaišome. Sudedame smulkintas džiovintas slyvas, riešutus, išmaišome ir po truputį beriame miltų, kol tešla nelimpa prie rankų ir tampa minkoma.
Paliekame tešlą valandai pakilti.
Po to formuojame ilgą duonelę, kepame apie pusvalandį 180C. Kai iškeps, supjaustome dar karštą riekelėmis ir jas dar pakepame apie 10min. 170C.

Manieji truputį per ilgai orkaitėje apskrudo, todėl tokie tamsūs atrodo :-)

Varškės blynai



Reikės:
2 obuoliai;
200 g varškės;
5 v.š. miltų;
2 kiaušiniai;
žiupsnelis druskos;
50g cukraus;
1 a.š. kepimo miltelių.

Obuolius sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su kitais ingridientais. Kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Labai skanūs blynai - minkšti.

2012 m. kovo 6 d., antradienis

Vištienos kepinys



Reikės:
1 kg. vištienos krūtinėlės;
prieskoniai, druska pagal skonį;
5 kiaušiniai;
200 g tarkuoto sūrio;

Krūtinėlę supjaustome mažais gabaliukais.
Sudedame likusius ingridientus, išmaišome.
Dedame į kepimo indą, uždengiame folija ir kepame apie pusvalandį 180C. Po to foliją nuimame ir pakepame penkias minutes, kad viršus apskrustų. Skanaus.

Obuolys su sūriu



Reikės:
obuolys;
riekelė sūrio.

Obuolį išskaptuojame (iššimame sėklas), į vidų pridedame tarkuoto sūrio. Dedame į mikrobangę minutei (gal daugiau arba šiek tiek mažiau, priklauso nuo mikrobangės galingumo). Sūris išsilydo, obuolys apminkštėja - ir patiekalas pagamintas. Kai reikia greitų pusryčių ar priešpiečių :-)

Vištienos keksiukai



Reikės:
vištienos filė;
druska;
prieskoniai pagal skonį;
morka;
svogūnas;
sūrio.

Filė supjaustome kaip karbonadams, padruskiname, išprieskoniuojame ir išmušame. Į kiekvieną keksiuko formelę klojame išmuštą vištienos filė. Dedame į 180C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15min.
Morką sutarkuojame burokine tarka, svogūną supjaustome kubeliais ir viską apkepiname keptuvėje. Sūrį sutarkuojame burokine tarka ir sumaišome su atvėsusiomis morkomis ir svogūnais.
Apkepusius vištienos keksiukus traukiame iš orkaitės ir susidariusį skystį nupilame. Į vidų, ant keksiukų viršaus pridedame morkų-svogūnų-sūrio mišinio. Ir dadr dedame į orkaitę dešimčiai minučių.
Skanaus.

P.S. sūrio, morkų, svogūnų kiekį reguliuokitės pagal savo skonį, ar norite dėti daugiau morkų, daugiau sūrio ar mažiau. Aš dėjau vieną svogūną, vieną vidutinio dydžio morką ir sutarkavau 150g sūrio.

2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Bulvių apkepas



Reikės:
1 kg. bulvių
4 kiaušiniai
150 g grietinės
100 g tirpinto sviesto
svogūnas.


Bulves sutarkuojame burokine tarka ir perplauname, kad išsiplautų krakmolas.
Svieste pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Supilame ant bulvių. Beriame druskos ir išmaišome gerai.
Dedame į kepimo indą.
Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su grietine ir užplame ant bulvių.
Kepame orkaitėje apie 30-40min 180C. kol viršus gražiai parus.



Receptas rastas mano užrašų knygelėje, bet nepasižymjau, iš kur jį nusirašiau... Gal iš rusiško forumo... Panašų neseniai užmačiau ir Ulė iš supermamų gamino.

Morkų duona



Reikės:
250 g smulkiai (burokine tarka) tarkuotų morkų;
1 v.š. cukraus;
žiupsnelis druskos;
120 ml pieno;
400 g miltų;
15 g mielių;
30 g sviesto.

Ant sviesto pakepiname morkas šiek tiek su druska.
Šiltame piene ištirpiname mieles su cukrumi.
Beriame pusę miltų, išmaišome, suberiame kepintas morkas, išmaišome ir sudedame likusius miltus. Tešla gaunasi minkoma, minkšta elastinga.
Suformuojame rutuliuką, uždengiame dubenį rankšluosčiu ir paliekame valandai pakilti. Po to perminkome, formuojame kepaliuką, dedame į orkaitę ir kepame apie 2-25min 180C.

2012 m. kovo 2 d., penktadienis

Kakavos sausainiai



Reikės:
113 g kambario temperatūros sviesto;
1/2 st. rudojo cukraus;
keli lašai vanilės esencijos;
1 trynys;
1 v. š. tirpios kakavos, ištirpintos šaukšte vandens;
žiupsnelis druskos;
1 st. miltų;
160 g šokolado (80g pieniško + 80g juodojo);
sauja graikinių riešutų.

Sviestą suplakame su ruduoju cukrumi. Nuolat maišydami įplakame trynį, kakavos mišinį ir vanilės esenciją, o tada maišome, kol masė taps vientisa. Suberiame druską bei miltus ir vėl plakame iki vientisos masės. Tešla tolygiai paskirstome kepimo formoje (20x20).
Kepame 15-20 min iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje. Išimame iš orkaitės kepinį ir pabarstom sukapotu šokoladu bei smulkintais graikiniais riešutais. Ir dar trumpam kišame į karštą orkaitę, kad šokoladas išsilydytų.

Ištraukus sausainius iš orkaitės verta iškart juos supjaustyti.

Receptas pagal: http://rytaivakarai.blogspot.com/2012/03/sveciai.html

Granola batonėliai



Reikės:
Džiovintų vaisių ir riešutų – 300 g.;
Avižų dribsnių – 400 g.;
Medaus – 200 ml.;
Aliejaus – 150 ml.;
Cinamono – žiupsnelis;
Vanilės esencijos – keli lašai;
Kokoso drožlių – 100 g.

Į sausą keptuvę suberiame avižas, vis pamaišant šiek tiek apskrudiname. Atvėsiname.
Medų pašildome su aliejumi, beriame cinamono, įlašiname vanilės esencijos. Viską gerai išmaišome.
Apskrudintas avižas sumaišome su kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais. Į mišinį supilame paruoštą sirupą, gerai išmaišome, jo visos avižos pasidengtų medumi.
Kepimo formą ištepame aliejumi, supilame paruoštą masę, tolygiai paskirstome.
Granolą kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-20 min., kol viršus šiek tiek paruduos.
Iškepusią granolą gerai atvėsiname ir supjaustome kvadratėliais.



Receptas iš čia: http://virtualivirtuve.wordpress.com/2012/02/23/granola-batoneliai/

2012 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Duona su salyklu



Reikės:
250 g kvietinių miltų;
250 g ruginių (pilno grūdo) miltų;
50 g cukraus;
30 g sauso raugo (pirkau iš parduotuvės g pakelį);
30 g sauso salyklo (irgi pirktas);
15 g šlapių mielių;
8 g druskos;
pora saujų saulėgrąžų;
400 ml šilto vandens.

Mieles ištriname su šaukšteliu cukraus iki skystos masės. Užpilame vandeniu, išmaišome.
Sumaišome sausus produktus dideliame dubenyje ir užpilame vandeniu su mielėmis. Tešlą gerai išmaišome, išminkome. Tešla gaunasi labai lipni, bet taip turi būti.
Tešlą uždengiame rankšluoščiu ir paliekame pusvalandžiui-valandai, kad pakiltų.
Tada formuojame kepaliuką, dedame į skardą, šiek tiek įpjauname į duoną palikdami raštą. Suvilgome drėgnomis rankomis kepaliuką ir kepame orkaitėje apie pusvalandį 175C.

Duona labai labai skani, minkštutė, kvapni, juoda.
Receptas rastas ant pakelio, kuriame pirkau sausą salyklą ir sausą raugą.

Cepelinai su bulvėmis ir manais



Reikės:
500 g virtų bulių;
6 v.š. manų kruopų;
4 v.š. krakmolo;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos.

Įdaras: varškė, žiupsnelis druskos.

Bulves sumalame, sumaišome su manų kruopomis, krakmolu, kiaušiniu, druska ir išminkome. Rankas sudrėkiname ir darome cepelinus dedant varškės (arba mėsos) įdarą. Verdame dešimt minučių.

Raguoliai



Reikės:
80 g sviesto;
250 g miltų;
250 g varškės;
200 g virtų bulvių;
2 v.š. manų kruopų;
žiupsnelis druskos;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 kiaušinis;
uogienės įdarui.

Bulves atvėsiname ir sumalame. Sumaišome jas su varške, kiaušiniu, manų kruopomis, tirpintu sviestu, kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Išmaišome. Supilame miltus ir išminkome tešlą. Dedame ją pusvalandžiui į šaldiklį.
Išėmus tešlą, ją iškočiojame ant riebalais patepto stalo, pjaustome trikampėliais, tepame uogienės ir susukame volelius.
Dedame į orkaitę ir kepame apie 25min 180C.

Desertas su pudingu ir grietinėle



Reikės:
250 g grietinėlės;
500 ml pieno;
1 pakelio pudingo (naudojau miškų uogų skonio)
4-6 v.š. cukraus;
3 nubraukti a.š. želatinos.

Pudingą paruošiame kaip nurodyta ant pakelio (dedame cukraus kiek norisi pagal skonį). Atvėsiname. Kol pudingas vėsta, išplakame standžiai grietinėlę. Želatiną užpilame vandeniu (nedaug vandens, kad apsemtų) ir ištirpiname. Į atvėsusį pudingą supilame nuolat maišant želatiną. Tada pudingą supilame į grietinėlę ir gerai išmaišome. supilstome į desertinius indelius ir paliekame šaldytuve, geriausia per naktį.
Gaunasi puikus desertas, lengvas, orinis, minkštutis, tirpstantis burnoje.