2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Vištienos kotletukai

Reikės:
pusantros vištienos krūtinėlės filė;
1 kiaušinis;
3 riekelės baltos duonos;
1 v.š. majonezo;
druskos pagal skonį;
prieskonių pagal skonį;
1 sauja miltų;

Padažui:
300 ml pieno;
3-4 v.š. miltų;
150-200 ml sultinio.

Vištienos filė sumalame. Duoną išmirkytą piene sumalame tai pat. Mušame kiaušinį, dedame majonezą ir išmaišome. Sudedame miltus, išmaišome.
Tešla gaunasi lapai lipni. Drėgnomis rankomis darome kotletukus, tik juos labiau suplojame, kad gautųsi tarsi karbonadai (pagal storį). Kepame keptuvėje kol apkepa abi pusės.
Puode užviriname vandenį ir sudedame kotletukus (vandens tiek, kad tik apsemtų kepsniukus). Verdame apie dešimt minučių. Jei reikia - pasūdome.

Padažui: Keptuvėje įkaitiname pieną iki užvirimo. Atskirame puodelyje išplakame miltus su šlakeliu pieno (kad gautųsi skysta blyninė tešla). Į verdantį pieną supilame sultinį - apie 150 - 200 ml (nupylus nuo kepsniukų). Užverdame, tada nuolat maišant supilame pieną maišytą su miltais. Užviriname kol sutirštės. Sudedame kepsniukus į padažą, kad įsigertų.
Skanaus.

Daržovių apkepėlė

Reikės:
200 g žaliųjų žirnelių;
1 didelis svogūnas;
1 morka;
150 g cukinijos;
2 pomidorai;
žiupsnelis druskos;
4 virtos bulvės;
1-2 v.š. pomidorų padažo.

Svogūną supjaustome kubeliais, morką sutarkuojame, žirnelius išaižome iš ankščių, cukiniją supjaustome kubeliais. Dedame viską į keptuvę, įpilame šlakelį aliejaus ir kepame pora minučių.
Užpilame vandeniu, uždengiame dangtį ir troškiname kol daržovės suminkštės. Atidengiame dangtį ir kaitiname kol skystis nugaruos. Pomidorus supjaustome stambiais kubeliais, sudedame prie daržovių ir pakepiname kol pomidorai išsileis. Sudedame kubeliais pjaustytas virtas bulves, pomidorų padažą ir dar pakepiname kelias minutes.

Skanaus.

2012 m. birželio 22 d., penktadienis

Perlinių kruopų - bulvių košė

Reikės:
100 ml perlinių kruopų;
2 bulvės (vidutinio dydžio);
150 ml pieno;
druskos pagal skonį.

Perlines kruopas išmirkykite per naktį. Kitą dieną užvirkite su vandeniu (vandens tiek, kad kruopos pilnai apsemtos ir dar daugiau. Jei vanduo nugaruoja, jo įpilame po truputį). Virkite kol kruopos išvirs. Tada nuskustas ir smulkiai sutarkuotas bulves (smulkiau negu burokine tarka, bet stambiau negu "kugeline") sudėkite į perlines kruopas ir dažnai pamaišant virkite kol bulves išvirs ir vandens beveik neliks. Pasūdykite pagal skonį.  Tada užbalinkite pienu ir dar pavirkite apie penkias minutes.

Žirnių sriuba

Reikės:
150 ml džiovintų žirnių;
100 ml smulkių ruuliuko formos makaronų;
1 morka;
100 g vištienos filė;
1 svogūnas.

Džiovintus žirnius užmerkti vandenyje per naktį. Kitą dieną suberti juos į vandenį ir virti kol beveik išvirs.
Svogūną supjaustyti kubeliais, morką smulkiai sutarkuoti, vištienos filė - smulkiai supjaustyti gabaliukais. Viską apkepinti keptuvėje su druska ir prieskoniais. Suberti į verdančius žirnius. Jei reikia, dar pasūdyti. Už dešimties minučių suberti makaroniukus ir virti kol šie išvirs (apie 5-7min).

Vištiena su grietine

Reikės:
1 vištienos filė;
4 bulvių;
4 v.š. grietinės;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių.

Vištieną supjaustome gabaliukais (kąsnio dydžio), sumaišome su prieskoniais, druska ir apkepiname keptuvėje.
Bulves nuskutame, supjaustome dvigubai stambiau negu sriubai.
Užkaičiame vandenį. Kai vanduo užverda, sudedame vištieną, bulves (vanduo viską apsemia). Jei reikia - dar pasūdome. Verdame kol bulvės išvirs. Tada vandenį nusunkiame (paliekame tik šiek tiek, apie puodelį skysčio puode). Sudedame grietinę, išmaišome gerai. Paliekame "susistovėti" penkioms minutėms.
Labai skanu ir paprasta.

Šaltibarščiai

Reikės:
kefyro pakelis;
4-5 v.š. marinuotų burokėlių;
1 agurkas;
2 kiaušiniai virti;
20g špinatų;
30g svogūnų laiškų.

Svogūnų laiškus, špinatus smulkiai supjaustome. Agurką sutarkuojame burokine tarka. Viską sudedame į puodą, užpilame kefyru. Sudedame marinuotus burokėlius, virtą ir supjaustytą kubeliais kiaušinį. Išmaišome. Jei reikia - pasūdome.

Receptas tikrai nėra kažkoks naujas, bet taip šaltibarščius gaminu aš. Nieko naujo, nieko sudėtingo, bet gal kažkam tai bus naujiena :-)

Skanaus.

Miežinė košė su varške

Reikės:
100 ml miežinių kruopų;
300 ml vandens;
100 g varškės (rikottos);
1 v.š. sviesto;
200 ml pieno.

Kruopas užpilame vandeniu, pasūdome ir verdame kol košė pradės tirštėti. Tada užpilame pienu ir verdame kol išvirs.
Kai kruopos išverda, išjungiame viryklę,  sudedame sviestą, išmaišome. Sudedame varškę, išmaišome. Paliekame pastovėti penkioms minutėms.
Skanaus.

2012 m. birželio 17 d., sekmadienis

Pieniška kruopų sriuba

Reikės:
3 bulvės;
3 v.š. miežinių kruopų;
100 ml žirnių;
druskos pagal skonį;
prieskonių mėgiamų
200 ml pieno;
1 a.š. sviesto.

Bulves supjaustome kubeliais ir užkaičiame su vandeniu. Žirnius bei miežines kruopas nuplauname ir suberiame į bulves. Pasūdome, beriame prieskonius. Verdame kol kruopos išvirs. Tada užpilame pienu ir užviriname. Dedame žiupsnelį krapų, gabaliuką sviesto.
Skanaus.

Pievagrybių kotletai

Reikės:
1 didelis svogūnas;
300 g pievagrybių;
120 ml ryžių kruopų;
3 batono riekelės;
100 ml pieno;
4 v.š. miltų;
druskos pagal skonį;
mėgiamų prieskonių;
1 kiaušinis.

Ryžius išvirti. Pievagrybius nulupti, perpjauti pusiau ir apkepinti keptuvėje. Pusę svogūno supjaustyti kubeliais ir kartu su pievagrybiais pakepinti.
Mėsmale sumalti išvirtus ryžius, pakepintus pievagrybius, likusį svogūną, piene mirkytas batono riekeles. Mušti kiaušinį, berti druskos, prieskonių, miltus. Išmaišyti. tešla labai lipni gaunasi, bet drėgnomis rankomis darome kotletukus ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Labai skanūs kotletukai. Patiko labai.

Koūsto salotos

Reikės:
kopūsto;
česnako;
grietinės;
pagal skonį druskos.

Kopūstą supjaustome smulkiais šiaudeliais. Česnaką nulupame ir sugrūdžiame spaustuku (česnako kiekį darykite pagal norimą salotų aštrumą). Česnaką sudedame ant kopūstų ir rankomis gerai sugniaužome, kad pasiskirstytų gerai. Dedame grietinę, druską ir išmaišome. Skanaus.

Duonos užkepėlė

Reikės:
baltos forminės duonos (nepjaustytos);
1 agurko;
1 didesnio svogūno;
300 g sūrio.


Duoną įpjauname išilgai (tik neįpjauname iki galo), ir horizontaliai. Kad gautųsi kvadračiukai.
Svogūną supjaustome kubeliais ir pakepiname su trupučiu sviesto, kol suminkštės.
Agurką supjaustome kubeliais. Sūrį sutarkuojame.
Į duonos griovelius pridedame sūrio, tada svogūnų, tada agurkų, ir ant viršaus pridedame sūrio.
Dedame į orkaitę ir kepame apie 20min 180C.

2012 m. birželio 12 d., antradienis

Braškinis pyragas su riešutais

Reikės:
3 kiaušiniai;
130 g miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
120 g braškių;
1 obuolys;
sauja graikinių riešutų;
80 g cukraus;
žiupsnelis druskos;
30 g auksaspalvio sirupo.

Kiaušinius išplakame kartu su cukrumi, druska ir g auksaspalvio sirupo. Supilame kepimo miltelius, miltus ir gerai išmaišome. Suberiame pjaustytas braškes, gabaliukais pjaustytą obuolį. Tešlą sudedame į kepimo formą, viršų apibarstome graikiniais riešutais ir užpilame šiek tiek auksaspalvio sirupo.
Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 30min 175C.

Grikių - ryžių košė

Reikės:
2 svogūnai;
1 morka;
100 ml grikių kruopų;
100 ml ryžių kruopų;
2 v.š. grietinės;
druskos pagal skonį;
prieskonių mėgiamų.

Svogūnus supjaustome kubeliais, morkas sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į keptuvę, beriame druskos, prieskonių ir pakepiname. Suberiame kruopas, dar pakepiname. Atskirame puode užverdame vandenį, perpilame keptuvės turinį.
Troškiname kol kruopos išvirs ir visas vanduo išgaruos. Tada įdedame grietinę, išmaišome ir tiekiame į lėkštes.

Mielinis žiedas su plikytu kremu

Tešlai:
apie 450 g miltų;
12 g mielių;
60 g cukraus;
žiupsnelis  druskos;
50 g ištirpdyto sviesto;
210 ml šilto vandens;

Įdarui (plikytam kremui):
125 ml pieno;
25 g miltų;
1 trynys;
50 g cukraus.

Ruošiame plikytą kremą:
Piene gerai išplakame miltus, kad neliktų jokių gumuliukų.
Trynį gerai išmaišome su cukrumi ir pridedame trejetą šaukštų pieno-miltų masės (kad būtų skysčiau).
Puode ant labai lėtos ugnies kaitiname pieną su miltais nuolat maišant. Kai masė pradeda tirštėti (po poros minučių), lėtai, po truputį supilame trynių masę ir nuolat maišome. Kaitiname kol masė sutirštės (viskas vyksta pakankamai greitai, per kokias tris minutes bus kremas paruoštas).

Mielinei tešlai:
Mieles ištriname su šaukšteliu cukraus iki skystos masės. Į šiltą vandenį supilame mieles, ištirpintą sviestą, likusį cukrų, druską ir po truputį beriame miltus. Tešla turi nelipti prie rankų. Paliekame išminkytą tešlą pakilti (valandai, gal šiek tiek daugiau).

Pakilusią tešlą iškočiojame į blyną apvalų. Blyno centre įpjauname kraštus, blyno kraštuose irgi įpjauname kraštus. Ant blyno šonų sudedame plikytą kremą, ir iš įpjovų supiname kraštelius (kad kremas beveik būtų uždengtas).
Dedame į orkaitę ir kepame apie pusvalandį 175C.

Rabarbarų pyragas su varške

Reikės:


tešlai:
200 g miltų;
40 g cukraus;
1 kiaušinio nedidelio;
šaukštelio sodos;
200 ml kefyro.

Ant viršaus:
apie 0,4 kg nuvalytų ir stambiai supjaustytų rabarbarų;
dviejų - trijų šaukštų cukraus rabarbarams;
300 g varškės;
50 g grietinės;
 80 g cukraus;
  2 kiaušinių.

Pirmiausiai pasiruoškite rabarbarus. Patroškinkite juos nedideliame inde su keliais šaukštais cukraus . Troškinkite tik tol, kol šiek tiek suminkštės.
Varškės masei: išplakite kiaušinius su cukrumi ir  įmaišykite varškę ir grietinę.

Tešlai: Į kefyrą supilkite sodą, įmušite kiaušinį, cukrų, išmaišykite. Supilkite miltus. Gerai išmaišykite. 

Paskleiskite tešlą  skardoje. Ant viršaus sudėkite troškintus rabarbarus, ant jų - varškės masę.
Paviršių išlyginkite ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 - 50 minučių, kol varškė paruduos.
Pjaustykite atvėsusį, šiek tiek šiltą.

Receptas rastas pas kažkurią merginą "bloge". Tik nepasižymėjau pas ką.

Rabarbarų kremas

Reikės:
400g  rabarbarų kotų;
40 g cukraus (rabarbarų troškinimui);
šaukšto citrinos sulčių;
3 kiaušinių trynių;
apie 130 g cukraus (arba pagal skonį);
šaukšto citrinos sulčių;
žiupsnelio druskos;
šaukšto sviesto.

Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite į puodą, užpilkite cukraus, šaukštą citrinos sulčių ir ant nedidelės kaitros, vis pamaišant troškinkite, kol visiškai sukris (apie 15 min). Atvėsinkite ir sutrinkite iki tyrės.

Dubenyje rankine šluotele išplakite trynius su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Statykite dubenį ant katilo su verdančiu vandeniu (kad dubens dugnas vandens nesiektų) ir nuolat maišykite, kol aptirps cukrus. Supilkite rabarbarų tyrę ir citrinos sultis. Kaitindami ant vidutinės kaitros vis maišykite, kol kremas pradės tirštėti (apie 10 min). Paragaukite, gal reiks daugiau saldumo.
Kremui sutirštėjus, nuimkite nuo kaitros ir įmaišykite sviestą. Atvėsinkite ir supikite į stiklainį.
Pastovėjęs šaldytuve kremas sutirštėja dar labiau. Laikomas šaltai gali būti vartojamas iki savaitės.

Receptas iš: http://ausrra.blogspot.com/2012/05/lietiniai-su-rabarbaru-kremu.html

Obuolių pyragas su Rududu

Reikės:
125 g sviesto;
100 g cukraus;
šaukštelį vanilinio cukraus;
1 didesnis kiaušinis;
150 g miltų;
1 šaukštelius kepimo miltelių;
žiupsnelį druskos;
3 v. š. pieno

Obuolių masei:
0,5kg  obuolių;
0,5 skard. „Rududu“;

Trupiniams:
35 g sviesto;
75 g miltų;
30 g cukraus.

Sviestą išsukam su cukrumi iki purios masės. Įmušam kiaušinį. Supilam miltus, kepimo miltelius, išplakam. Supilam pieną. Gerai išmaišom.


Obuolius supjaustom gabaliukais ir sumaišom su Rududu. Jei Rududu labai kietas, tai jį išimam į dubenį ir pašildom mikrobangėj šiek tiek. Tada lengviau susimaišys su obuoliais.

Sviestą, miltus ir cukrų trinam tarp pirštų, kad pasidarytų trupinukai.

Į kepimo skardą supilam tešlą, ant jos - obuolių masę, o ant obuolių - trupinius. Dedam į orkaitę ir kepam apie 180C 30-40min.

Receptas: http://ribaude.blogspot.com/2011/01/tabula-rasa-ir-vel-obuoliu-pyragas.html

Špinatų virtinukai

Reikės:
350 g bulvių;
180 g špinatų;

1 kiaušinis;
130 g miltų;
 druskos, pipirų.



Bulves išverdame, nusunkiame, sugrūdžiame į košę. 
Špinatus supjaustome smulkiai, apkepiname keletą minučių keptuvėje, kol sukris. Į bulvių masę mušame kiaušinį, beriame druską, špinatus, miltus ir gerai išminkome. Jei tešla labai skysta, pridedame dar miltų.
Iš tešlos darome kukuliukus ir dedame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame apie 5-7min.
Skanaus.


2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Špinatinės lazdelės

Reikės:
pakelio sausų mielių;
100 g špinatų;
1 a.š. cukraus;
žiupsnelis druskos;
apie g 450 miltų;
75 g sviesto;
1 kiaušinis;
150 ml vandens.

Įdarui:
česnakas;
žiupsnelis druskos;
aliejaus.

Vandenį pilame į duonkepę, mušame kiaušinį, sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą, pilame mieles, cukrų, druską.
Špinatus supjaustome smulkiai ir apkepiname keptuvėje kol sukris. Sudedame į duonkepę. Supilame miltus, ir maišome tešlą. Tešla turi gautis minkšta, nelimpanti prie rankų, jei miltų trūksta, pridedame. Tešlą paliekame iškilti.
Įdarui: česnaką sutraiškome spaustuku, užberiame druskos, aliejaus (kad gautųsi tyrelė).
Pakilusią tešlą iškočiojame į stačiakampį, užtepame įdaro, supjaustome juostelėmis ir susukame jas šiek tiek. Dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepame orkaitėje apie 15-20 min. 180C.

Špinatų salotos

Reikės:
100 g špinatų;
3 agurkai;
pundelis svogūnų laiškų;
2-3 v.š. grietinės;
druskos pagal skonį.

Špinatus supjaustome smulkiai, agurkus - kubeliais, svogūnų laiškus - smulkiais šiaudeliais. Dedame į dubenį, užpilame grietinės, druskos ir gerai išmaišome. Skanaus.

Bulvių košė

Reikės:
bulvių;
pieno;
svogūnas;
druskos pagal skonį.

Bulves nuskutame, išverdame pasūdytame vandenyje ir nusunkiame.Užpilame pieno ir sugrūdžiame bulvių košę. Tada imame mikserį ir plakimo šluotele plakame keletą minučių, kol košė taps ventisa, "lengva" ir puri.
Svogūną supjaustome kubeliais ir ant sviesto pakepiname keptuvėje kol svogūnas taps minkštas.
Į lėkštę dedame bulvių košės, ant viršaus - svogūno.
Skanaus.

Kokoso pyragas

Reikės:
saulėgrąžų aliejaus (170 ml.);
miltų (225 g.);
kepimo miltelių (1 šaukštelis);
cukraus (180 g.);
vanilinio cukraus (1 šaukštelis);
kiaušinis (1 vnt.);
kiaušinio baltymas (1 vnt);
pienas (150 ml.);
kokoso drožlių (2 šaukštai).

Sumaišome sausus produktus - miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilę, kokoso drožles.
Atskirai išmaišome aliejų, kiaušinį, baltymą, pieną. Abi mases gražiai sujungiame ir šmaišome, kad neliktų sausų miltų.
Dedame į keksiukų formeles ir kepame 180C įkaitusioje orkaitėje apie 20 minučių.

Receptas iš: http://www.manoreceptai.lt/receptas/3644_kokosiniai_keksiukai.html

Kokosiniai keksiukai

Reikės:

*125g miltų
*65g kokoso (tarkavau šviežią kokosą);
*1 arb.š. kepimo miltelių
*90g cukraus
*55g sviesto
*120  ml kokoso pieno
*1 kiaušinio trynys
*1 valg.š. šokoladinių plokštelių.

Įkaitinu orkaitę iki 180°C karštumo. Tada aukštame inde sumaišau miltus, kepimo miltelius, cukrų ir kokoso drožles.Sudedu sukapotą gabaliukais sviestą ir viską išmaišau mediniu šaukštu - gaunasi sausas mišinys.
Kitame inde išplaku vieną kiaušinį ir į jį supilu kokoso pieną, išmaišau ir gautą skystį supilu į sausą mišinį. Masę vos vos atsargiai apmaišau tiek, kad tešla būtų sudaryta lyg iš gabaliukų - jie ir suteikia trapumą ir purumą keksiukams. Pačioje pabaigoje įberiu gerą valg.š. šokoladinių plokštelių. Į paruoštas keksiukų formeles dedu po gerą val.g šaukštą masės, pabarstau šokoladinėmis plokštelėmis ir pašaunu kepti ~15-20 min. iki keksiukai gražiai paruduoja :)

Receptas iš: http://irri-style.blogspot.com/2009/05/patys-trapiausi-ir-minksciausi.html