Ar Jums patinka šis receptukų tinklaraštis?

2022 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Mielinė tešla (be riebalų)

 Labai minkštutė, puri tešla, kuriai visiškai nereikia riebalų.


Reikės:

apie 800g miltų;

40g cukraus;

žiupsnelis ciberžolės;

11g sausų mielių;

250ml pieno;

180ml karšto vandens;

1 kiaušinis;

1 trynys;

žiupsnelis druskos.


Sumaišome karštą vandenį, pieną, cukrų. Patikriname ar skystis nėra per karštas (turi nedeginti piršto ir būti lengvai šilta), tuomet sudedame mieles, išmaišome ir paliekme apie 10min, kad mielės suaktyvėtų. Tada mušame kiaušinį, tai pat dedame trynį, dedame ciberžolę, druską ir
išmaišome. Pilame palengva miltus, t.y. pradžiai pilame 200g, išmaišome. Tuomet vėl 200g, išmaišome, tuomet vėl dalį. Miltų nepilame viso kiekio iš karto todėl, kad nesigautų tešla per kieta (jeigu buvo mažesni kiaušiniai arba netinkamai numatuotas skysčio kiekis). Tešla turi gautis minkoma, ne per kieta, nėra lipni, lengvai formuojama, Paliekame tešlą šiltai, kad pakiltų (apie valandą). Iš pakilusios tešlos formuojame ką tik norime ir kepame orkaitėje. Aš kepiau cinamonines bandeles. Jų įdarui reikėjo: 50g sviesto, 2v.š. cinamono, 3v.š. cukraus. Viską sumaišiau ir tepiau iškočiotą tešlą. Po to susukau į ritinėlius, supjausčiau ir kepiau.

Tai pat kepiau iš šios tešlos ir česnakinius ritinėlius (matosi foto). Česnaką sutryniau, sumaišiau su tirpintu sviestu ir ištepusi kočiotą tešlą, susukau  bei supausčiau į ritinėlius.


Skanaus.

Suktinukai su uogiene

 Reikės:

300g kreminio sūrelio (naudojau philadelphia tipo)'

150g sviesto;

šaukštelis cinamono;

30g cukraus;

1a.š. kepimo miltelių;

apie 290-300g miltų.

 

Sausainių aptepimui: 1 kiaušinio trynys.

 

įdarui: mėgiama uogienė (aš naudojau juodųjų serbentų uogas sutrintas su cukrumi ir pavirtas su šaukšteliu krakmolo, kad sutrištėtų).

 

Tešlos ruošimas:

Kreminį sūrį sumaišyti su minkštu sviestu, cukrumi ir cinamonu. Dėti kepimo miltelius, 100g miltų ir gerai išmaišyti. Tuomet vėl dėti 100g miltų ir gerai išmaišyti. Supilti likusius 90g miltų ir gerai išmaišyti. Tešla gaunasi labai elastinga, minkšta, nelimpanti. jeigu tešla lipnesnė - įdėkite dar saujelę miltų. Išminkius, tešlą įdėti į maišelį ir dėti pusvalandžiui į šaldiklį.

Išėmus iš šaldiklio, trečdalį tešlos iškočioti, apipjauti skritulio formos blyną, jį padalinti per puse, po to kiekvieną ketvirtį į dar pusę. iš skritulio gaunasi 8 dalys. Daliname kaip picą (gal taip lengviau bus įsivaizduoti). Dedame uogienės ant plačiausio krašto ir nuo plačiausio krašto susukame tešlą į tūtelę. Taip padarome ir su likusia tešla. Tuomet pagamintus sausainius dedame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą. Patepame sausainių paviršių kiaušinio tryniu ir kepame orkaitėje apie 15-20min 180C kol gražiai pagels.

Skanaus.

Lietiniai blynai

 Labai puiki lietinių blynų tešla, tad noriu ja pasidalinti ir su Jumis.


Reikės:

200g miltų;

2 kiaušiniai;

450 ml pieno;

žiupsnelis ciberžolės;

100ml vandens;

1a.š. aliejaus;

tai pat šie tiek aliejaus (aš naudoju kokosų) kepimui.


Gaminimas labai paprastas. Kiaušinius išplaku su pienu, pilu miltus, ciberžolę. Gerai išmaišau. Pilu aliejų ir tai pat išmaišau. Galiausiai supilu vandenį, išmaišau ir paliekame tešlą pastovėti pusvalandžiui, kad miltai išbrinktų. Jeigu pastovėjusi tešla gaunasi tirštoka, įpilkite dar šlakelį vandens. Kepame keptuvėje ją šiek tiek patepus aliejumi. Lietiniai gaunasi minkštučiai, gražiai geltoni nuo ciberžolės. Puikiai tinka tiek įdaryti norimą įdarą, tiek valgyti vienus.




Sausainiai su šokolado gabaliukais

 Nuostabūs. Labai skanūs. Ir kas svarbiausia, nėra labai riebūs. Dalį sviesto esančio recepte keičiau į kreminį sūrį (naudojau philadelphia tipo kreminį sūrį).

Reikės:

60g sviesto;

65g kreminio sūrelio;

50g cukraus (drąsiai galima mažinti, nes dar dedasi į tešlą šokoladas, tad cukraus sekantį kartą dėsiu per pus mažiau);

1 a.š. kepimo miltelių;

1 kiaušinis;

50g ryžių miltų;

130g kvietinių miltų;

100g šokolado (aš dėjau baltąjį šokoladą, bet tikrai tik bet koks).

 

Minkštą sviestą gerai išmaišome su kreminiu sūreliu. Mušame kiaušinį, išmaišome. Dedame cukrų, kepimo miltelius ir gerai išmaišome.  Supilame ryžių miltus - išmaišome. Galiausiai supilame kvietinius miltus. šokoladą susmulkiname gabaliukais ir įmaišome į tešlą. Į skardą su kepimo popieriumi dedame po šaukštą tešlos. kepame įkaitintoje orkaitėje apie 15min 180C. iki kol sausainukai gražiai pagels.

Skanaus.