Ar Jums patinka šis receptukų tinklaraštis?

2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Obuolių desertas



Reikės:
obuolių;
bananų.

Obuolius perpjaukite pusiau, išgremžkite sėklalizdžius. Į jų vietą dėkite riekelėmis pjaustytus bananus (aš apie tris riekeles įdėjau, bet kitą kartą dėsiu daugiau). Dėkite į garų puodą ir troškinkite apie 15min.

Toks paprastas receptukas, bet toks skanus desertukas gaunasi. Obuoliukai minkšti, skanučiai, bananai suteikia saldumą. Labai labai skanu.

Kotletų kepsniai





Reikės:

0,5 kg maltos kiaulienos;
1 stiklinė sausų avižinių dribsnių;
1 kiaušinis;
prieskonių;
druskos;

ant viršaus:
moliūgo kubeliai;
1 svogūnas;
sūris.

Avižinius dribsnius išvirkite iki ne skystos, o pokietės košės. Dėkite maltą mėsą, kiaušinį, druską, prieskonius ir išmaišykite. Į skardą dėkite kepimo popierių.
Dėkite farso paplotėlius į skardą (panašiai kaip karbonado kepsniukai kad atrodytų - dėkite gabaliuką faršo, jį skardoje gražiai suplokite ir formuokite gražų blynuką). Ant tokių blynukų dėkite riekelę svogūno ir kubeliais pjaustyto moliūgo. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį 180C. Kai iškeps, dėkite ant kiekvieno kepsniuko riekelę sūrio ir palaikykite orkaitėje kol išsilydys. Skanaus.

Garuose troškinti varškėčiai





Labai labai skanūs.
Reikės:
1 pakelis varškės (180g);
1 kiaušinis;
1 didelis kubeliais supjaustytas obuolys (be odelės);
1 tarkuota burokine tarka morka;
miltų (apie septyni šaukštai);
manų kruopų (apie keturi šaukštai);
0,5 v.š. cukraus.

Viską sumaišyti. Jei masė labai skysta, pridėkite truputį miltų. Tešla gaunasi labai lipni, bet drėgnomis rankomis darosi blynukai. Dėkite juos į garų puodą ir troškinkite 20min. Patiekite su grietine.

Karštas daržovių garnyras




Reikės:
1 stiklinė pjaustyto kubeliais moliūgo;
1 stiklinė pjaustytos kubeliais cukinijos;
1 svogūnas;
1 morka (didesnė);
pomidorų padažo.

Visas daržoves apkepti keptuvėje, tada pilti vandens (kad apsemtų iki pusės) ir troškinkite. Kai vanduo nugaruos, pilkite pomidorų padažą, išmaišykite, palaukite kol padažas užkais ir išjunkite viryklę. Skanaus.

Bulvių apkepėlė su mėsa




Labai panašiai darau su makaronais, bet pagalvojau, o gal pabandyti su bulve? Ir visai nenusivyliau. Visiems labai patiko.
Taigi, reikės:
apie šešių bulvių (galite dėti daugiau, jei norite);
0,5 kg maltos mėsos (aš naudojau kiaulieną);
įvairių daržovių (panašiai tiek masės, kiek bulvių);
200g sūrio;
druskos;
prieskonių pagal skonį.


Bulves nuskuskite, supjaustykite šiek tiek stambiau negu sriubai ir apvirkite vandenyje (kokia dešim minučių). Tada nusunkite.
Maltą mėsą apkepinkite keptuvėje kartu su svogūnais ir morkomis. Dėkite į dubenį. Atvėsusias bulves dėkite į maltą mėsą. Likusias daržoves (aš dėjau dar moliūgo ir cukinijos) smulkiai supjaustykite. Dėkite visas daržoves į maltą mėsą, berkite prieskonių, druskos, tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Masę dėkite į kepimo formą ir kepkite apie 25min-30min 180C.

Cukinijų saldus pyragas




O taip, koks jis skanus, drėgnas ir visiškai niekas niekas nepasakė, kad jame jaučiasi cukinijos (ragaujančių buvo oi kiek daug, ir visiems patiko).

Reikės:
1,5 stiklinės aliejaus;
1,5 stiklinės cukraus;
4 kiaušiniai;
2 stiklinės miltų (arba šiek tiek daugiau, kad tešla gautųsi grietinės tirštumo).
1 a. š. kepimo miltelių;
3 v.š. tarkuoto šokolado;
0,5 šaukštelio druskos.

Kiaušinius išplakite su cukrumi, pilkite aliejų, druską. Į šią masę dėkite miltus, kepimo miltelius, tarkuotą šokoladą. Viską išmaišykite. Jei trūksta, pridėkite miltų. Kepkite 180C temperatūros orkaitėje 45-50 minučių.
Net cukinijų nemėgėjai nepasakys iš ko šis pyragas :-)

2011 m. rugsėjo 27 d., antradienis

Šokoladainis



Šokoladinis pyragas šokolado mėgėjams. Normos čia nėra didelės, man išėjo keturi tokie keksiukai. Norint iškepti daugiau, normas atitinkamai didinkite.
Kitą kartą kepsiu būtinai, tik į jį įdėsiu razinų arba/ir riešutų, nes pats vienas sausokas.

Reikės:
60 g nesūdyto sviesto;
0,5 stiklinės cukraus;
50 g šokolado;
1 kiaušinis;
1 a. š. kepimo miltelių;
3 kupini šaukštai miltų;
žiupsnelis druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Sviestą išlydykite mikrobangų krosnelėje, tada dėkite ant jo šokoladą ir cukrų, dar truputį dėkite į mikrobangų krosnelę ir tada ištraukus pamaišykite kol viskas gražiai išsilydys.
Muškite kiaušinį, išmaišykite, berkite miltus su kepimo milteliais ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite. Tešla gaunasi štai tokia:



Aš tešlą dėjau į silikoninę keksiukų formelę ir patepiau aliejumi. Dedant į metalinę formą tai pat patepkite aliejumi arba ištieskite formą kepimo popieriumi.
Kadangi mano formelės nėra didelės, aš kepiu apie 25min 170C.




Daržovių sruba su lydytu sūreliu





Reikės:
3 vnt bulvių;
1 stiklinė pjaustyto kopusto;
1 morka;
1 svogūnas;
lydyto sūrelio pakelis (100g).

Nuskustas bulves supjaustome kubeliais, beriame į vandenį ir užkaičiame. Kopūstą supjaustome smulkiai ir kai bulvės užverda, metame jį į puodą. Keptuvėje pakepiname morką tarkuotą ir kubeliais pjaustytą svogūną. Šiek tiek apkepus tai pat dedame į puodą. Pagardiname druska, aš dar dėjau anksčiau aprašyto šaldytų daržovių pagardo (salierai, porai, petražolės). Kai viskas beveik išvirė, dėkite lydytą sūrelį ir maišykite kol ištirps. Tada užvirkite ir išjunkite viryklę. Skanaus.

Didelis blynas su obuoliais

















Neatsimenu iš kur nusikopijavau šitą receptą, bet radau jį senuose savo užrašuose. Kadangi čia nereikia stovėt prie keptuvės kepant blynus, šiandien jis ir buvo išbandytas.

Reikės:
250 ml pieno;
150ml miltų;
1 kiaušinis;
20-30 ml cukraus;
1 a.š. kepimo miltelių;
20 ml aliejaus;
2 obuoliai.


Kiaušinius išsukti su cukrumi, supilti pieną, suberti miltus, kepimo miltelius, supilti aliejų ir išmaišyti. Palikti 30 minučių pastovėti. Pridėti mažais gabaliukais supjaustytus obuolius (nulupus skūrelę). Kepti 200 laipsnių orkaitėje 30-35 minutes.
Patarčiau kepti didesnėje skardoje, kad tešlos būtų netoli apie pusę centimetro. Aš kepiau 27X24cm.
Skanus, minkštas blynas.

2011 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Moliūgų ir makaronų sriuba









Reikės:

trys bulvės;
1 stiklinė pjaustyto kubeliais moliūgo;
1 morka;
sauja smulkių makaroniukų;
pipirų;
kario prieskonių;
(aš dar dėjau šaldyto mišinio sriuboms, kurį aprašiau skyrelyje konservavimas).

Bulves supjaustome kubeliais, užverdame. Šiek tiek pavirus dedame tarkuotą morka, beriame druską, dedame lauro lapelius ir kitus prieskonius. Kai bulvės bus pusiau išvirusios (po kokių penkių minučių), beriame moliūgą. Jam pavirus apie penkias minutes, beriame makaroniukus ir verdame kol jie išvirs (ir vėl kažkur apie penkias minutes). Patiekiame su grietine (jeigu taip mėgstate)

Šaldytas pagardas sriuboms















Į šį mišinį dėjau aromatingas prieskonines žoles ir daržoves. Labai skaniai kvepia įdėjus į sriubas, troškinius. Vakar šį mišinuką pirmą kartą išbandžiau ir .... nenusivyliau. Na, gal nusivyliau, kad jo tiek nedaug pasidariau, nes sriubai kvapą, skonį suteikia puikų.
Į mišinuką dėjau:
saliero lapų; petražolių lapelių, poro, saliero gumbo. Viską supjausčiai smulkiai smulkiai, sumaišiau ir sudėjau į maišelius ir į kamerą.
Pasikartosiu, kad labai kvapnu, skanu, aromatinga, natūralu. Kitais metais tokių mišinukų prisidarysiu tikrai daugiau.

Žirnių - perlinių kruopų sriuba













Mmmm... Labai skani. Viena iš skaniausių sriubų. Siūlau išmėginti.

1 sauja perlinių kruopų;
1 sauja žirnių;
3 bulvės;
1 morka;
petražolių lapeliai keli;
bazilikų žiupsnelis (dėjau džiovintus);
juodiųjų pipirų žiupsnelis;
3 vnt lauro lapelių.

Bulves nulupame ir supjaustome kubeliais. Dedame į vandenį bulves,šiek tiek pamirkytus žirnius ir perlines kruopas ir užverdame. Verdame apie 10min. Tada dedame tarkuotas morkas. Dedame visus prieskonius ir verdame kol viskas išvirs. Verda dar apie 20 min. Išvirus patiekti su grietine.

Moliūgų blynai su manų kruopomis









Taip, ir vėl blynai. Tik šį kartą ir vėl kitokie. Manų kruopos suteikia šiems blynams puikaus vos juntamo, bet skanaus traškumo.

Reikės:
1 stiklinė tarkuoto moliūgo;
1-2 stiklinės miltų;
4 v.š. manų kruopų;
1 kiaušinis;
cukrus pagal skonį (aš dėjau vieną didelį šaukštą);

Į tarkuotą moliūgą dėti kiaušinį, manų kruopas, cukrų, žiupsnelį druskos ir išmaišyti. Tada pilti miltus. Tešla gaunasi grietinės tirštumo. Šiai tešlai leisti pastovėti 10 min. Po to kepti aliejuje. Skanūs ir kitokie blynai :-)

Bulvių pyragėliai su sūriu ir mėsa





Reikės:
apie 600g virtų bulvių;
1 kiaušinis;
3-4 saujos miltai
druska;
Įdarui:
200g sūrio;
100g virtos mėsos (aš naudojau kalakuto keptą blauzdelę);
majonezo šaukštas.


Bulves išvirti pasūdytame vandenyje. Sumalti mėsmale, įmušti kiaušinį, pagardinti druska ir gerai išmaišyti. Suberti miltus. Išmaišyti tešlą. Tešla gaunasi lipnoka, bet su drėgnomis rankomis kuo puikiausiai formuojasi kukuliukai štai tokie:



Iš šios masės daryti kukulius, į kiekvieno vidų dėti įdaro. Kukulius virti pasūdytame vandenyje. Patiekti su grietine.
Įdarui: virtą mėsą ir sūrį sumalkite mėsmale, įdėkite šauktą majonezo, truputį druskos ir gerai išminkykite. Įdarui proporcijos turi būti tokios, kad sūrio būtų daugiau negu mėsos.
Nors ši nuotraukytė ir nėra labai graži, bet puikiai matosi išsilydęs sūris ir įdaras:


Bulvytės su česnaku ir kmynais









Reikės:
apie 1kg bulvių;
3 skiltelės česnako;
3 v. š. aliejaus.
kmynų pagal skonį (apie valgomas šaukštas);


Nuskustas bulves perpjauti pusiau, ir dėti į verdantį vandenį pavirti apie 10min. Apminkštėjusias, bet dar neišvirusias bulves nusunkti. Berti ant jų sugrūstą česnaką, kmynus, druską, aliejų ir gerai išmaišyti. Taip paruoštas bulves sukrėsti į kepimo indą ir kepti apie 30min 180C.

Geltonosios bulvės






Reikės:
nuskustų bulvių;
0,5 a. š. kario prieskonių;
druskos pagal skonį;
aliejaus.

Bulves perpjauti į keturias arba šešias dalis (priklausomai nuo bulvių dydžio). Dėti į dubenį, apšlakstyti druska, kario prieskoniais ir aliejumi. Gerai ištrinti. Kepti orkaitėje apie 40 min 180-190C.
Labai skanios bulvytės, aštrokos šiek tiek.

Bulvių ir salierų blynai











Reikės:

200g bulvių;
30g salierų šaknų;
1 kiaušinis;
dvi saujos miltų;
druskos ir pipirų pagal skonį;
išlukštentų saulėgrąžų sauja;

Bulves ir salierų gumbus nuskusti ir kartu išvirti pasūdytame vandenyje. Išvirusias daržoves sutrinkite grūstuvu, įmuškite kiaušinį, pagardinti druska, pipirais ir gerai išmaišyti. Tešla gaunasi labai lipni, bet drėgnoms rankomis formuoti blynelius galima. Iš paruoštos masės formuoti blynuką, dėti į saulėgrąžas, ir kepti juos įkaitintame aliejuje. Patiekti su grietine.
Labai įdomus skonis, bet skanu, ypač tinka saulėgrąžos. Be jų, nebūtų viso skonio.

2011 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis

Cukinijų ir varškės blynai





Reikės:
miltų, kad tešla būtų grietinės tirštumo;
100g varškė;
1 kiaušinis;
1 st tarkuotos cukinijos;
1 v.š. cukrus;
žiupsnelis druskos;
1 a. kepimo milteliai (1/2 šaukštelio)



Išplakti kiaušinį su druska ir cukrumi, įpilti cukiniją tarkuotą, suberti miltus, su kepimo milteliais, varškę ir išmaišyti. Formuoti blynus ir kepti aliejuje. Labai skanūs blynukai. Primena varškėčių skonį ir visai nesijaučia cukinijos.

Morkų kukuliukai








Reikės:
1 morka;
1 kiaušinis;
0,5 st pieno;
0,5-1 st miltų;
župsnelis druskos;
šaukštelis cukraus.

Morkas nuskusti, patroškinti su trupučiu vandens ir pertrinti. Dėti kiaušinį, pilti pieną, miltus, druską, cukrų ir išmaišyti. Tešla gaunasi tirštoka. Į verdantį vandenį šaukštu dėti nedidelius kukulaičius ir virti apie 4 min. Patiekti su grietine

Leistinukų sriuba






Rekės:

2 st. pieno;
1 kiaušinis;
50-60g miltų;
šaukštelis cukraus;
1st. vandens;
druska.

Kiaušiniai gerai išplakami, plakant įmaišomi miltai ir įberiama druskos. Gauta tešla turėtų būti blynų tešlos tirštumo. Štai tokia:




Vanduo su pienu užvirinamas, šaukštu suleidžiama tešla. Jei norima, galima pasūdyti arba pasaldinti.

Skanus varškės ir obuolių pyragas






Tešla:
120 g kepimo sviesto (margarino);
0,5 stiklinės cukraus;
1,5 stiklinės miltų;
žiupsnelis druskos;
1 šaukštelis kepimo miltelių;
1 stiklinė kokoso drožlių

Įdaras:
300g neriebios varškės;
1 kiaušinis;
citrinos sulčių (pagal skonį);
0,5 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės pjaustytų obuolių.


Sumaišyti miltus, druską, kepimo miltelius, sviestą, cukrų ir kokoso drožles. Tešlą trupinti tarp pirštų, kol pasidarys trupininga tešla. Tešla atrodyti turi taip:





Paruošti atskirai varškės įdarą: sumaišyti visus įdaro komponentus.

Įkaitinti orkaitę iki 190C laipsnių. Ant skardos sutrupinti 3/4 tešlos. Tada sudėti varškės masę, ant viršaus sudėti likusius tešlos trupinius.
Kepti apie 30min 190C.

Patisonų kepurėlės








Kadangi turiu nemažai patisonų, reikia juos pradėti naudoti.
Šis visai paprastutis patiekalas, bet labai skanus. Labai sultinga mėsytė gavosi.
Reikės:
500g maltos kaulienos;
1 stiklinė avižinių dribsnių;
druskos;
1 šaukštas majonezo (naudoju helmanz su krapais);
dviejų nedidelių patisonų (kažkur delno dydžio, šiek tiek didesni).

Patisonus nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas. Maltą mėsą sumaišyti su virtais avižiniais dribsniais, berti druskos, dėti majonezo ir išmaišyti. Išskobtas patisonų puseles pridėti įdaro. Dėti į orkaitę ir kepti apie 40min 190C.

Kopūstų salotos su salierais







Reikės:
200g kopūsto;
1 didesnės morkos;
40g saliero šaknies.

Marinatui:
3 v.š. aliejaus;
100 ml vandens;
20 ml acto;
1 v.š. cukraus;
žiupsnelis druskos.

Kopūstą smulkiai supjaustome, morka ir salierą sutarkuojame. Atskirame inde išmaišome vandenį, actą, cukrų, druską, aliejų. Užpilame ant salotų. Išmaišome. Paliekame porai valandų pasimarinuoti.
Labai skanios salotos. Įdomų skonį suteikia salieras, ir tai nėra įprastos morkų-kopūstų salotos.

2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Keksas su šokoladu ir obuoliais


Reikės:

2 kiaušiniai;
100 g cukraus
65 ml. aliejaus;
65 ml. vandens;
120-150 g miltų (kad tešla būtų grietinės tirštumo);
1 a. š. kepimo miltelių;
2 šaukštai trupinto juodo šokolado;
2-3 obuoliai.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Vandenį, aliejų, kiaušinius, cukrų išmaišyti. Berti kepimo miltelius, miltus ir trupintą šokoladą. Gerai išmaišyti. Tešla turi gautis grietinės tirštumo, tad jei miltų trūksta, dar pridėkite. Nuluptus obuolius supjaustykite gabaliukais ir berkite į tešlą. Kepimo formą patepkite aliejumi, pilkite tešlą ir kepkite apie 40 minučių.

Makaronų apkepas











Reikės:
1 pakelis makaronų;
300 g maltos mėsos;
1 svogūnas;
200 g moliūgo;
mėgiamų prieskonių;
druskos pagal skonį;
200 g sūrio;
pomidorų padažo.

Maltą mėsą su prieskoniais, druska, svogūnu ir moliūgu pakepti keptuvėje, kad mėsa gautųsi biri ir beveik iškepusi.
Išvirti makaronus. Nusunkti. Į makaronus dėti mėsos su daržovėmis masę, išmaišyti. Dėti tarkuotą surį ir išmaišyti tai pat. Pilti pomidorų padažo ir vėl išmaišyti. Dėti visą masę į kepimo skardą, viršų apipilti šiek tiek pomidorų padažu ir kepti orkaitėje apie 20 min 190C

Obuolių ir bananų blynai










Reikės:
du obuoliai;
1 bananas;
1 kiaušinis;
pusė puodelio vandens;
miltų, kad tešla būtų tiršta.

Obuolius ir bananus supjaustyti smulkiais kubeliais. Mušti kiaušinį, dėkite cukrų, žiupsnelį druskos ir miltų. Išmaišykite. Kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Skanu. Saldžiai rūgščių obuoliukų su saldžiais bananais derinys...

Morkų ir patisonų blynai













Reikės:
150g morkų;
150g patisono minkštimo;
1 kiaušinis;
druskos žiupsnelis;
cukraus šaukštas;
1 a.š. kepimo miltelių;
miltų, kad tešla būtų grietinės tirštumo.

Morką ir patisoną nulupkite ir išvirkite vandenyje supjaustę gabaliukais. Dėkite į smulkintuvą ir sumalkite tyrę. Muškite kiaušinį, dėkite druskos, cukraus, kepimo miltelių ir išmaišykite. Pilkite po truputį miltus (apie stiklinę). Išmaišykite. Tešla gautis turi grietinės tirštumo. Keptuvėje kepkite blynus su trupučiu aliejaus. Įdomaus skonio blynai. Kas mėgsta saldžiau, dėkite daugiau cukraus.

Cukinijų laiveliai








Reikės:
trys nedidelės cukinijos (kažkur per sprindį ilgio viena);
0,4 kg maltos mėsos;
1 stiklinė dribsnių;
druska;
mėgiami prieskoniai;
1 šaukštas majonezo;
150 g sūrio.

Cukinijas perpjauti pusiau, išskobti šaukštu minkštimą. Tada nulupti odelę. Avižinius dribsnius išvirti ir atvėsusius sumaišyti su malta mėsa, prieskoniais, druska ir šaukštu majonezo. Išskobtas cukinijas prikimšti faršo ir dėti į orkaitę. Kepti apie 35 min 190C kol mėsa apskrus. Baigiant kepti, sutarkuoti sūrį ir ant kiekvieno laivelio užberti. Palaikyti orkaitėje kelias minutes kol išsilydys. Labai skanu.

Morkų, obuolių ir riešutų salotos











Reikės:
viena vidutinio dydžio morka;
vienas didelis obuolys;
sauja žemės riešutų be luobelės;
šaukštas medaus;
citrinos sulčių pagal skonį.

Morką ir obuolį nulupti ir sutarkuoti burokine tarka. Žemės riešutus sudėti į maišelį ir su mėsos plaktuku gerai padaužyti, kad riešutai susismulkintų. Tada berti juos į keptuvę ir šiek tiek paskrudinti. Tada berti riešutus į morkų ir obuolių masę, dėti šaukštą medaus, išspausti šiek tiek citrinos sulčių, išmaišyti. Jei pagal skonį dar trūksta, įspausti dar citrinos sulčių. Labai skanios salotos.

2011 m. rugsėjo 19 d., pirmadienis

Bulvės su grietine







Reikės:
šešios vidutinio dydžio bulvės;
2 v.š. grietinės;
2 v.š. aliejaus;
druskos;
krapų.

Bulves nuskusti, supjaustyti į gabaliukus didesnius negu sriubai. Dėti į indą. Pilti aliejų, grietinę, druską, krapus. Išmaišyti. Dėti į skardą ir kepti apie 30 min. Patiekti kaip garnyrą arba kaip atskirą patiekalą.
P.S. Su kefyru labai skanu.

Keptas batonas su obuoliais







Šiam receptui naudojau anksčiau įdėtą moliūgų-morkų duonelę.

Reikės:
šešios riekelės šviesios duonos arba batono;
1 obuolys didesnis;
šaukštas arba du cukraus;
100 ml pieno;
2 kiaušiniai.

Batoną išdėlioti skardoje. Obuolį nulupti, pjaustyti riekutėmis pašalinus sėklas. Obuoliu apdėlioti batono riekelės. Kiaušinius išplakti su pienu. Dėti pagal skonį cukraus. Pilti ant batono riekučių ir kepti orkaitėje apie 25 min 190C.

Moliūgų ir morkų duonelė








Reikės:

450-500 ml miltų;
1 a.š. druskos;
0,5 stiklinės smulkiai tarkuoto moliūgo;
0,5 stiklinės smulkiai tarkuotų morkų;
120 ml pieno;
10 g mielių šlapių;
1 v.š. cukraus;
60 g tirpinto sviesto;
1 v.š. krapų;
1 v.š. aliejaus.

Dubenyje sumaišykite šiltą pieną su mielėmis, cukrumi ir dėkite pora šaukštų miltų. Palikite valandai šiltai uždengę rankšluosčiu, kad masė pakiltų.
Į pakilusią masę dėkite tarkuotas morkas, moliūgus. Išmaišykite. Dėkite tirpintą margariną, smulkintus krapus. Išmaišykite. Berkite miltus ir palengva maišykite. Tešla turi gautis minkšta, elastinga ir nelipti prie rankų. Palikite šiltai uždengę rankšluosčiu, kad pakiltų (apie valandą). Iš pakilusios tešlos formuokite du kepaliukus duonos. Dėkite orkaitę ir kepkite apie pusvalandį 180-190C.
Man gavosi du kepaliukai po 350g.
Pridursiu, kad duonytė labai skani, minkštutė...


Moliūgo kubelių blynai







Reikės:

200 g moliūgo;
1 nedidelis svogūnas;
1 kiaušinis;
1 stiklinė pieno;
miltų, kad tešla gautųsi grietinės tirštumo;
druskos pagal skonį.

Moliūgą supjaustyti smulkiais kubeliais, svogūną kubeliais supjaustyti tai pat. Dėti viską į dubenį. Mušti kiaušinį, pilti pieną, berti pagal skonį druskos ir išmaišyti. Tada berti miltų tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo. Kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant silpnos kaitros, kad gerai suminkštėtų moliūgo kubeliai. Labai skanu. Vieni iš skaniausių moliūginių blynų.

2011 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Pūkiniai varškėčiai










Reikės:
200g varškės(sveriamos, ne iš pakelių "šlapios");
2šaukštai(su kaupu) manu kruopų;
1 šaukštas (su kaupu) krakmolo;
kiaušinis (mažesnis)
druskos žiupsnelis;
cukraus šaukštelis;

Viską sumaišyti, drgnomis rankomis daryti kukuliukus, apvolioti krakmole ir dėti į verdantį vandenį ir virti 3-5min. Labai labai skanučiai, tokie minkštučiai, pūkiniai.

Švilpikai su sūrelio padažu









Reikės:
1 kg virtų bulvių;
ketvirtadalis bulvių masės miltų;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos.

Padažui:
trys puodeliai pieno;
lydyto sūrelio pakelis (100g);
pagal skonį druskos;
krapų;
miltų padažui sutirštinti.

Virtas bulves sumalti, dėti ketvirtadalį bulvių masės miltų, mušti kiaušinį, berti druską ir greitai išminkyti. Tešla gaunasi lipni, bet minkyti jos ilgai nereiktų, nes kuo ilgiau minkai, tuo tešla labiau skystėja.
Stalą pabarstyti miltais, dėti gabalą tešlos (kokį ketvirtadalį arba penktadalį). Ant miltuoto stalo suvolioti pagaliuką, ji supjaustyti (apie 5cm - 6 cm) ilgio pagaliukais. Prieš kepant patepti aliejumi. Kepti orkaitėje apie pusvalandį 180-190C, kol gražiai apskrus.
Padažui: pieną užviri, dėti krapų, druskos, lydytą sūrelį. Maišyti, kol sūrelis išsilydys. Į puodelį vandens berti pora trejetą šaukštų miltų, išmaišyti. Supilti į verdantį pieną ir maišyti kol užvirs ir sutirštės. Iškepusius švilpikus sudėti į padažą, išmaišyti ir palikti dar karštoje orkaitėje apie 10 min. Labai skanu.

Mielinis obuolių pyragas













Reikės:
130 ml pieno ;
50 ml Cukraus ;
druskos žiupsnelis;
10 g. mielių ;
300 ml kvietinių miltų (arba daugiau, kad tešla neliptų prie rankų);
50 g. Sviesto.

Įdarui:
pora šaukštų nutelos kremo;
du obuoliai;
du šaukštai medaus skysto (jei susikaramelizavęs - pašildyti, kad suskystėtų).

Pusę pieno pašildyti, sudėti mieles, pusę cukraus, išmaišyti ir palikti keletui minučių. Likusį pieną pilti į indą, dėti žiupsnelį druskos, likusį cukrų, išlydytą sviestą ir mieles su pienu. Išmaišyti. Berti miltus. Tešla turi gautis minkoma, minkšta, elastinga ir nelipti prie rankų.
Tešlą pakildinti. Pakilusią tešlą truputį paminkyti, iškloti skardos dugną. Ant tešlos pagrindo tepti nutelos (nedaug), ant nutelos supjaustyti gabaliukais obuolius. Ant obuolių pabarstyti cukraus ir užpilti šiek tiek medaus. Kepti orkaitėje apie pusvalandį 180C.
Labai minkštutis, skanus pyragas. Salstelėjęs su gaivia obuolių rūgštele.

Obuoliniai džiuvesėliai












Reikės:
6 riekelių batono;
trijų obuolių;
1-2 v.š. cukraus;
žiupsnelis cinamono;
sviesto.

Batono riekes šiek tiek aptepti sviestu. Obuolius sutarkuoti burokine tarka, įdėti cukraus, cinamono ir išmaišyti. Tepti ant batono riekių šią masę ir kepti orkaitėje ant grotelių kol batonas apdžius.

Maltos mėsos troškinys su molūgais











Reikės:
500 maltos mėsos (naudojau kiaulieną);
200 g moliūgo;
lydyto sūrelio;
druskos;
prieskonių;
1 svogūno.

Mėsą su svogūnu keptuvėje apkepinti, kad būtų biri. Dėti į puodą su verdančiu vandeniu ir troškinti. Dėti druskos, prieskonių. Moliūgą supjaustyti kubeliais, pakepti keptuvėje ir dėti į mėsą. Troškinti 10-15 min. Kai mėsa ir daržovės išverda, jei daug skysčio, jį nupilkite, palikite kažkur apie puodelį, dėkite lydytą sūrelį, išmaišykite kol jis ištirps, užvirkite. Užvirus, išjunkite viryklę. Skanaus.